Cześć
jutro muszę wywiercić kilka otworów w kegu (montaż grzałek, przepust do spustu,czujnik termometru), i mam pytanie o nazrzędzi bo wydaje mi się że tu gdzieś czytałem iż do kwasówki spożywczej nie mogą być narzędzia używane przy zwykłej stali c(chodzi o rdze). Prawda to? Czy wiertła muszę mieć nowe czy mogą być używane przy czarnej stali, pilnik, jakieś frezy na wiertarkę do podszlifowania - faktycznie to wszystko musi być nowe albo tylko używane przy nierdzewce?
Narzędzia do obróbki kwasówki - tylko nowe?
Re: Narzędzia do obróbki kwasówki - tylko nowe?
Bez przesady. Normalnie atakuj. Pożniej i tak bedziesz wytrawiał spawy.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
Re: Narzędzia do obróbki kwasówki - tylko nowe?
No właśnie sęk w tym że nie będę wytrawial bo nie będzie spawow w kegu, w kolumnie tak ale nie w kegu Wszystko zaplanowałem tak żeby nie spawać. Będą tylko wiercone otwory. Czy w takiej sytuacji też się nie przejmować i normalnie działać?
Re: Narzędzia do obróbki kwasówki - tylko nowe?
No tak. To nie laboratorium.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
-
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2023-06-20, 13:16
Re: Narzędzia do obróbki kwasówki - tylko nowe?
Aby wiercić otwory w kegu wykonanym z kwasówki spożywczej, ważne jest, aby używać odpowiednich narzędzi, które nie wprowadzą zanieczyszczeń ani nie uszkodzą materiału. Rzeczywiście, narzędzia używane do obróbki stali węglowej mogą pozostawić rdzawe zanieczyszczenia, które są niepożądane w przypadku materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Dlatego zaleca się stosowanie narzędzi przeznaczonych specjalnie do stali nierdzewnej.
Jeśli chodzi o wiertła, najlepiej jest używać nowych lub wcześniej używanych narzędzi, które były stosowane wyłącznie do obróbki stali nierdzewnej. Wiertła, które miały kontakt z czarną stalą, mogą mieć na sobie resztki rdzy lub innych zanieczyszczeń, co może wpłynąć na jakość otworów i bezpieczeństwo materiału. Podobnie jest z pilnikami i frezami – powinny być one dedykowane do stali nierdzewnej, aby uniknąć ryzyka kontaminacji.
Podsumowując, dla zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa podczas wiercenia w kegu ze stali nierdzewnej, należy korzystać z narzędzi przeznaczonych wyłącznie do tego materiału. Używanie nowych lub czystych narzędzi zapewni lepsze rezultaty i zmniejszy ryzyko wprowadzenia niepożądanych substancji do produktu końcowego.
Jeśli chodzi o wiertła, najlepiej jest używać nowych lub wcześniej używanych narzędzi, które były stosowane wyłącznie do obróbki stali nierdzewnej. Wiertła, które miały kontakt z czarną stalą, mogą mieć na sobie resztki rdzy lub innych zanieczyszczeń, co może wpłynąć na jakość otworów i bezpieczeństwo materiału. Podobnie jest z pilnikami i frezami – powinny być one dedykowane do stali nierdzewnej, aby uniknąć ryzyka kontaminacji.
Podsumowując, dla zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa podczas wiercenia w kegu ze stali nierdzewnej, należy korzystać z narzędzi przeznaczonych wyłącznie do tego materiału. Używanie nowych lub czystych narzędzi zapewni lepsze rezultaty i zmniejszy ryzyko wprowadzenia niepożądanych substancji do produktu końcowego.
Re: Narzędzia do obróbki kwasówki - tylko nowe?
Czyżby chatGPT zaczął pędzić? I zna się też na Hubertówce...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Narzędzia do obróbki kwasówki - tylko nowe?
Ja wierciłem zwykłymi wiertłami i nic się nie działo. Możesz wiercić bez obaw.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości