Potrzebny PROMOTOR... do trzeciego zasadniczego etapu !!!!

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Awatar użytkownika
irecki67
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2009-02-22, 21:04

Potrzebny PROMOTOR... do trzeciego zasadniczego etapu !!!!

Post autor: irecki67 » 2009-03-16, 06:40

Wbrew wcześniejszym sugestiom szanownych (nie wszystkich) kolegów i dzięki pomocy (tych nie wszystkich) kolegów, w przeciągu 2 tyg:
a- zleciłem wykonanie aparaturki - zrobione
b- nastawiłem i zlałem (co nie było takie proste ;) ) zacier, czy jak to fachowcy nazywają nastaw, - zrobione
c.... no właśnie i tu zaczynają się problemy :/ i z temp. i z walorami organoleptycznymi i wiele innych pytań...
Już miałem w pierwszym moim poście teksty typu - poczytaj forum ! Dla tych co to w kółko powtarzają jedna ta odpowiedź _ Panowie qrde CZYTAM cały czas qrde CZYTAM a w między czasie działam !!!!! Nie chce robić kolejnego fakultetu tylko CHCĘ SIĘ NAPIĆ :P Fajnie jest coś czasami ugotować samemu i nie trzeba kończyć szkoły gastronomicznej bo są fora gdzie ludzie powiedzą co i jak !!!!! Ale się rozpisałem .... Dobra jeśli ktoś chciałby i miałby czas by mi pomóc bardzo proszę o sygnał (Winiarek5 który był przy narodzinach mych tu, mimo wszystko mile widziany :P ) Pozdr. i z góry dziękuje
Każdy kieliszek to gwóźdź do naszej trumny - pijmy więc tak żeby trumna się nie rozpadła

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-03-16, 12:17

Ale o co chodzi????
Masz problem z przeprowadzeniem samego procesu rektyfikacji?
Opisz jaką masz aparaturę, wypełnienie, termometry itd.
Opisz po kolei jak grzałeś, jakie były temperatury i najważniejsze w którym momencie pojawił się problem.
A poza tym dużo :book :mrgreen:

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-16, 13:17

Nie chce robić kolejnego fakultetu tylko CHCĘ SIĘ NAPIĆ :P
Czytam kolegi post i mam nieodparte wrażenie że kolega już chlapnął co nieco. :roll:
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-03-16, 13:29

A co dopiero w połączeniu z wiele mówiącym avatarem... chyba chodzi o klina... :D .
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
irecki67
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2009-02-22, 21:04

Post autor: irecki67 » 2009-03-16, 18:03

Czołem Panowie !
Na początek dzięki za "przybycie z odsieczą" ;) No to lecimy:
@redirys
Sam proces niby przebiega prawidłowo, tzn. temperatura jest stabilna do samego końca, jak wzrosła o 2st proces przerwałem. I dalej:
Aparaturka typu ROBOL, kolumna 150cm wypełniona wiórami KO (lekko ubite)
Termometry dwa, cyfrowe, dokł. 0.5st. jeden w zbiorniku, 2 w głowicy.
I teraz dochodzimy do problemu , (a może to nie jest problem) mianowicie - przez cały czas procesu temp. jest na poziomie ...79.7 !!!! To w głowicy. Znam procedury ze zlaniem pierwszego destylatu, (bo :book )zlewam ok 150ml i po 10min jak temp. jest już ustabilizowana (z tym nie ma najmniejszych problemów) wyznaczam szybkość kapania (1:4 pełnego wylewu też :book :P ) No właśnie i to też mnie martwi bo w/g tego odbieram 0.5L w ciągu 50min :/ Moj bimberek ma do 4L 91% z ok 25L zacieru. Niby wszystko OK ale chyba nie do końca... Ale nic to - przecież mam WAS którzy pomogą :D

Teraz kolega @Spiryt .... Ty to zawsze mnie znajdziesz ;) I... hehehe miałeś racje !!! No ale przecież musiałem spróbować czy nie za rzadkie :mrgreen: Dałeś mi już kilka fajnych rad , czekam na więcej.
I na koniec zwracam się do szanownego @Astemio Nie sądź ludzi po wyglądzie - pozory mylą !!! :lol:
Teraz czekam na wasze nieocenione rady, w końcu zebrała się ELITA ;) Pozdrawiam
Każdy kieliszek to gwóźdź do naszej trumny - pijmy więc tak żeby trumna się nie rozpadła

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-16, 18:17

I teraz dochodzimy do problemu , (a może to nie jest problem) mianowicie - przez cały czas procesu temp. jest na poziomie ...79.7 !!!!
Jeżeli temperatura jest stabilna to nie widzę problemu.
wyznaczam szybkość kapania (1:4 pełnego wylewu też :book :P ) No właśnie i to też mnie martwi bo w/g tego odbieram 0.5L w ciągu 50min
Może za mała moc grzania :?:
:/ Moj bimberek ma do 4L 91% z ok 25L zacieru. Niby wszystko OK ale chyba nie do końca... Ale nic to - przecież mam WAS którzy pomogą :D
Spróbuj zwiększyć reflux albo zwiększyć moc grzania i jeżeli moc alkoholu nie wzrośnie to znaczy że masz mało półek.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
irecki67
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2009-02-22, 21:04

Post autor: irecki67 » 2009-03-16, 18:50

@spiryt czytasz w moich myślach :) też myślałem o zagęszczeniu wypełniacza. Temp. daje minimalną spróbuje teraz na większej. Qrde jutro znowu będę musiał wziąć wolny dzień :/
A co do refluksu to jak go zwiększyć (czegoś nie doczytałem ? :P ) ja nie mam zaworka.
Każdy kieliszek to gwóźdź do naszej trumny - pijmy więc tak żeby trumna się nie rozpadła

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-16, 19:10

ja nie mam zaworka.
Tym razem chyba ja czegoś nie doczytałem.Jak to nie masz zaworka?To czym regulujesz?
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
irecki67
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2009-02-22, 21:04

Post autor: irecki67 » 2009-03-16, 19:55

Nie nie zaworek odpływowy mam myslałem że chodzi co o zawór do refluksu bo wcześniejsza wersja ROBOLA takowy miała. Ja i tak puszczam na totalne min. ledwo kapie, dlatego spytałem jak zwiekszyć refluks.
Każdy kieliszek to gwóźdź do naszej trumny - pijmy więc tak żeby trumna się nie rozpadła

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-16, 21:07

Stanowczo zwiększyć moc grzania,na razie wypełnienia nie zmieniaj.Jeżeli ledwo kapie to na wypełnienie kapie cztery razy szybciej,a to za mało żeby coś wskórać.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
irecki67
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2009-02-22, 21:04

Post autor: irecki67 » 2009-03-16, 21:23

ok właśnie postawiłem dałem moc na maxa , przeżyjemy to razem ?? :D Mam nadzieje że godzinkę wytrzymasz a będę na bieżąco monitował ci proces. Galonik już jest twoją własnością :lol:

[ Dodano: 2009-03-16, 21:26 ]
A tak poza tym to chyba jeszcze nikt na żywo nie przeprowadzał takiej operacji !!! Pomyśl przejdziemy do historii a ilu nowych nie bedzie zadawało tylu pytań co Ja !!!!! :D Warto

Na żywo z łazienki relacjonuje ja IRECKI :)

Godz. 21.15 zbiornik z cukrówką wzbogaconą o 1L ostatniego tłoczenia z poprzedniego razu, na palniku, moc 7KW odliczanie rozpoczęto....
godz. 21.26 kanałem ukrytym na GG odzywa się Mr.SPIRYT będzie pilnował bym nie wyleciał w kosmos ;)
godz. 21.50 temp. w głowicy 78 zmniejszam grzanie i stabilizuje temp
godz. 22.10 temp. stabilna 79.0 st
godz. 22.25 @spiryt zarządził zlewanie przedgonu
godz. 22.35 zlałem ok 200ml paskudy ale temp wzrosła do 80st więc zakręciłem odbiór
godz. 22.50 po konsultacjach z Mr. Spiryt zacząłem spuszczać najmniejszym możliwym strumyczkiem - temp.stabilna 79.3
godz. 22.55 nadzorca kazał zmierzyć procenty .. szok 94% :1st :brawo
godz. 23.00 wszystko stabilne temp.79.3 +- 0.2 odbiór na poziomie 100ml /5min
godz. 23.05 @spiryt zostawia mnie w dobrych rękach (czyli moich ;) ) wielkie dzięki :brawo
godz. 23.15 zleciało całe 0.5L mierzę % w całości nie w próbce - :D :D jezd pijenknie --- 94% :1st
godz. 01.30 kolejny (3)literek %90 zmniejszyłem gaz a temp. i tak jest na poziomie 80.05st. Chłodnica a raczej rura w której jest umieszczona - zimna... poprzednia mimo tego że miała ok. 5m nie spełniała pokładanych w niej nadziei :/ po prostu ciekło z głowicy bo (jak :book spierdzielał etanol środkiem rury :[ teraz dzięki uprzejmości @bono który użyczył mi swojej jest git !
godz. 01.44 kolega @krisbak pochwalił mnie za dążenie do udoskonalenia "mojego wybryku" Nie wiem tylko dlaczego zasugerował że już go próbowałem :/ Jasnowidz czy co... :/ :D
godz. 02.20 temp. nagle skoczyła do 85st zlany kolejne 0.5L % już tylko 85 :cry: zmniejszyłem gaz,
godz. 02.50 nie do wiary ale jak zmniejszyłem gaz temp. jest 97.6 i leci ścierwo dalej 85% !!! Zbieram do osobnego zbiorniczka, możne ktoś mi powie jutro ( a raczej dzisiaj) czy to też można spożyć..
godz. 03.00 temp. w keg-u czy jak ktoś woli kedze 93.3 stała kapie dosłownie kap kap (hehe ale obrazowo przedstawiłem) niech mi ktoś powie dość bo ja tak mogę do 40% czekać :D
godz. 03.10 skończył się gaz buaaahahaha nie mam dylematu czy ściągać dalej :D

Pora na podsumowanie _
Czas działania 6h
Zużycie wody - 25L/h (oj ta chłodnica jest the best..a jaka drogaaa .. )
Gaz BP dokładnie nie liczyłem ale wystarczył na ponad 20h , wliczone czyszczenie sprzętu ( ok 4h) i 3 procesy destylacji.
Uzyskany urobek - 2L x 94% + 1L x 90% + 0.7 x 85% nie wiem czy to dobry wynik , ale na pewno ktoś mnie oświeci ;) Odpowiedzi kierować bezpośrednio do [glow=blue]wydziału do walki z przestępstwami gospodarczymi [/glow] wiem gdzie bo codziennie do mnie ktoś pisze :D
Pozdrawiam tych co byli przy narodzinach tego czegoś, tych którzy pomogli jak i tych którzy chcieli ale linia była zajęta :brawo
Niech moc będzie z Wami ... bo ze mną to już od wczoraj franca jest ;)
Siema (jak mawia Jurek Owsiak)
Ostatnio zmieniony 2009-03-17, 03:26 przez irecki67, łącznie zmieniany 12 razy.
Każdy kieliszek to gwóźdź do naszej trumny - pijmy więc tak żeby trumna się nie rozpadła

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-16, 21:31

Na początek sprawdź z jaką szybkością ,na maksymalnie otwartym zaworku,leci destylat.Potem podziel to przez pięć i ustaw jedną piątą na odbiór a reszta wróci do kolumny.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Potrzebny PROMOTOR... do trzeciego zasadniczego etapu !!

Post autor: winiarek5 » 2009-03-16, 22:27

irecki67 pisze:Winiarek5 który był przy narodzinach mych tu, mimo wszystko mile widziany :P ) Pozdr. i z góry dziękuje
:D
:(
Pomógł bym Ci Irecki ale:
- nie mam jeszcze typowej kolumny forumowej z KO, z refluksem, termometrami, zmywakami itp i na razie teoretycznie sobie wyobrażam jak to działa, ciągle czytając forum
- mam szklaną aparaturkę i powolutku kombinuję jak by tu coś zmajstrować z KO; ta szklana i działająca aparaturtka to jest bodziec ujemny powodujący, że prace w KO idą niezwykle powoli :cry:
ale jak by co to mogę Ci pomóc w opracowaniu sposobów spożytkowania otrzymanego wybryku.
Obrazek

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2009-03-16, 23:10

irecki67 pisze:przez cały czas procesu temp. jest na poziomie ...79.7 !!!!
musztarda po obiedzie, ale następny początkujący to może przeczyta. Taka temperatura wynika ze zwiększonego ciśnienia w kolumnie. Wynika ono ze wzoru p=V/T. Przy wyższym ciśnieniu punkt wrzenia idzie w górę. Istotne jest tutaj to, że ta temperatura jest stała.

Awatar użytkownika
irecki67
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2009-02-22, 21:04

Post autor: irecki67 » 2009-03-16, 23:13

Witam szanownego @winiarek5 ;)) musiałes uszczypnąć nie ?? :D Ale co tam propozycje przyjmuje ! Jak dalej tak pójdzie to na rynku będą pić tylko jak to czule nazwałeś "mój wybryk" :mrgreen:

[ Dodano: 2009-03-16, 23:24 ]
Winiarku5 ty mój kolego... kolumnę typu ROBOL mogę ci zrobić a co tam , cenę dam ci promocyjną byś mógł w końcu powiedzieć cos pozytywnego o mnie ;)
Każdy kieliszek to gwóźdź do naszej trumny - pijmy więc tak żeby trumna się nie rozpadła

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 53 gości