Strona 1 z 13

Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2009-12-15, 04:49
autor: Tofi
Często chce się zadać pytanie o coś jeszcze i o coś jeszcze i... tak się tworzą tasiemce, w których ciężko znaleźć odpowiedź na zadane pytanie. Jedno pytanie - jeden post. Niech to będzie nowa zasada jakiej będziecie przestrzegać pisząc w tym dziale. Takie postępowanie ułatwi moderację, ale również znalezienie informacji dla osób którzy tak samo jak Wy szukają odpowiedzi na podobne pytania. Śmiało zakładajcie tyle tematów ile macie pytań, nikt Was za to nie zgani.

wypelnienie kolumny

: 2012-09-22, 13:25
autor: lysykaczor
czy dobrze jest wypelnic kolumne druciakami nierdzewnymi i ile tego tam wlorzyc zeby bylo ok kolumna ma 100cm,fi50. producent doradza mi wypelnienie szklane co jest lepsze ?????

Re: wypelnienie kolumny

: 2012-09-22, 13:35
autor: bwie.
lysykaczor pisze: producent doradza mi wypelnienie szklane co jest lepsze ?????
zamiast szklanego możesz zasypać kolumnę gruzem betonowym albo kamykami zbieranymi na plaży :?
niestety ten producent nadaje sie do produkowania balustrad a nie kolumn :wall
przeczytaj choć trochę http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=605 wtedy będzie Ci łatwiej

sugerował bym raczej kierować się w stronę kolumny typu Aabratek

pozdrawiam

: 2014-03-10, 20:38
autor: josepfus
Witam
Jestem nowym Tu na forum użytkownikiem słowem przedstawienia się. Interesują mnie małe ilości bardzo dobrej jakości kropelek. Obecnie zostałem szczęśliwym posiadaczem made in własne paluchy aparatury do teleportacji cieczy ku wyższym stanom % świadomości.

: 2017-02-06, 12:06
autor: l3onsjo
Tak przyszło mi do głowy, nie wiem czy to ma sen... ale zapytam

Zacieramy zboże (np. jęczmień) oddzielamy od śruty, do płynu dodajemy jakieś rozdrobnione owoce (śliwki, jabłka co by się nadawało?) + drożdże np G995.

Co z tego może wyjść? Może ktoś próbował?

: 2017-02-06, 12:26
autor: Citizen Kane
Chcesz oddzielić płyn przed fermentacją? Jak tak, to kiepski to pomysł.

: 2017-02-06, 12:44
autor: l3onsjo
To tylko moja teoria zastanawiam się czy można zrobić coś ciekawego zboże + owoce.
Jak dla mnie nie ma to większego znaczenia czy będę fermentować razem ze śrutą czy bez niej.
Zastanawia mnie co zrobić aby napitek wyszedł bardziej owocowy? A co aby wyszło bardziej zbożowy? (niby jasne proporcje zboża/owoców tylko jaka?). Zapytać warto może ktoś już robił i poradzi coś :wink:

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2017-03-29, 11:16
autor: morusek
Koledzy nie mogę znaleźć tabeli z danymi do zwijania rurki karbowanej, gdzieś kiedyś ją widziałem,
pomocy :nie_wiem

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2017-04-14, 22:41
autor: Fermiol
l3onsjo,
Zboże i owoce mają różne czasy fermentacji. Jak chcesz to połączyć to lepiej byłoby przedestylować zboże i dolać przed destylacją do owoców.

Re:

: 2017-04-15, 08:37
autor: kmarian
l3onsjo pisze:
2017-02-06, 12:44
... czy można zrobić coś ciekawego zboże + owoce.
Gdzieś na czarnym, Kolega gr000by pisał o ciekawym efekcie zacierania, rozcieńczając nie wodą, ale dundrem po nastawie owocowym. Widać można.
Ostatnio zrobiłem cukrówkę na dundrze z wina jabłkowego z dodatkiem zboża. Coś takiego jak LKZWJ, tylko zamiast wody dałem odwar z wina jabłkowego. Już pierwszy nastaw był odpowiednio zakwaszony. "Czysta" z tego nastawu faktycznie posiada ciekawy smak.
Spokojnie można tak zrobić.

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2017-04-15, 21:05
autor: wiking
Ja kupażowałem destylaty zbożowe z owocowymi i trunki wychodzą całkiem dobre, takie coś innego, ale nigdy nie fermentowałem zboża razem z owocami, no może na wino żytnie z rodzynami. I moje pytanie. Koledzy mam dylemat :abaras. Zachciało mi się wina i zakupiłem 75l soku jabłkowego z tłoczni Maurera (była promocja w Carefour) i pięknie już fermentuje. Dylemat polega na tym, czy trzymać, to dalej na wino (dodatek cukru :facepalm ), czy puścić na jabłkowicę. Mam wypaloną beczkę 15l i jak na razie nie mam jej czym zapełnić, a na zbożówki muszę poczekać, aż się paru kolegów zlituje i w końcu będę miał swój kociołek w płaszczu. Czy zalewał ktoś kiedyś beczkę jabłkowicą? Dodam, że swojej mam już utoczone 5l więc po wszystkiemu starczyłoby na beczułkę. Jakieś rady?

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2017-04-15, 22:27
autor: Cyrograf15
Zależy jakie dałeś drożdże. Jak słabe, takie do 11-12% to może być z tego dobre wino. Jak mocniejsze to do gara się tylko nadaje.
Wojtek

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2017-04-15, 22:36
autor: wiking
Bayanusy

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2017-04-15, 23:14
autor: Cyrograf15
No to wina dobrego nie będzie. Nie wiem jakie było Blg soku, ale bym dokarmił aby zrobiły te 16 % i rura.
Wojtek

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2017-04-16, 08:21
autor: Lutek
Ja wlewałem do magasowej beczki destylat z jabłek, poszukaj po moich postach jaki to był dokładnie destylat. O efekty możesz zapytać Magasa, próbki mu wysyłałem to Ci powie czy warte zachodu czy nie :)