Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Kabaniero
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2019-06-01, 09:49

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: Kabaniero » 2019-06-01, 09:59

Witam wszystkim
Potrzebuje pomocy.
Posiadam bimber który jest za bardzo rozrobiony.
Bimber jest za słodki i ma ok 30 %.
Co musze zrobic by nie zepsuć go jeszcze bardziej.
Bimber jest w bańce 5 litrowej.
Chciałbym uzyskac ok 50 % alkoholu.
Z góry dziekuje

Awatar użytkownika
dynio1977
40%
40%
Posty: 56
Rejestracja: 2018-08-23, 14:22

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: dynio1977 » 2019-06-01, 10:09

Przedestylować...
Ale co znaczy "za słodki"? skąd Ci się wziął cukier w 30' odpędzie?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka



wawaldek11
101%
101%
Posty: 1055
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: wawaldek11 » 2019-06-01, 10:58

Dolej spirytusu i wody w takiej ilości aby uzyskać pożądaną moc i słodkość.
Jak ustaliłeś %? Spławik w słodkich wódeczkach oszukuje - pokazuje mniej, bo cukier zwiększa gęstość roztworu i wypycha go do góry.
Pozdrawiam,
Waldek

terni
90%
90%
Posty: 744
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: terni » 2019-06-01, 11:14

Możesz też dodać spirytusu 96% w ilości 2,2 l do tego bimbru. Stężenie alkoholu wzrośnie wtedy do 50% a objętość z 5-ciu do 7,2 litra i będzie mniej słodki. Swoją drogą musisz być pewny że masz 30%, bo areometr w słodkim alkoholu nie zmierzy.
Róbmy Swoje

Rupert8
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2019-03-03, 20:49

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: Rupert8 » 2019-06-10, 18:33

Witam fachowców
Mam takie pytanko, czy szybkość przerobu cukru w nastawie ma jakiś wpływ na smak końcowy spirytusu :?: W sobotę o 14-stej zrobiłem nastaw 25 litrów 7.5 kg plus Alcotec 48 Pure BLG 26.5 i dzisiaj (poniedziałek) godz 16. 00 BLG minus 3, temperatura w czasie burzliwej fermentacji 30 - 32 st.C, spotkał się ktoś już z takim expresem :?:

Awatar użytkownika
NeRWuS
40%
40%
Posty: 63
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: NeRWuS » 2019-06-10, 18:43

Nie mam zbyt dużego doświadczenia, aczkolwiek dużo rozmawiałem z "starszymi stażem" i wiekiem.
Praktycznie każdy mówił, że ważniejsze jest BLG początkowe (a w sumie to chodzi o ilość alkoholu po zakończeniu fermentacji). Przy dużym stężeniu alkoholu drożdże mają coraz bardziej negatywne środowisko "pracy". Wtedy wydzielają one więcej substancji niepożądanych, co MOŻE odbić się w postaci urobku gorszej jakości.
Na drożdżach jest 48 i wyrobiły się w 48godzin, czyli producent nie kłamie.
A co do temperatury to teściu twierdzi, że jak nastaw ma dużą temperaturę (30-35 stopni) to drastycznie spada mu wydajność pomimo ujemnego BLG. Na pogorszenie jakości się nie skarżył, a skubany ma nosa do tego xD
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Rupert8
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2019-03-03, 20:49

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: Rupert8 » 2019-06-10, 18:53

NeRWuS pisze:
2019-06-10, 18:43

Na drożdżach jest 48 i wyrobiły się w 48godzin, czyli producent nie kłamie.

Tak , ale te 48h tyczy się 6 kg cukru a przy 7,5 kg producent daje ok 5 dni

terni
90%
90%
Posty: 744
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: terni » 2019-06-10, 19:12

Gdybyś zastosował Alcotec 24 h to by fermentacja trwała 24 godziny przy takiej temperaturze. Są to najszybsze drożdże gorzelniane. Alcotec 48 h fermentują jak sama nazwa wskazuje 48 godzin 25 litrów nastawu z 6 do 8 kg cukru. Ja paczkę tych drożdży dawałem nawet na podwójny nastaw i wyrabiały się w trzy doby ( 12 kg cukru + 42 l wody = 50 l nastawu ). Nie zauważyłem żeby szybka fermentacja dawała mniejszy urobek. Zazwyczaj alkoholu w przefermentowanym nastawie jest 14%.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
NeRWuS
40%
40%
Posty: 63
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: NeRWuS » 2019-06-10, 19:17

Raz robiłem nastaw z teściem (w sumie to on robił :) ) na drożdżach alcotec double snake C48. Na dwie paczki drożdży daliśmy 18kg cukru (maksymalna dawka) i do pełna wodą by razem było 50 litrów nastawu. Miało to robić 10-14 dni (zalecenie to 18-24 stopnie jeśli dobrze pamiętam).
W temperaturze nastawu wynoszącej praktycznie cały czas powyżej 25 (max 28) stopni proces zakończył się w 7 dni (BLG-2). Także są spore szanse że temperatura wpływa pozytywnie na szybkość (ale odbiło się na ilości urobku - wyszło mu zaledwie 5 litrów spirytusu z około 45 litrów nastawu - bo klarował to grawitacyjnie zlewając trzykrotnie). Co do smaku, to było nasze pierwsze "starcie" z nową aparaturą także żadnego porównania nie mieliśmy.
Drugie spostrzeżenie (tym razem wujka) że słabe napowietrzenie (np ręcznie łyżką) spowalnia proces. Więcej tlenu sprawia, że namnoży się więcej drożdży, co (zapewne) przyspieszy fermentację

A swoją drogą, czy my właśnie zamartwiamy się, że drożdże zjadły raczej cały cukier szybciej niż powinny?
To jakby się zamartwiać, że za mało alkoholu się wypiło xD

EDIT:
terni pisze:
2019-06-10, 19:12
Nie zauważyłem żeby szybka fermentacja dawała mniejszy urobek. Zazwyczaj alkoholu w przefermentowanym nastawie jest 14%.
Ja pisałem, że nie prędkość fermentacji, tylko zwiększenie temperatury pracy nastawu, daje mniejszy procent po fermentacji. :)
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Rupert8
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2019-03-03, 20:49

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: Rupert8 » 2019-06-10, 20:00

terni pisze:
2019-06-10, 19:12
Ja paczkę tych drożdży dawałem nawet na podwójny nastaw i wyrabiały się w trzy doby ( 12 kg cukru + 42 l wody = 50 l nastawu ). Nie zauważyłem żeby szybka fermentacja dawała mniejszy urobek.
Póki ciepło to muszę spróbować tego patentu. Dzięki panowie za wskazówki :)

terni
90%
90%
Posty: 744
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: terni » 2019-06-10, 22:39

NeRWuS pisze:
2019-06-10, 19:17

- wyszło mu zaledwie 5 litrów spirytusu z około 45 litrów nastawu
Pięć litrów spirytusu z takiej ilości nastawu to nie zaledwie tylko aż. Ile byś chciał? Nie piszesz jakiej mocy ten spirytus. Ile przedgonów było i jakiej mocy. Ile pogonów i jakiej mocy. Nastaw przeciętnie osiąga 14% alkoholu to z takiej ilości wszelkiego alkoholu ( absolutnego ) będzie 6,3 l. Zakładając że spirytus miał 96% to bardzo dobry wynik. Pozostałe 1,5 l to przed i pogony. A temperatura fermentacji idzie w parze z jej prędkością i na ilość powstałego alkoholu nie wpływa.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
NeRWuS
40%
40%
Posty: 63
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: NeRWuS » 2019-06-11, 00:37

Przypominam, co pisałem wcześniej, że robiliśmy wg instrukcji na opakowaniu (niestety nie było sprawdzane cukromierzem przed rozpoczęciem fermentacji) nastaw o pojemności 50L gdzie było 18kg cukru, dwie paczki drożdży, które instrukcja pozwalała potraktować taką ilością cukru miał mieć 20% alkoholu. BLG po procesie jak pisałem było -2. Alkoholomierz pokazywał "zaledwie" 13%. Stąd wnioskowałem, że drożdże w wysokiej temperaturze wyprodukowały jakoś mniej alkoholu (rozumiem, że BLG powinno być nawet -5 czyli także zostało trochę nieprzerobionego cukru. Nastaw o mocy 13-14% i pojemności 50l to uzyskałbym z 12-13kg cukru (no tak mi wychodzi teraz na drożdżach alcotec 24h hyper pure).

po procesie teść uzyskał:
5L alkoholu 96%
przedgonu około 0,3 litra (początek procesu plus smrody odbierane podczas procesu z głowicy, bo urobek szedł przez OLM)
pogonu nie odbieraliśmy, ale temperatura po zakończeniu procesu to 99stopni (wg sterownika woda wrzała przy 101stopniach, także jeśli jechaliśmy na sterowniku do setki to zakładam, że tak na prawdę było to 99stopni). Daje nam to w kotle około mniej niż litr czystego alkoholu
1,5metra rury 60,3mm średnicy zewnętrznej - tutaj także zostaje alkohol po zakończeniu procesu i jestem tego świadomy. Robiłem test w którym zalałem wypełnienie od góry wodą z wiaderka. Wlałem 10L, na dole szybko wyleciało 9L, więc litr "zatrzymało" wypełnienie.
Sumując wszystko to około 7 litrów w "najgorszej" (dla nas) wersji, czyli zakładając, że wszystko o mocy spirytusu.
Mogę chyba wnioskować, że moc zmierzona po fermentacji była prawidłowa, a deklarowane 20% jednak nie było. Z kolei wiem od wujka, że trzymając odpowiednią temperature (czyli te 18-21stopni) da się uzyskać bez problemu nastaw o mocy 17-19%. Wiem, bo sam pomagałem wujkowi i na własne oczy mogłem zmierzyć BLG (wychodziło -5), moc nastawu (jak pisałem 17-19%) i widziałem ile leci z kolumny (6,5litra spirytusu szło bez problemu). No chyba nie zaprzeczysz, że jakbyśmy mieli nastaw o mocy "chociaż" 17% to powinien wyjść dużo większy uzysk z procesu
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

terni
90%
90%
Posty: 744
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: terni » 2019-06-11, 07:59

Alkoholomierz nie nadaje się do mierzenia alkoholu w nastawach. Tylko w destylatach. Czystych destylatach. Jeżeli znasz ilość cukru i objętość całego nastawu to nie potrzeba cukromierza do określenia startowego Blg. To się da wyliczyć. Wychodzi że Blg początkowe wyniosło 31°, a to powinno dać 17% alkoholu w nastawie. Blg 1° to 1% wagowo cukru w roztworze wodnym. Wszystko liczy się w jednostkach masy a nie objętości. Cukier w kilogramach i woda w kilogramach. Optymalne Blg to 22°. Zbyt wysokie nie jest dobre bo drożdże całego cukru nie przerobią. Cukier zostanie a drożdże padną od wytworzonego przez siebie alkoholu. Przy 14% padają, ale niektóre gatunki wytrzymują podobno większe stężenia. Nawet do 20%.
Róbmy Swoje

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość