Budowa pot-stilla (aparatu do destylacji prostej)

Teoria i praktyka metody garnkowej
cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Budowa pot-stilla (aparatu do destylacji prostej)

Post autor: cieptas » 2007-07-30, 12:54

Ze względow finansowych nie moge dokonczyc kolumny, wiec buduje pot stilla.
Zbiornik na zacier bedzie mial pojemnosc 5L, bedzie grzany na zwyklej kuchence gazowej. Chlodnica bedzie prosta rurka z kwasowki (nie spirala), mam juz rurke srednicy 12mm, czy nie jest czasem za gruba?
Jakiej srednicy powinna byc rura w ktorej bedzie plynela woda chlodzaca jezeli uzylbym rurki 12mm, albo takiej jaka doradzicie?
Jakiej dlugosci powinna byc rura na wode chlodzaca?
Z gory wielkie DZIEKI

Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Post autor: oktogenek » 2007-07-31, 07:35

Przy tej skali destylacji twoja rurka będzie miała dobrą średnicę, zewnętrzna rura z wodą chłodzącą nie powinna być za gruba, z praktyki laboratoryjnej stwierdziłem że im mniejsza średnica lepszy rozkład temperatury w chłodnicy i lepsza wydajność ponieważ woda chłodząca w cienkiej rurce przepływa szybciej a co za tym idzie szybciej chłodzi pary w rurce wewnętrznej, nie wiem jak dla stali KO ale szklane dobre chłodnice maja odstęp między rurka wewnętrzną a płaszczem minimalny rzędu 2-3mm, ty jak dać 5-10mm też powinno być OK :D

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Budowa pot-stilla (aparatu do destylacji prostej)

Post autor: Citizen Kane » 2007-07-31, 09:33

lukasek pisze:Jakiej dlugosci powinna byc rura na wode chlodzaca?
Widziałem działajacą chłodnicę - odcinek prostej rurki miedzianej o średnicy 8 mm (z parą) pokrytej gumowym płaszczem na długości około 60-70 centymetrów.

AAndy
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2007-09-04, 20:20

Post autor: AAndy » 2007-09-28, 07:55

Witam!
No to i ja się pochwalę w temacie, w którym nie ma się czym chwalić:wczoraj dokończyłem rzeźbić "high tech(?)" model traditional i po umyciu wlałem ok 7 l wina kompotowego. Po zakończeniu (późno w nocy) procesu uzyskałem 1,4 l płynu o mocy 60 V. Zapach mocno tradycyjny z lekką nutką aparatury. Darujcie wczesną porę, ale z tej radości bachnę jednego w celach naukowych. Wasze zdrowie!...
OOO! zdarzały się kontakty z preparatami gorszej jakości :D

Pozdrawiam.
...Dążę do doskonałości...

fuzzy
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2007-08-20, 22:01

Post autor: fuzzy » 2007-09-28, 12:08

witam,

jako, że i ja mam zamiar zacząć od prostego układu pot-still, pozwolę się podłączyć pod temat z pytaniami. Mój układ będzie wyglądał następująco szybkowar -> 2 odstojniki -> chłodnica z KO, będę go wykorzystywał wyłącznie do zacierów owocowych (śliwki, gruszki, jabłka).

1. Czy jest możliwe/celowe zamontowanie w takim układzie termometru, aby na podstawie odczytów z niego uzyskanych rozdzielać frakcje?

2. Wyczytałem na forum, że przy destylacji/rektyfikacji wódek smakowych, wskazane jest używanie wypełnienia miedzianego. Czy będzie miało sens w układzie pot-still umieszczenie wkładu miedzianego bezpośrednio w garze? Czy wpłynie to dodatnio na aromat/smak destylatu?

pozdrawiam

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2007-09-28, 13:21

1. wszystko jest mozliwe, to tez jest mozliwe
2. daruj sobie miedz, bezpieczniej kwasowka sama
Ostatnio zmieniony 2007-09-28, 14:29 przez cieptas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2007-09-28, 14:31

Miedziane wypełnienie stosuje się ze względu na katalityczne własciwości miedzi. Pewnie to miał na myśli Fuzzy. Sbróbować można.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

jagermeister
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2007-07-09, 15:25
Lokalizacja: z podlasia

Post autor: jagermeister » 2007-09-28, 14:45

Ok, stosuje się ..ale nie
bezpośrednio w garze
:?: :shock: Myślę, że ewentualnie w odstojniku można takowe zastosować

pozdr

fuzzy
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2007-08-20, 22:01

Post autor: fuzzy » 2007-09-28, 15:43

hmm, będę miał winka na 4-5 podejść, więc sobie przetestuję na różne sposoby. Zobaczę, z którego wariantu będzie miało najlepszy smak i zapach i drugie gotowanie zrobię już w jeden sposób.

A co do rozdziału frakcji, czy można się jakoś podeprzeć termometrem czy tylko organoleptycznie? Ewentualnie jak wyliczyć ilość przedgonu. Winko 12-14%, na raz mogę gotować 4 litry wina.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-09-28, 16:08

fuzzy pisze:....jak wyliczyć ilość przedgonu.....
Nie da się tego wyliczyć. Jest to wartość zmienna zależna od bardzo wielu czynników, m.in.: takich jak: z czego był zacier, jakich drożdży użyto, w jakiej temperaturze zachodziła fermentacja, jaka była kwasowość zacieru, ile czasu trwała fermentacja,......

Przy kolumnie rektyfikacyjnej, przedgony są związane z temperaturą na głowicy. Ja wylewam wszystko, co wyleci przy temperaturze głowicy ok. 77°C - podczas zalewania kolumny. Gdy już żadnym refluksem nie jestem w stanie utrzymać tej temperatury (z reguły skacze ona na ok. 78°C) to odbieram frakcję zasadniczą. Analogicznie później postępuję z pogonami przy dalszym wzroście temperatury.

pzdr

Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Post autor: oktogenek » 2007-09-28, 23:29

Ja jadąc na pot-stillu z 10l winka odrzucam pierwsze 100ml potem destyluję aż do temp. 98C na termometrze i wychodzi bardzo aromatyczny 50% destylat, po rozcieńczeniu do 15% wodą destylowaną i ponownym przepędzeniu wychodzi już dośc dobry ale dalej waniający 50% wybryk :D
Ostatnio zmieniony 2007-09-29, 00:54 przez oktogenek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-11-12, 18:43

planuję zrobić pot-stilla ale nie mam w tym temacie zbyt dużego doświadczenia.więc kilka pytań:
z czego zrobić chłodnicę.z miedzi,szkła czy kwasówki?
chłodzenie: destylat ma przechodzić wewnątrz czy na zewnątrz rurki?
jak zabezpieczyć się przed dostawaniem się kipielin do chłodnicy?

będę grzał gazem,to już postanowione ponieważ może w przyszłości będę chciał zrobić płaszcz olejowy.

oto keg przeznaczony na pot-stilla.mam zamiar obciąć dno i przyspawać płaską blachę.
Załączniki
grt65y564fr56.jpg
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2008-11-12, 19:30

@Spiryt
odp1. z kwasowki ale oczywiscie sama spirala lub rurka w ktorej beda lecialy pary kolnierz jest dowolnoscia tam plynie tylko chlodziwko
odp2. w celu zabezpieczenia :-) nie lej do pelna 1/5 mniej

wajzer

Post autor: wajzer » 2008-11-12, 20:34

@SPIRYT baniaczek idealny na pot stilla :brawo Nie musisz nic obcinać,po zlikwidowaniu gumy stoi na palniku kuchenki stabilnie,mimo okrągłego dna.Z górnej części odkręcasz jedną końcówkę od napełniania (ja dodatkowo rozwierciłem) wkręcasz króciec ,łączysz wężykiem z chłodnicą i jedziesz jak ta lala :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2008-11-12, 21:16

@ Spiryt

Ty pytasz jak zrobić „pot-stilla” kpisz, czy o drogę pytasz? :?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 35 gości