Budowa miedzianej kolumny
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2009-04-30, 23:10
Budowa miedzianej kolumny
Witam wszystkich od jakiegos czasu przymierzam sie do budowy kolumny z miedz, kolumna ma miec 100-110cm wysokosci (na wiecej nie pozwalaja warunki)
50 mm srednicy i składać sie z trzech częsci skreconych ze soba za pomaca
przylutowanych kolnierzy. Jako wypelnienia chcialem uzyc bardzo drobno plecionej
(co ok 0,8-0.9mm)siatki z kwasówki (grubość pojedyńczego drutu ok 0.01-0.02mm)
ubitej w kolumnie.Dołaczam rysunek i bardzo prosze o uwagi co nalezy poprawić
50 mm srednicy i składać sie z trzech częsci skreconych ze soba za pomaca
przylutowanych kolnierzy. Jako wypelnienia chcialem uzyc bardzo drobno plecionej
(co ok 0,8-0.9mm)siatki z kwasówki (grubość pojedyńczego drutu ok 0.01-0.02mm)
ubitej w kolumnie.Dołaczam rysunek i bardzo prosze o uwagi co nalezy poprawić
Ostatnio zmieniony 2009-05-06, 11:08 przez bocianeczko, łącznie zmieniany 3 razy.
Bocianeczko, nieskromnie zasugeruję Ci "Oszczędną wersję głowicy" http://gorzalka.ovh.org/abratek/destyla ... tml#oszchl
- w przypadku kłopocików z wysościunią rozwiązanko jak znalazł, każdy centymetr się liczy
- w przypadku kłopocików z wysościunią rozwiązanko jak znalazł, każdy centymetr się liczy
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2009-04-30, 23:10
Witam .Myśle że Bocianeczko sporo przeczytał aby wymysleć taką aparaturkę i chyba wiele rozumie z procesu Abratek ,przecież jest to Twój patent tylko zmiana na odbiorze i powrocie Uważam że projekt jest OK Właśnie cocik podobnego tworzę .(nie dotykam wypełniena każdy sobie).I co jest nie tak? u Bocianeczka?
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2009-04-30, 23:10
Nie widzę czujnika temperatury w głowicy i odpowietrzenia, ale może to kwestia skali rysunku..
Kołnierze dałbym mosiężne. Wykonane z blachy miedzianej 2mm i wyginają się (trzeba dokładać ściski stolarskie). Wyciąłem już z mosiężne o grubości 5mm. Miedź ma tą zaletę, że łatwo można konstrukcję modyfikować samodzielnie. Pamiętaj o lutowaniu twardym lub przynajmniej bezołowiowym. Mosiężne części należy pozbawić ołowiu na styku z alkoholem. Polecam też rozważenie wypełnienia z siatki miedzianej. Zaworek może być ze starej gazowej butli turystycznej lub palnika.
Kołnierze dałbym mosiężne. Wykonane z blachy miedzianej 2mm i wyginają się (trzeba dokładać ściski stolarskie). Wyciąłem już z mosiężne o grubości 5mm. Miedź ma tą zaletę, że łatwo można konstrukcję modyfikować samodzielnie. Pamiętaj o lutowaniu twardym lub przynajmniej bezołowiowym. Mosiężne części należy pozbawić ołowiu na styku z alkoholem. Polecam też rozważenie wypełnienia z siatki miedzianej. Zaworek może być ze starej gazowej butli turystycznej lub palnika.
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2009-04-30, 23:10
Co do czujnika temp. to zapomniałem go narysować znajdował się będzie na szczycie kolumny a odpowietrzanie jest na rysunku na końcu głowicy. Co do miedzianych kołnierzy chciałem wykonać je z 2.5 mm blachy wiec możne się jednak nie będą tak gięły. Dołączam zdjęcia siatki z której chciałem wykonać wypełnienie i czekam na opinie.
Miedziane kołnierze będą się gięły na 100% (sprawdzone doświadczalnie). Naprawdę radzę dać mosiężne.
Siatka pewnie może być, choć zmywaki byłyby pewniejszym rozwiązaniem. Aby jej weszło więcej może spróbuj nie ubijać jej ale zwiń w ciasny rulon.
Co do samej konstrukcji. Jeżeli krytyczną sprawą jest wysokość, przemyśl rozwiązanie powrotu. Jego wylot powinien być jak najwyżej, aby zwiększyć efektywną wysokość wypełnienia. Może zawór regulacyjny umieścić poziomo?
Siatka pewnie może być, choć zmywaki byłyby pewniejszym rozwiązaniem. Aby jej weszło więcej może spróbuj nie ubijać jej ale zwiń w ciasny rulon.
Co do samej konstrukcji. Jeżeli krytyczną sprawą jest wysokość, przemyśl rozwiązanie powrotu. Jego wylot powinien być jak najwyżej, aby zwiększyć efektywną wysokość wypełnienia. Może zawór regulacyjny umieścić poziomo?
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2009-04-30, 23:10
Nie zgadzam się z Kolegą. Mam kolumnę miedzianą z rur fi 42mm. Czyszczę kondensor i to jeśli widać, że ściemniał. Rur i wypełnienia ze zmywaków nie płuczę (czyszczę)cemik1 pisze:Czyszczenie, to zalanie roztworem octu i wody utlenionej. Wysokość nie ma znaczenia. Lepiej przepłukać wodą po każdym przebiegu.
A tu jest kopia na jakiej podstawie tego nie robię:
------------
A general advice to distillers:
If it's vodka production you want, then measure the temperature a
bit down in the packing. For instance if you have a meter tall
column, put the probe 30-40 cm down on the column. You actually
don't need to have a very good thermometer (one degree resolution is
enough) and you don't need to mount the sensor inside the column.
It's enough to have the sensor on the column wall and insulate well
over it.
How to use it: Set your still on full reflux, when the mash is
boiling wait 20 minutes, check temperature. This is the temperature
you want the whole run.
If the temperature increase while you are distilling - increase
reflux ratio some. The temperature should drop back again after a
while. The benefit of measuring the temperature a bit down is that
you get response about the strength _before_ the top strength has
dropped. If you measure the temperature at the top only and it has
increased, it's _to late_ the quality has already dropped.
So if you use digital thermometer that has alarm you can set the
alarm one degree over the measured start value. When it beeps the
still needs attention. If you buy a wireless digital cooking
thermometer you can monitor your still from your sofa. If you have
trouble keeping the temperature, it is an indicator that the column
isn't good enough, usually it needs to be better packed.
This is btw how arc works, but it changes the reflux by itself. It
gradually increase reflux ratio until it finally is on full reflux.
No tails, the column adjust itself to get high strength with good
quality to the last drop (if the column is tall and packing is
good). In the top of the packing some high strength alcohol will be
left but it's not more than about 5-10 cl (0.05 liter). Let that be
wasted, this gives you another benefit; you never have to clean the
packing even if you don't use your still often.
//Johan
Ostoja
to tłumaczenie jest trochę jak z automatycznego translatora - pewnie wynika to z nieznajomości tematu i użytych pojęć przez znajomą ( np: uszczelniacz - a chodzi o wypełnienie)
wklejam po poprawkach:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ogólna rada dla destylerów
Jeżeli produkowanie wódki jest tym, czego chcecie to mierzcie temperaturę trochę niżej w wypełnieniu. Na przykład, jeżeli masz kolumnę wysoką na metr to zamontuj sensor 30-40 cm niżej w kolumnie. Nie potrzebujesz mieć bardzo dokładnego termometru ( 1 stopień dokładności wystarczy) i nie musisz umieszczać sensora w kolumnie. Wystarczy mieć sensor na ściance kolumny oraz go zaizolować.
[Amerykanie preferują konstrukcje miedziane stąd czujnik temperatury przyklejony na zewnątrz kolumny spełnia swoje zadanie dobrze, na nierdzewce to się raczej nie uda]
Jak tego używać:
Ustaw kocioł destylacyjny na pełny reflux, kiedy zacier się gotuje poczekaj 20 minut , sprawdź temperaturę. To jest ta temperatura, którą chcesz utrzymać przez cały proces.
Jeżeli temperatura podrośnie w czasie destylacji zwiększ trochę reflux.
Temperatura powinna spaść po chwili z powrotem do tej, co była wcześniej.
Korzyść z pomiaru temperatury trochę niżej w kolumnie, jest taka, że dostajesz informację o mocy, zanim moc na samej górze kolumny spadnie.
Jeżeli będziesz mierzyć temperaturę tylko na górze, i ona wzrośnie to jest za późno, bo jakość już spadła.
Więc jeżeli używasz automatycznego termometru, który ma alarm, możesz alarm ustawić o jeden stopień wyżej niż mierzona początkowa wartość.
Kiedy alarm zadzwoni, kolumna potrzebuje twojej uwagi.
Jeżeli kupisz bezprzewodowy, cyfrowy termometr do gotowania, to możesz obserwować swój destylator siedząc na kanapie. Jeżeli masz problemy z utrzymaniem temperatury to znaczy, że twoja kolumna nie jest wystarczająco dobra, zazwyczaj wymaga lepszego wypełnienia.
Tak przy okazji, to jest właśnie sposób, w jaki pracuje ARC, ale ARC zmienia reflux samoczynnie. ARC stopniowo zwiększa reflux aż ostatecznie jest na pełnym refluxie.
Brak pogonów, kolumna ustawia się samoczynnie żeby osiągnąć wysoką moc z dobrą jakością do ostatniej kropli ( jeżeli kolumna jest długa i wypełnienie jest dobre).
Na samej górze wypełnienia pozostanie trochę mocnego alkoholu, ale nie więcej niż 0.05 litra
Niech to się zmarnuje, to daje Ci następną korzyść:
nigdy nie będziesz musiał czyścić wypełnienia
Pozdrawiam Ostoja
Jeden stopień to o dużo za dużo.Dokładność pomiaru powinna być 0,1°C chyba że ktoś lubi bardziej "tradycyjny" smak.Ja kończę proces kiedy temperatura wzrośnie o 0,1 stopnia od ustabilizowanej.jeżeli używasz automatycznego termometru, który ma alarm, możesz alarm ustawić o jeden stopień wyżej niż mierzona początkowa wartość.
Kiedy alarm zadzwoni, kolumna potrzebuje twojej uwagi.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości