Strona 2 z 3

Re: Destylacja różnych win - pot still

: 2022-07-18, 00:43
autor: jakub2001
Doody pisze:
2022-07-18, 00:37
No to mamy różne zdania :wink:
No i super. Po to jest zabawa.......

Ale nieraz warto poczytać i posłuchać tych co już to robili..........

Re: Destylacja różnych win - pot still

: 2022-07-18, 11:49
autor: Doody
Dobrze napisałeś "zależy co chce się osiągnąć". Jeżeli kogoś satysfakcjonuje bimber z posmakami drożdży ta jak najbardziej wystarczy jedna destylacja. Jeżeli chce się czegoś łagodnego i ładnie pachnącego trzeba tych destylacji więcej.

Re: Destylacja różnych win - pot still

: 2022-07-19, 11:02
autor: Citizen Kane
Ja bym do tego dodał jeszcze warunki maturacji i czas w jakim chcesz osiągnąć wymagany trunek :idea: Bo czasami po jednej destylacji, że zacytuję klasyka, jest nie do uwierzenia

Re: Destylacja różnych win - pot still

: 2022-08-02, 12:56
autor: Dtorza
Trzeba przedestylować kilka razy. Nie ma wyjścia.

Re: Destylacja różnych win - pot still

: 2022-08-03, 22:22
autor: jakub2001
Dtorza pisze:
2022-08-02, 12:56
Trzeba przedestylować kilka razy. Nie ma wyjścia.
No właśnie niekoniecznie...... Dla smaku kilka razy to zabójstwo. Ale co ja tam wiem......

Re: Destylacja różnych win - pot still

: 2023-11-09, 10:35
autor: Till82
Doody pisze:
2022-07-18, 11:49
Dobrze napisałeś "zależy co chce się osiągnąć". Jeżeli kogoś satysfakcjonuje bimber z posmakami drożdży ta jak najbardziej wystarczy jedna destylacja. Jeżeli chce się czegoś łagodnego i ładnie pachnącego trzeba tych destylacji więcej.
I po tych trzech destylacjach będziesz czuł smak owoców z oryginalnego wina? Nie wierzę...

Poza tym jeżeli destyluję dobrze sklarowane wino, które nie przestało z drożdżami, to skąd ma się wziąć "bimber z posmakami drożdży"?

Re: Destylacja różnych win - pot still

: 2023-11-09, 15:26
autor: Doody
Oczywiście, że będzie czuć owoce. Jeżeli będą to destylacje proste. Nie wiem dlaczego pokutuje cały czas mit o kastrowaniu smaków i aromatów przez podwójną destylację. Ja u siebie tego nie obserwuję, a wręcz czasami aromaty się uwypuklają przy jednoczesnym łagodzeniu ostrości trunku.

Re: Destylacja różnych win - pot still

: 2023-11-09, 17:39
autor: EdiWillow
A pierwszą destylację prowadzisz, jak odpęd tj. do 0% na ptaku? Bo tak to powinno wyglądać przy podwójnej destylacji smakówek. Wydaje mi się, że tu właśnie tkwi odpowiedź dla tych niedowiarków. Może myślą, że pierwsza destylacja odbywa się tak, jak i druga tj. z odcięciem pogonów :wink: W takim przypadku na pewno zaistnieje kastracja aromatów :) Pozdrawiam :jude

Re: Destylacja różnych win - pot still

: 2023-11-10, 08:51
autor: Doody
Pierwsza prowadzę jako odpęd, ale robiłem również obydwie z cieciem frakcji i gdy po pierwszej nie byłem zadowolony, robiłem drugą. I właśnie ta druga destylacja nie tylko dawała lepszy produkt smakowo ale również uwypuklała aromaty.

Re: Destylacja różnych win - pot still

: 2023-11-10, 12:44
autor: EdiWillow
Ciąłem kiedyś odpęd do 20% i po drugiej destylacji również byłem zadowolony z wyników ale to były wyklarowane nastawy. Od czasu, gdy mam możliwość gotować gęste robię odpęd do 0%.

Re: Destylacja różnych win - pot still

: 2023-11-10, 15:16
autor: Doody
Odpęd do zera to podstawa. Po pierwsze przechodzą do destylatu większe ilości aromatów a po drugie otrzymujemy destylat o łącznej mocy na poziomie 20% co sprawia, że do drugiej destylacji nie potrzebujemy dodatkowego rozcieńczania.

Re: Destylacja różnych win - pot still

: 2023-11-27, 22:17
autor: Till82
A czy można przy odpędzie do zera odrzucić przedgony? Co da ich ponowne destylowanie, skoro możemy pozbyć się tych nieprzyjemnych aromatów od razu?

Re: Destylacja różnych win - pot still

: 2023-11-28, 09:22
autor: Doody
Ja nie odrzucam, ale oczywiście można się pozbyć tych "najgorszych", początkowych frakcji w pierwszym odpędzie, powiedzmy 100-150ml. Wtedy destylacja końcowa będzie miała ich mniej.

Re: Destylacja różnych win - pot still

: 2023-11-28, 18:37
autor: Till82
Doody pisze:
2023-11-28, 09:22
Ja nie odrzucam, ale oczywiście można się pozbyć tych "najgorszych", początkowych frakcji w pierwszym odpędzie, powiedzmy 100-150ml. Wtedy destylacja końcowa będzie miała ich mniej.
Właśnie podobnie robiłem przy destylacji grappy (mam wytłoki że swojej mini winnicy). Za pierwszym razem odrzuciłem 150 ml przedgonów z 10 l i resztę ciągnąłem do 20%. Musiałem rozrobić do 20%. Za drugim w sumie już przedgonów nie było, żona ma super czuły nos i nie stwierdziła żadnych przykrych zapachów, za to odbiór serca był dłuższy, przerwałem przy 40%, pogonow wyszło niewiele.
Efekt końcowy był dużo lepszy niż destylacja "na jeden raz".
Czy przy owocowkach można odbierać serce do 40% czy przerywać szybciej?

Re: Destylacja różnych win - pot still

: 2023-11-28, 21:17
autor: Doody
Ja odbierałem do 50%, a czasami nawet do 55%. Potem do małych butelek po 100-150ml i po 2 dniach wącham, próbuję i decyduję co dodać do serca. Teraz robię na półkowej i trzymam widełki na głowicy od 85 do 91 zależnie co chcę uzyskać. Odbieram do 96 w kegu, a potem do buteleczek.