Wydajnosc destylacji i rektyfikacji
Wydajnosc destylacji i rektyfikacji
Chcialbym zapytac jaka powinna byc wydajnosc przy nastawie z 8 kg cukru przy uzyciu drozdzy gorzelniczych przy wstepnej destylacji a nastepnie rektyfikacji destylatu. Czy wynik 3.3 l rektyfikatu nalezy uznac za zadowalajacy ?
Ostatnio zmieniony 2009-02-22, 18:59 przez Keram, łącznie zmieniany 2 razy.
4,8 L razem z przedgonami to już całkiem byłaby rewelacja.Ja ostatnio znalazłem część destylatu który mi gdzieś znikał przy rektyfikacji.Otóż zazwyczaj gdy temperatura wzrastała kończyłem proces bo szkoda było mi prądu i wody.Ostatnio po skoku temperatury zakręciłem zaworek,poczekałem aż temperatura spadła i zacząłem odbiór w tempie 3 krople na sek.Uleciało jeszcze 0,5 litra spirytusu (wsad z 10 kg)zanim temperatura znów zaczęła wzrastać.
Tak więc teraz mam razem z przedgonami 0,5 L z kilograma cukru.Muszę jeszcze znaleźć te brakujące 0,1 L.
Tak więc teraz mam razem z przedgonami 0,5 L z kilograma cukru.Muszę jeszcze znaleźć te brakujące 0,1 L.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Re: Wydajnosc destylacji i rektyfikacji
Zależy jakiej mocy. Jeśli 96% to do przyjęcia, chociaż mogłoby być lepiej. Jeśli destylat znacznie słabszy niż 96%, to wynik bardzo słaby.Keram pisze: [...] Czy wynik 3.3 l rektyfikatu nalezy uznac za zadowalajacy ?
pzdr
No właśnie
Jeżeli kolega Keram chciał zbadać czy kolumna działa prawidłowo to raczej powinien przedestylować nastaw od razu na kolumnie obliczyć ile wyszło z kilograma cukru,a potem rozcieńczyć i przedestylować jeszcze raz.Jeżeli oba wyniki będą zgodne to znaczy że kolumna trzyma parametry.Poza tym przed destylacją na kolumnie należy sprawdzić czy cały cukier został przerobiony bo drożdże gorzelniane mają swoje kaprysy względem sacharozy.
a prawie robi wielką różnicę.Sam tak nieraz robię i zauważam że część wybryku zostaje w garze.I wydajność maleje.Prawie do zera
Jeżeli kolega Keram chciał zbadać czy kolumna działa prawidłowo to raczej powinien przedestylować nastaw od razu na kolumnie obliczyć ile wyszło z kilograma cukru,a potem rozcieńczyć i przedestylować jeszcze raz.Jeżeli oba wyniki będą zgodne to znaczy że kolumna trzyma parametry.Poza tym przed destylacją na kolumnie należy sprawdzić czy cały cukier został przerobiony bo drożdże gorzelniane mają swoje kaprysy względem sacharozy.
Ostatnio zmieniony 2009-02-22, 19:45 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Podejrzewam ze większość tak nie robi bo jest to zupełnie nie ekonomiczne,chyba żekitaferia pisze:Ja nigdy nie jadę to 100°C w garze.
chce się sprawdzić wydajność i poznać możliwości swojego sprzętu.
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
możesz być w błędzie - bo niby dlaczego nie jechać do końca gdy na kolumnie nadal jest temperatura właściwa? ,yaco26 pisze:Podejrzewam ze większość tak nie robi...kitaferia pisze:Ja nigdy nie jadę to 100°C w garze.
oczywiście jest to bardzo mała chwilka ale jednak...
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 38 gości