Jak zrobić nektar z wina

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Ramper
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2008-11-20, 14:20
Lokalizacja: Starachowice

Jak zrobić nektar z wina

Post autor: Ramper » 2008-12-02, 17:22

witam!
Mam pytanko, jakiś miesiąc temu zrobiłem winko, dawkowanie niezbyt profesjonalne bylo gzieś z 12kg winogron, jakieś 12L wody i 10kg cukru. Juz "pyka" coraz wolniej, myślicie jak już całkowicie przestanie "pykac" to można przepuścić na bimberek??
Czy jednak odlać wino i jeszcze raz wlać do gąsiora i poczekać.
Zaznaczam, że jestem początkujący w tych dziedzinach :nie_wiem
Pozdrawiam Ramper.

Awatar użytkownika
larzwo
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2007-08-31, 12:25
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: larzwo » 2008-12-02, 18:18

Sorry ale to co zrobiłeś to nie jest wino... toć cienkusz straszny
Masz tego koło 25l, początkowa zawartość cukru była koło 450 g/l czyli teoretycznie na jakieś 26.5% alkoholu.
Nie wiem na jakich drożdżach to było robione ale nawet jeśli doszło do 18 % to masz jeszcze w nastawie 3.7 kg cukru który Ci pozostał.
Możesz puścić w rurę a pozostały wygotowany nastaw zaszczepić jeszcze raz drożdżami aby przejadły pozostały cukier. Ewentualnie to co masz rozcieńczyć aby obniżyć stężenie alkoholu, dodać pożywki i się modlić aby przerobiły pozostały cukier.

Ramper
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2008-11-20, 14:20
Lokalizacja: Starachowice

Post autor: Ramper » 2008-12-02, 21:24

Dzieki.
Drożdże nie byly dodawane polegalem na tych co ma w sobie winogron.
....prosze jeszcze o jakieś porady....
Pozdro

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-12-02, 21:28

No to efekty nie będą zadowalające, te proporcje i do tego bez drożdży...........
Ostatnio zmieniony 2008-12-02, 21:51 przez kitaferia, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rudysteffan
40%
40%
Posty: 95
Rejestracja: 2008-07-31, 12:32
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: rudysteffan » 2008-12-02, 21:47

Heja!

@Ramper
Kolego, tu nie porady trzeba, tylko twojego zacięcia i nieugiętej chęci wyprodukowania czegoś więcej niż śmierdząca berbelucha ;).

Wiedzy na forum jest nieprzebrana ilość. Na początek zaczytaj się w dziale 'zacier i okolice', przeczytaj o nastawach owocowych, drożdżach, zaopatrz się w niezbędne narzędzia (cukromierz i dobre drożdże to absolutne minimum) i powoli zacznij od nowa... Jak już poukłada ci się w głowie jeśli chodzi o zacier, zacznij rozglądać się za sprzętem albo materiałem na sprzęt...

Pozdrrrrr
Stefan
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...

Awatar użytkownika
larzwo
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2007-08-31, 12:25
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: larzwo » 2008-12-03, 11:11

Ramper pisze:Dzieki.
Drożdże nie byly dodawane polegalem na tych co ma w sobie winogron.
o jejku jejku :mrgreen:
Ponieważ robisz na dzikich to obecnie naprawdę trudno powiedzieć ile to może mieć procentów. Na pewno nie za wiele.... Wina z tego nie będzie. Ale zacier tak.
Moja rada. Rozcieńcz to do 50l. Kup drożdże aktywne - bayanus (np: FERMIVIN PDM - lub innego szczepu bayanus - dostępne w sklepach internetowach, marketach budowlanych lub u naszego kolegi z forum 98% :1st ). Dodaj pożywki. Jak przefermentuje w rurę.
Następnym razem warto trochę się doszkolić w sprawach winka ( www.forum.wino.org.pl ) o zacierze aż nadto znajdziesz na tym forum :)

edit: (po namyśle)
Ewentualnie może SPRÓBOWAĆ dodać drożdży (koniecznie bayanus) do nierozcieńczonego nastawu, przedtem je hartując. Jak ruszą to wyszedł by 18% ulepek - pseudo wino.

Ramper
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2008-11-20, 14:20
Lokalizacja: Starachowice

Post autor: Ramper » 2008-12-05, 10:20

[/quote]
o jejku jejku :mrgreen:
Ponieważ robisz na dzikich to obecnie naprawdę trudno powiedzieć ile to może mieć procentów. Na pewno nie za wiele.... Wina z tego nie będzie. Ale zacier tak.

Dzięki koledzy za rady i zainteresowanie. Chciałem dodać tylko, że to wino to było robione typowo na bimber a nie na wino!!!!!!
Kiedyś jak zrobiłem winko to się skwasiło i mój stary z bratem ciotecznym coś tam pewnie dodali chyba cukier i przepuscili CZEGOŚ LEPSZEGO W ŻYCIU NIE PIŁEM.
Ponieważ w sierpniu 2009r. będę się żenił to pomyślałem, że sam zrobię bimber na "wiejski stół" i dlatego zrobiłem to wino i tylko dlatego mam go dwa baniaki takie ok 54L.
Aparaturę już zakupiłem i drożdże oraz pożywki, węgiel aktywny, bentonit też.
I nie chodzi mi jakie będzie z tego wino tylko czy będzie się nadawać na bimber i czy jak już przestanie bąbelkować to można przepuścić czy raczej oddzielić owoce a wino do balona i niech jeszcze "pyka" czy raczej nie ma takiej potrzeby?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-12-05, 10:55

Ramper pisze: [...] mój stary z bratem ciotecznym coś tam pewnie dodali chyba cukier i przepuscili CZEGOŚ LEPSZEGO W ŻYCIU NIE PIŁEM.[...]
A czy to nie dlatego, że jeszcze dość krótko żyjesz? :mrgreen:

pzdr

Awatar użytkownika
larzwo
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2007-08-31, 12:25
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: larzwo » 2008-12-05, 15:32

Jak skończy pracować, przecedzić i możesz puścić w rurę albo wlać z powrotem do balonów i poczekać trochę aż się trochę sklaruje. Generalnie jak kto woli. Wiele zależy od aparatury. W przypadku prostego pot stilla lepsze efekty uzyskuję się używając klarownego zacieru, w przypadku kolumny to już nie ma takiego znaczenia.
Kup sobie cukromierz i sprawdź ile cukru pozostało w nastawie.

Ramper
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2008-11-20, 14:20
Lokalizacja: Starachowice

Post autor: Ramper » 2008-12-21, 13:45

odcedzilem wino od sfermentowanych owoców winogron i wlalem ponownie do gasiora, zmierzylem cukier i wynosi 5*Blg czyli 1,5% stężenie alkoholu.
Co dalej ........
dodac same drożdże z pozywka i czekac czy moze do tych drożdzy z pozywka dodac jeszcze cukru??????
pozdrawiam

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2008-12-21, 17:39

Kolega Spiryt chyba nie przeczytał pierwszego postu w tym temacie. A tam jasno pisze, ile cukru, ile wody, ile owoców. Cukier z owoców dla uproszczenia można pominąć, lub przyjąć w granicach 0.5 do 1 kg. (12 kg owoców, wydajność soku w granicach 70%, blg soku w tym roku w granicach 10-15, po odjęciu nie cukrów wyjdzie pomiędzy 0,5 a 1kg w całości).
Z wyliczeń nastawów wynika, że gdyby znalazłyby się jakieś super-hiper drożdże i przerobiły wszystko do zera, nastaw by miał ponad 27%. Więc wniosek z tego jest jeden całość trzeba rozcieńczyć 1 do 1 wodą i zapodać nowe silne drożdże.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2008-12-21, 18:24

Spiryt pisze:teoretycznie masz 5blg to znaczy że 50g. cukru w litrze nastawu.
Dla ścisłości trza dodac, że 5blg to 50g cukru w 1kg nastawu a nie w 1 litrze.
Pozdrawiam

Ramper
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2008-11-20, 14:20
Lokalizacja: Starachowice

Post autor: Ramper » 2008-12-21, 20:43

dziękuje za pomoc, już wiem coraz więcej-myślę, ze ten post przyda się nie jednemu początkującemu.

jedno pytanko - czemu to rozcieńczyć 1:1?
co się stanie jak dodam 3kg cukru rozcieńczonego w 5L wody i do tego pożywka, drożdże??
pozdrawiam

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2008-12-21, 21:14

Ramper pisze: jedno pytanko - czemu to rozcieńczyć 1:1?
pozdrawiam
Ponieważ masz 2 razy za dużo cukru w nastawie. Początkowe blg nastawu powinno wynosić około 25 a Twoje wynosiło około 50. To chyba wyjaśnia także Twoje dalsze pytanie o dodanie cukru.

Swoją drogą nie mam pojęcia jakim cudem "dzikusy" zżarły Ci tyle cukru. Napewno masz teraz 5 blg?

Ramper
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2008-11-20, 14:20
Lokalizacja: Starachowice

Post autor: Ramper » 2008-12-21, 23:59

aha to już mnie rozjaśniło :D
tak winomierz pokazuje 5Blg, w drugim baniaku trochę mniejszym składniki takie same tylko wody mniej wyszło 10Blg.
jeżeli nie rozcieńczę (bo nie mam już gdzie tego przelać) tylko wpakuje drożdże z odzywka to co się stanie??

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości