Starzenie, dojrzewanie destylatu w beczce dębowej.
Starzenie, dojrzewanie destylatu w beczce dębowej.
Od jakiegoś czasu chodzi za mną pomysł zakupu beczki dębowej. Oczywiście mam wymagania co do beczki, ma być wypalona i bez kranu tylko zaczopowana. Miał bym zamiar przetrzymać w niej ze dwa lata wino gronowe. Po tym czasie napełnił bym beczkę destylatem zbożowym lub owocowym.
Teraz zaczyna się moje pytanie, jakie stężenie ma mieć destylat do leżakowania w taki sposób. Czytatem o daninie dla aniołów więc nie może być to 40%. Planuję to leżakować 10lat lub więcej.
Wiem pytam trochę przed czasem ale może jest jakaś możliwość pominięcia układania beczki winem.
Proszę o poradę.
Ps. Jedną beczkę 15l (maleństwo) i do tego z kranem, układam tegorocznym cydrem. Może jej nie zepsuję.
Teraz zaczyna się moje pytanie, jakie stężenie ma mieć destylat do leżakowania w taki sposób. Czytatem o daninie dla aniołów więc nie może być to 40%. Planuję to leżakować 10lat lub więcej.
Wiem pytam trochę przed czasem ale może jest jakaś możliwość pominięcia układania beczki winem.
Proszę o poradę.
Ps. Jedną beczkę 15l (maleństwo) i do tego z kranem, układam tegorocznym cydrem. Może jej nie zepsuję.
- Percentage
- 50%
- Posty: 102
- Rejestracja: 2009-07-11, 23:13
Wiesz ogólnie kiedyś intensywnie myślałem nad beczkami. Z tą różnicą ,że chciałem w niej postarzyć whisky. Jednak kiedy przeczytałem ,że potrzebne są beczki po sherry dałem sobie spokój. W całość opłaca się bawić przy beczkach od 50 litrów w mniejsze bym się nie bawił. Szczególnie ,że to na długie lata.
Z opinii jakie znalazłem to ten facet jest podobno dobry w beczkach.
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=3748631
Jak wyczytasz z aukcji koleś zaprawia beczki.
Z opinii jakie znalazłem to ten facet jest podobno dobry w beczkach.
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=3748631
Jak wyczytasz z aukcji koleś zaprawia beczki.
@JanK
Jeden z producentów beczek pisał , że destylat w beczce nabiera z czasem smaku i mocy. Tłumaczył to tym , że przez drzewo wydostaje się w wiekszym stopniu woda od składnika wielocząsteczkowego jakim jest alkohol.
Mnie interesuje jeszcze oprócz zmiany mocy zmiana objętości np. w skali roku.
Może ktoś kto używał beczek opisał by jak to wygląda w praktyce.
Pozdrawiam.
Jeden z producentów beczek pisał , że destylat w beczce nabiera z czasem smaku i mocy. Tłumaczył to tym , że przez drzewo wydostaje się w wiekszym stopniu woda od składnika wielocząsteczkowego jakim jest alkohol.
Mnie interesuje jeszcze oprócz zmiany mocy zmiana objętości np. w skali roku.
Może ktoś kto używał beczek opisał by jak to wygląda w praktyce.
Pozdrawiam.
Zjawisko tracenia mocy destylatów starzonych w beczkach dębowych jest powszechnie znane i nie ma co na ten temat dyskutować.
Moim zdaniem do "układania" nowej beczki najlepiej nadaje się czerwone wino gronowe. Które na takim zabiegu zyskuje w garbniki, a tym samym na jakości.
W winach białych nadmiar garbników to wada.
Moim zdaniem do "układania" nowej beczki najlepiej nadaje się czerwone wino gronowe. Które na takim zabiegu zyskuje w garbniki, a tym samym na jakości.
W winach białych nadmiar garbników to wada.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
aż tyle , dobrze że nic więcej wczoraj nie napisałem , byłem przekonany że utrata % jest 2% do max 5% w zależności od warunków w jakich beczki przetrzymujemy i przygotowania ,ale ja nie mam beczek tylko gdzieś czytałem. ps. mam nadzieję że te 15% to tylko w pierwszym roku i potem spada poniżej 5%. W głowie mam taki cytat jednego z producenta beczek , może ktoś się zna i napisze co o tym myśli 1,,NIE UŻYWAMY WOSKÓW WEWNĄTRZ I NA ZEWNĄTRZ DO USZCZELNIANIA BECZEK!
PAMIĘTAJ!! TRUNEK MA MIEĆ BEZPOŚREDNI KONTAKT Z DĘBEM A NIE Z WOSKIEM!'' 2,,WYRÓB BEDNARSKI USZCZELNIANY JEST LIŚĆMI TATARAKU UZYSKANYMI W ODPOWIEDNIM CZASIE, KTÓRE Z WŁAŚCIWIE DOBRANYM DĘBEM NADAJĄ WALORY SMAKOWE,,
PAMIĘTAJ!! TRUNEK MA MIEĆ BEZPOŚREDNI KONTAKT Z DĘBEM A NIE Z WOSKIEM!'' 2,,WYRÓB BEDNARSKI USZCZELNIANY JEST LIŚĆMI TATARAKU UZYSKANYMI W ODPOWIEDNIM CZASIE, KTÓRE Z WŁAŚCIWIE DOBRANYM DĘBEM NADAJĄ WALORY SMAKOWE,,
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości