Narzędzia do obróbki kwasówki - tylko nowe?

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
jarokar
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2023-10-10, 07:57

Narzędzia do obróbki kwasówki - tylko nowe?

Post autor: jarokar » 2024-10-07, 19:20

Cześć
jutro muszę wywiercić kilka otworów w kegu (montaż grzałek, przepust do spustu,czujnik termometru), i mam pytanie o nazrzędzi bo wydaje mi się że tu gdzieś czytałem iż do kwasówki spożywczej nie mogą być narzędzia używane przy zwykłej stali c(chodzi o rdze). Prawda to? Czy wiertła muszę mieć nowe czy mogą być używane przy czarnej stali, pilnik, jakieś frezy na wiertarkę do podszlifowania - faktycznie to wszystko musi być nowe albo tylko używane przy nierdzewce?

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 502
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Narzędzia do obróbki kwasówki - tylko nowe?

Post autor: elofura » 2024-10-08, 13:09

Bez przesady. Normalnie atakuj. Pożniej i tak bedziesz wytrawiał spawy.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

jarokar
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2023-10-10, 07:57

Re: Narzędzia do obróbki kwasówki - tylko nowe?

Post autor: jarokar » 2024-10-08, 13:33

No właśnie sęk w tym że nie będę wytrawial bo nie będzie spawow w kegu, w kolumnie tak ale nie w kegu Wszystko zaplanowałem tak żeby nie spawać. Będą tylko wiercone otwory. Czy w takiej sytuacji też się nie przejmować i normalnie działać?

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 502
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Narzędzia do obróbki kwasówki - tylko nowe?

Post autor: elofura » 2024-10-09, 08:15

No tak. To nie laboratorium.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

prawaflanka
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2023-06-20, 13:16

Re: Narzędzia do obróbki kwasówki - tylko nowe?

Post autor: prawaflanka » 2024-11-04, 10:54

Aby wiercić otwory w kegu wykonanym z kwasówki spożywczej, ważne jest, aby używać odpowiednich narzędzi, które nie wprowadzą zanieczyszczeń ani nie uszkodzą materiału. Rzeczywiście, narzędzia używane do obróbki stali węglowej mogą pozostawić rdzawe zanieczyszczenia, które są niepożądane w przypadku materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Dlatego zaleca się stosowanie narzędzi przeznaczonych specjalnie do stali nierdzewnej.
Jeśli chodzi o wiertła, najlepiej jest używać nowych lub wcześniej używanych narzędzi, które były stosowane wyłącznie do obróbki stali nierdzewnej. Wiertła, które miały kontakt z czarną stalą, mogą mieć na sobie resztki rdzy lub innych zanieczyszczeń, co może wpłynąć na jakość otworów i bezpieczeństwo materiału. Podobnie jest z pilnikami i frezami – powinny być one dedykowane do stali nierdzewnej, aby uniknąć ryzyka kontaminacji.
Podsumowując, dla zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa podczas wiercenia w kegu ze stali nierdzewnej, należy korzystać z narzędzi przeznaczonych wyłącznie do tego materiału. Używanie nowych lub czystych narzędzi zapewni lepsze rezultaty i zmniejszy ryzyko wprowadzenia niepożądanych substancji do produktu końcowego.

Awatar użytkownika
degu
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Narzędzia do obróbki kwasówki - tylko nowe?

Post autor: degu » 2024-11-15, 20:09

Czyżby chatGPT zaczął pędzić? I zna się też na Hubertówce...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1263
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Narzędzia do obróbki kwasówki - tylko nowe?

Post autor: Doody » 2024-11-15, 20:17

Ja wierciłem zwykłymi wiertłami i nic się nie działo. Możesz wiercić bez obaw.
Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości