Destylacja różnych win - pot still

Teoria i praktyka metody garnkowej
Awatar użytkownika
EdiWillow
50%
50%
Posty: 150
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Destylacja różnych win - pot still

Post autor: EdiWillow » 2023-11-29, 08:44

Till82 pisze:
2023-11-27, 22:17
A czy można przy odpędzie do zera odrzucić przedgony? Co da ich ponowne destylowanie, skoro możemy pozbyć się tych nieprzyjemnych aromatów od razu?
Aż się prosi by przy odpędzie odebrać część przedgonu :wink: Oczywiście nie w takiej samej mierze, jak przy destylacji właściwej. Wystarczą dosłownie pierwsze promile z ilości podgrzewanego wsadu, te które ewidentnie posiadają zapach acetonu. Należy uwzględnić, że przedgony i pogony są bogate w aromaty, estry smakowe i zapachowe. To dlatego właśnie wybieramy metodę destylacji prostej, aby w postaci przedgonu i pogonu transportować je do frakcji "serca". Do ułożenia tych frakcji w destylacie służy proces maturacji, a nie restrykcyjne ich cięcie podczas destylacji. Pozdrawiam.
:beer

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 35 gości