Budowa pot-stilla (aparatu do destylacji prostej)
Budowa pot-stilla (aparatu do destylacji prostej)
Ze względow finansowych nie moge dokonczyc kolumny, wiec buduje pot stilla.
Zbiornik na zacier bedzie mial pojemnosc 5L, bedzie grzany na zwyklej kuchence gazowej. Chlodnica bedzie prosta rurka z kwasowki (nie spirala), mam juz rurke srednicy 12mm, czy nie jest czasem za gruba?
Jakiej srednicy powinna byc rura w ktorej bedzie plynela woda chlodzaca jezeli uzylbym rurki 12mm, albo takiej jaka doradzicie?
Jakiej dlugosci powinna byc rura na wode chlodzaca?
Z gory wielkie DZIEKI
Zbiornik na zacier bedzie mial pojemnosc 5L, bedzie grzany na zwyklej kuchence gazowej. Chlodnica bedzie prosta rurka z kwasowki (nie spirala), mam juz rurke srednicy 12mm, czy nie jest czasem za gruba?
Jakiej srednicy powinna byc rura w ktorej bedzie plynela woda chlodzaca jezeli uzylbym rurki 12mm, albo takiej jaka doradzicie?
Jakiej dlugosci powinna byc rura na wode chlodzaca?
Z gory wielkie DZIEKI
Przy tej skali destylacji twoja rurka będzie miała dobrą średnicę, zewnętrzna rura z wodą chłodzącą nie powinna być za gruba, z praktyki laboratoryjnej stwierdziłem że im mniejsza średnica lepszy rozkład temperatury w chłodnicy i lepsza wydajność ponieważ woda chłodząca w cienkiej rurce przepływa szybciej a co za tym idzie szybciej chłodzi pary w rurce wewnętrznej, nie wiem jak dla stali KO ale szklane dobre chłodnice maja odstęp między rurka wewnętrzną a płaszczem minimalny rzędu 2-3mm, ty jak dać 5-10mm też powinno być OK
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Budowa pot-stilla (aparatu do destylacji prostej)
Widziałem działajacą chłodnicę - odcinek prostej rurki miedzianej o średnicy 8 mm (z parą) pokrytej gumowym płaszczem na długości około 60-70 centymetrów.lukasek pisze:Jakiej dlugosci powinna byc rura na wode chlodzaca?
Witam!
No to i ja się pochwalę w temacie, w którym nie ma się czym chwalić:wczoraj dokończyłem rzeźbić "high tech(?)" model traditional i po umyciu wlałem ok 7 l wina kompotowego. Po zakończeniu (późno w nocy) procesu uzyskałem 1,4 l płynu o mocy 60 V. Zapach mocno tradycyjny z lekką nutką aparatury. Darujcie wczesną porę, ale z tej radości bachnę jednego w celach naukowych. Wasze zdrowie!...
OOO! zdarzały się kontakty z preparatami gorszej jakości
Pozdrawiam.
No to i ja się pochwalę w temacie, w którym nie ma się czym chwalić:wczoraj dokończyłem rzeźbić "high tech(?)" model traditional i po umyciu wlałem ok 7 l wina kompotowego. Po zakończeniu (późno w nocy) procesu uzyskałem 1,4 l płynu o mocy 60 V. Zapach mocno tradycyjny z lekką nutką aparatury. Darujcie wczesną porę, ale z tej radości bachnę jednego w celach naukowych. Wasze zdrowie!...
OOO! zdarzały się kontakty z preparatami gorszej jakości
Pozdrawiam.
...Dążę do doskonałości...
witam,
jako, że i ja mam zamiar zacząć od prostego układu pot-still, pozwolę się podłączyć pod temat z pytaniami. Mój układ będzie wyglądał następująco szybkowar -> 2 odstojniki -> chłodnica z KO, będę go wykorzystywał wyłącznie do zacierów owocowych (śliwki, gruszki, jabłka).
1. Czy jest możliwe/celowe zamontowanie w takim układzie termometru, aby na podstawie odczytów z niego uzyskanych rozdzielać frakcje?
2. Wyczytałem na forum, że przy destylacji/rektyfikacji wódek smakowych, wskazane jest używanie wypełnienia miedzianego. Czy będzie miało sens w układzie pot-still umieszczenie wkładu miedzianego bezpośrednio w garze? Czy wpłynie to dodatnio na aromat/smak destylatu?
pozdrawiam
jako, że i ja mam zamiar zacząć od prostego układu pot-still, pozwolę się podłączyć pod temat z pytaniami. Mój układ będzie wyglądał następująco szybkowar -> 2 odstojniki -> chłodnica z KO, będę go wykorzystywał wyłącznie do zacierów owocowych (śliwki, gruszki, jabłka).
1. Czy jest możliwe/celowe zamontowanie w takim układzie termometru, aby na podstawie odczytów z niego uzyskanych rozdzielać frakcje?
2. Wyczytałem na forum, że przy destylacji/rektyfikacji wódek smakowych, wskazane jest używanie wypełnienia miedzianego. Czy będzie miało sens w układzie pot-still umieszczenie wkładu miedzianego bezpośrednio w garze? Czy wpłynie to dodatnio na aromat/smak destylatu?
pozdrawiam
-
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2007-07-09, 15:25
- Lokalizacja: z podlasia
hmm, będę miał winka na 4-5 podejść, więc sobie przetestuję na różne sposoby. Zobaczę, z którego wariantu będzie miało najlepszy smak i zapach i drugie gotowanie zrobię już w jeden sposób.
A co do rozdziału frakcji, czy można się jakoś podeprzeć termometrem czy tylko organoleptycznie? Ewentualnie jak wyliczyć ilość przedgonu. Winko 12-14%, na raz mogę gotować 4 litry wina.
A co do rozdziału frakcji, czy można się jakoś podeprzeć termometrem czy tylko organoleptycznie? Ewentualnie jak wyliczyć ilość przedgonu. Winko 12-14%, na raz mogę gotować 4 litry wina.
Nie da się tego wyliczyć. Jest to wartość zmienna zależna od bardzo wielu czynników, m.in.: takich jak: z czego był zacier, jakich drożdży użyto, w jakiej temperaturze zachodziła fermentacja, jaka była kwasowość zacieru, ile czasu trwała fermentacja,......fuzzy pisze:....jak wyliczyć ilość przedgonu.....
Przy kolumnie rektyfikacyjnej, przedgony są związane z temperaturą na głowicy. Ja wylewam wszystko, co wyleci przy temperaturze głowicy ok. 77°C - podczas zalewania kolumny. Gdy już żadnym refluksem nie jestem w stanie utrzymać tej temperatury (z reguły skacze ona na ok. 78°C) to odbieram frakcję zasadniczą. Analogicznie później postępuję z pogonami przy dalszym wzroście temperatury.
pzdr
Ja jadąc na pot-stillu z 10l winka odrzucam pierwsze 100ml potem destyluję aż do temp. 98C na termometrze i wychodzi bardzo aromatyczny 50% destylat, po rozcieńczeniu do 15% wodą destylowaną i ponownym przepędzeniu wychodzi już dośc dobry ale dalej waniający 50% wybryk
Ostatnio zmieniony 2007-09-29, 00:54 przez oktogenek, łącznie zmieniany 1 raz.
planuję zrobić pot-stilla ale nie mam w tym temacie zbyt dużego doświadczenia.więc kilka pytań:
z czego zrobić chłodnicę.z miedzi,szkła czy kwasówki?
chłodzenie: destylat ma przechodzić wewnątrz czy na zewnątrz rurki?
jak zabezpieczyć się przed dostawaniem się kipielin do chłodnicy?
będę grzał gazem,to już postanowione ponieważ może w przyszłości będę chciał zrobić płaszcz olejowy.
oto keg przeznaczony na pot-stilla.mam zamiar obciąć dno i przyspawać płaską blachę.
z czego zrobić chłodnicę.z miedzi,szkła czy kwasówki?
chłodzenie: destylat ma przechodzić wewnątrz czy na zewnątrz rurki?
jak zabezpieczyć się przed dostawaniem się kipielin do chłodnicy?
będę grzał gazem,to już postanowione ponieważ może w przyszłości będę chciał zrobić płaszcz olejowy.
oto keg przeznaczony na pot-stilla.mam zamiar obciąć dno i przyspawać płaską blachę.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości