Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: Tofi » 2009-12-15, 04:49

Często chce się zadać pytanie o coś jeszcze i o coś jeszcze i... tak się tworzą tasiemce, w których ciężko znaleźć odpowiedź na zadane pytanie. Jedno pytanie - jeden post. Niech to będzie nowa zasada jakiej będziecie przestrzegać pisząc w tym dziale. Takie postępowanie ułatwi moderację, ale również znalezienie informacji dla osób którzy tak samo jak Wy szukają odpowiedzi na podobne pytania. Śmiało zakładajcie tyle tematów ile macie pytań, nikt Was za to nie zgani.

lysykaczor
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2012-09-22, 12:25
Lokalizacja: kolobrzeg

wypelnienie kolumny

Post autor: lysykaczor » 2012-09-22, 13:25

czy dobrze jest wypelnic kolumne druciakami nierdzewnymi i ile tego tam wlorzyc zeby bylo ok kolumna ma 100cm,fi50. producent doradza mi wypelnienie szklane co jest lepsze ?????

Awatar użytkownika
bwie.
101%
101%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Re: wypelnienie kolumny

Post autor: bwie. » 2012-09-22, 13:35

lysykaczor pisze: producent doradza mi wypelnienie szklane co jest lepsze ?????
zamiast szklanego możesz zasypać kolumnę gruzem betonowym albo kamykami zbieranymi na plaży :?
niestety ten producent nadaje sie do produkowania balustrad a nie kolumn :wall
przeczytaj choć trochę http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=605 wtedy będzie Ci łatwiej

sugerował bym raczej kierować się w stronę kolumny typu Aabratek

pozdrawiam
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

josepfus
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2014-03-10, 12:35

Post autor: josepfus » 2014-03-10, 20:38

Witam
Jestem nowym Tu na forum użytkownikiem słowem przedstawienia się. Interesują mnie małe ilości bardzo dobrej jakości kropelek. Obecnie zostałem szczęśliwym posiadaczem made in własne paluchy aparatury do teleportacji cieczy ku wyższym stanom % świadomości.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez josepfus, łącznie zmieniany 1 raz.

l3onsjo
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2016-02-21, 13:35

Post autor: l3onsjo » 2017-02-06, 12:06

Tak przyszło mi do głowy, nie wiem czy to ma sen... ale zapytam

Zacieramy zboże (np. jęczmień) oddzielamy od śruty, do płynu dodajemy jakieś rozdrobnione owoce (śliwki, jabłka co by się nadawało?) + drożdże np G995.

Co z tego może wyjść? Może ktoś próbował?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez l3onsjo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4885
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-02-06, 12:26

Chcesz oddzielić płyn przed fermentacją? Jak tak, to kiepski to pomysł.

l3onsjo
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2016-02-21, 13:35

Post autor: l3onsjo » 2017-02-06, 12:44

To tylko moja teoria zastanawiam się czy można zrobić coś ciekawego zboże + owoce.
Jak dla mnie nie ma to większego znaczenia czy będę fermentować razem ze śrutą czy bez niej.
Zastanawia mnie co zrobić aby napitek wyszedł bardziej owocowy? A co aby wyszło bardziej zbożowy? (niby jasne proporcje zboża/owoców tylko jaka?). Zapytać warto może ktoś już robił i poradzi coś :wink:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez l3onsjo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

morusek
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2010-02-08, 13:51
Lokalizacja: lubelskie

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: morusek » 2017-03-29, 11:16

Koledzy nie mogę znaleźć tabeli z danymi do zwijania rurki karbowanej, gdzieś kiedyś ją widziałem,
pomocy :nie_wiem
morusek

Awatar użytkownika
Fermiol
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2016-02-27, 20:47

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: Fermiol » 2017-04-14, 22:41

l3onsjo,
Zboże i owoce mają różne czasy fermentacji. Jak chcesz to połączyć to lepiej byłoby przedestylować zboże i dolać przed destylacją do owoców.

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 240
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re:

Post autor: kmarian » 2017-04-15, 08:37

l3onsjo pisze:
2017-02-06, 12:44
... czy można zrobić coś ciekawego zboże + owoce.
Gdzieś na czarnym, Kolega gr000by pisał o ciekawym efekcie zacierania, rozcieńczając nie wodą, ale dundrem po nastawie owocowym. Widać można.
Ostatnio zrobiłem cukrówkę na dundrze z wina jabłkowego z dodatkiem zboża. Coś takiego jak LKZWJ, tylko zamiast wody dałem odwar z wina jabłkowego. Już pierwszy nastaw był odpowiednio zakwaszony. "Czysta" z tego nastawu faktycznie posiada ciekawy smak.
Spokojnie można tak zrobić.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: wiking » 2017-04-15, 21:05

Ja kupażowałem destylaty zbożowe z owocowymi i trunki wychodzą całkiem dobre, takie coś innego, ale nigdy nie fermentowałem zboża razem z owocami, no może na wino żytnie z rodzynami. I moje pytanie. Koledzy mam dylemat :abaras. Zachciało mi się wina i zakupiłem 75l soku jabłkowego z tłoczni Maurera (była promocja w Carefour) i pięknie już fermentuje. Dylemat polega na tym, czy trzymać, to dalej na wino (dodatek cukru :facepalm ), czy puścić na jabłkowicę. Mam wypaloną beczkę 15l i jak na razie nie mam jej czym zapełnić, a na zbożówki muszę poczekać, aż się paru kolegów zlituje i w końcu będę miał swój kociołek w płaszczu. Czy zalewał ktoś kiedyś beczkę jabłkowicą? Dodam, że swojej mam już utoczone 5l więc po wszystkiemu starczyłoby na beczułkę. Jakieś rady?
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: Cyrograf15 » 2017-04-15, 22:27

Zależy jakie dałeś drożdże. Jak słabe, takie do 11-12% to może być z tego dobre wino. Jak mocniejsze to do gara się tylko nadaje.
Wojtek

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: wiking » 2017-04-15, 22:36

Bayanusy
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: Cyrograf15 » 2017-04-15, 23:14

No to wina dobrego nie będzie. Nie wiem jakie było Blg soku, ale bym dokarmił aby zrobiły te 16 % i rura.
Wojtek

Lutek
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2011-04-28, 09:50

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

Post autor: Lutek » 2017-04-16, 08:21

Ja wlewałem do magasowej beczki destylat z jabłek, poszukaj po moich postach jaki to był dokładnie destylat. O efekty możesz zapytać Magasa, próbki mu wysyłałem to Ci powie czy warte zachodu czy nie :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości