Jablka pytanie
Re: Jablka pytanie
Ja kiedyś gotowałem śliwkę w całości i mi pieniło jak wściekłe. Zmywak zatkało i miałem małą bąbkę, którą rozbrajałem. Odtąd odpęd robię zawsze na pustej rurze. Na wszelki wypadek.
Re: Jablka pytanie
No to mnie obsrales znowu mialem dac chociaz 3 zmywaki na odped ale nie dam ani jednego jablka Bede I tak filtrowal przed ale wole byc ostrozny.
Jeszcze pytanko z miazga do konca fermentowac I odzielic przed destylacja czy przefiltrowac po Jakis 7 dniach~?
Jeszcze pytanko z miazga do konca fermentowac I odzielic przed destylacja czy przefiltrowac po Jakis 7 dniach~?
Re: Jablka pytanie
Do końca. Jak najmniej grzebać w nastawie.
Re: Jablka pytanie
Grzebac nie grzebe jedynie miazge daje na dno raz dziennie wyparzona lyzka, rozumiem jak fermentacja zacznie sie konczyc to ona opadnie na dno?
Re: Jablka pytanie
Czytalem ze trzeba odcisnalem 25L soku I tam dodalem 8kg ~ jablek mielonych Bo podobno smak jest lepszy I ze trzeba 1 raz dziennie miazge zatapiac wlasnie
Re: Jablka pytanie
No tak piszą... Ja tam się nie przejmuję. Kto by mi to kazał zatapiać. Co najwyżej idę raz na parę dni z mieszadłem to rozwalę to co się nie rozwaliło poprzednim razem.
Re: Jablka pytanie
Mi tam nie przeszkadza ale chyba wiecej smaku odda? Za tydzien lece po nastepne 60kg I sie zastanawiam czy nie zmielic wszystkich jablek na maszynce do kartofli (wychodzi tak jakby trzec na tartce) I fermentowac calosc Bez odciskania tylko pod koniec przed destylacja wszystko wycisnac recznie tylko cholera Wie jak sie to odfiltruje Bo podobno jak kisiel wychodzi. Ewentualnie znowu odcisne troche soku I dam miazgi dla smaku
Re: Jablka pytanie
Dodaj na początek pektopol (pewnie jest jakiś odpowiednik) i będzie łatwiej odcisnąć.
Re: Jablka pytanie
Tak pektopol mam, nastepny nastaw bedzie ortodoks.
60kg jablek 0 wody 0 cukru.
Czyli bedzie ok zmielic wszystko na maszynce do kartofli (ona I tak bardzo mieli dobrze na takie wiorki praktycznie ze ciapke) dodac pektopol ani wody I cukru I mieszac nastawem co Jakis czas do konca fermentacji I tylko przed destylacja wycisnac wszystko tak?
Edit:Jeszcze pare pytan drozdze poradza zjesc taka papke ?, Skad mam wiedziec ze fermentacja sie skonczyla Bo cukromierzem bedzie raczej ciezko sprawdzic, robil ktos tak ciezko pozniej taka ciapke przefiltrowac po fermentacji?
60kg jablek 0 wody 0 cukru.
Czyli bedzie ok zmielic wszystko na maszynce do kartofli (ona I tak bardzo mieli dobrze na takie wiorki praktycznie ze ciapke) dodac pektopol ani wody I cukru I mieszac nastawem co Jakis czas do konca fermentacji I tylko przed destylacja wycisnac wszystko tak?
Edit:Jeszcze pare pytan drozdze poradza zjesc taka papke ?, Skad mam wiedziec ze fermentacja sie skonczyla Bo cukromierzem bedzie raczej ciezko sprawdzic, robil ktos tak ciezko pozniej taka ciapke przefiltrowac po fermentacji?
Re: Jablka pytanie
Odciśnij płyn do pomiaru. Ja tam pędzę jabłka na wypełnieniu, wlej trochę mniej o dodaj antypiany. Bez wypełnienia wychodzi strasznie bimbrowate.
Re: Jablka pytanie
No trochę wody do rozcieńczenia pektopolu trzeba dodać. Potem uwodnione drożdże, zamieszać przykryć i czekać. Ja liczę bulki, bo preferuję szczelne zamknięcie ale w przewadze są luźnoprzykrywkowcy i zatapiacze.
Re: Jablka pytanie
@Jurii pierwszy odped tylko Bez wypelnienia druga destylacja bedzie z dzieleniem frakcji I mam zamiar dac 3 zmywaki czytalem ze jak dam wszystkie to zabardzo smak mi wyczysci.
@czytam czyli tylko zmielic zamieszac wszystko I juz nic nie ruszac do konca fermentacji ? Mowie o calych zmielonych jablkach bez wyciskania soku dopiero po fermentacji
@czytam czyli tylko zmielic zamieszac wszystko I juz nic nie ruszac do konca fermentacji ? Mowie o calych zmielonych jablkach bez wyciskania soku dopiero po fermentacji
Re: Jablka pytanie
Ja właśnie tak robię. Jabłka na litewską maszynka do tarcia ziemniaków, całość do beczki, pektopol, drożdże. Po starcie fermentacji, gdy jestem pewien, że nie wyjdą z beczki, zamknięcie dekla i czas. W razie wątpliwości można dodać antypiany/espumisanu. Jakiś czas po ustaniu bulkania dalsza obróbka. Oczywiście musi być w beczce zapas na podniesienie się nastawu.
Re: Jablka pytanie
@czytam I nic nie mieszasz wmiedzy czasie ta cala pulpe? Ciezko sie filtruje po fermentacji nie ma takiego kisielu? Czytalem kilka tematow I duzo osob narzekalo na to wlasnie
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość