Strona 1 z 1

Mętny destylat z kukurydzy

: 2021-08-10, 09:46
autor: Jakub 1982
Witam serdecznie, zrobiłem nastaw z kukurydzą i cukrem (bez zacierania) ziarna zmielone grubo, tylko "trącone" śrutownikiem, po czym trafił do kotła. Proces prowadzony bez refluxu, na bimbo bambo. Kolumna częściowo wypełniona sprężynkami z miedzi, grzałem z mocą 2kW po czym zmniejszyłem do 1.5kW. Kapał mętny destylat, czy może być to wynikiem niedokładnie sklarowanego nastawu? Moja teoria jest taka, iż parujący alkohol porywał mąkę zawarta w nastawie. Co sądzicie? Dodam, że pod koniec gotowania leciał destylat zabarwiony na zielonkawy kolor.

Re: Mętny destylat z kukurydzy

: 2021-08-10, 12:10
autor: Benek
Jak to jest na:
Jakub 1982 pisze:
2021-08-10, 09:46
bimbo bambo.

Re: Mętny destylat z kukurydzy

: 2021-08-10, 14:51
autor: magas
Nie znam odpowiedzi, ale jak się robi na bimbo bambo to i tak musisz surówkę puścić raz jeszcze. To nowa aparatura?

Re: Mętny destylat z kukurydzy

: 2021-08-10, 16:18
autor: Jakub 1982
Na Bimbo bambo czyli na bimber. Aparatura nie jest nowa i już sporo cukru przerobiła i nigdy nie miałem takiego przypadku, a często dodaje np. ryż do nastawu.

Re: Mętny destylat z kukurydzy

: 2021-08-11, 01:14
autor: magas
Co by to nie było to i tak trzeba to puścić raz jeszcze, wyjścia nie masz.

Re: Mętny destylat z kukurydzy

: 2021-08-11, 07:44
autor: Citizen Kane
Jakub 1982 pisze:
2021-08-10, 09:46
Moja teoria jest taka, iż parujący alkohol porywał mąkę zawarta w nastawie.
Jak wygląda wypełnienie po destylacji?

Re: Mętny destylat z kukurydzy

: 2021-08-15, 14:25
autor: Jakub 1982
Wypełnienie ok