Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Mi alcoteci 48 zeszły do -4°Blg po czterech dniach. Ale u mnie fermentację zaczęły przy 35°C, a skończyły czwartego dnia przy 25°C. Beczka była rzecz jasna zaizolowana i zalana ciepłą wodą. Dziwne że przy 13°C alcoteci chcą jeszcze pracować. W instrukcji pisze wyraźnie że zapewnić im należy temperaturę 25°C przez cały okres fermentacji. Przy tak niskiej temperaturze mogą nigdy nie zakończyć fermentacji i staną na tych 7 Blg. Więc jak masz czym to podgrzej nastaw do 25 st. C. Może to je ożywi i dokończą dzieła. W nazwie drożdży jest 48, co oznacza że w optymalnych warunkach wyrabiają się w 48 godzin. Natomiast Turbo 24 potrafią to zrobić w 24 godziny. Muszą mieć jednak zapewnioną odpowiednią temperaturę i nie należy zaprzęgać ich do przesadnie dużych nastawów bo to znacznie wydłuża fermentację, albo ją zatrzyma.
Róbmy Swoje
-
- 40%
- Posty: 99
- Rejestracja: 2019-01-28, 20:15
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
W zasadzie drożdże gorzelnicze nie powinny pracować w temperaturze niższej niż 20 st. C. Najlepiej stosować się do instrukcji producenta, a temperaturę dostosować, uwzględniając zasadę - im wyższa temperatura, tym krótsza fermentacja, ale więcej śmieci. Jeśli chcesz otrzymać możliwie czystą surówkę, drożdże powinny pracować w dolnym zakresie temperatury.
W twoim przypadku oprócz podniesienia temperatury może być potrzebne jeszcze natlenienie - wystarczy przelać zacier kilkanaście razy chochlą.
W twoim przypadku oprócz podniesienia temperatury może być potrzebne jeszcze natlenienie - wystarczy przelać zacier kilkanaście razy chochlą.
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Coś to natlenienie mi nie pasuje. Po co więc stosuje się rurki fermentacyjne? Chyba po to by dwutlenek węgla opuścił fermentor, a powietrze do niego się nie dostało. Muszki również. Również czas fermentacji zależy od temperatury, ale i rodzaju drożdży. Szybka fermentacja niekoniecznie oznacza gorszy destylat. Gorzelnie fermentują trzy dni. A z ich surówek powstają spirytusy luksusowe, wyborowe i czysta zwykła. To zależy od obróbki która wszystkie niepożądane śmieci oddzieli.
Róbmy Swoje
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Drożdże potrzebują tlenu do namnożenia, a fermentacja przebiega potem beztlenowo. Dlatego najpierw napowietrzamy, a potem zamykamy szczelnie.
-
- 40%
- Posty: 99
- Rejestracja: 2019-01-28, 20:15
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Dopóki w zacierze są żywe drożdże, nic mu nie grozi. Drożdże zużywają tlen do rozmnażania. W przypadku, o którym dyskutujemy, czyli ustania fermentacji w wynika zaniżonej temperatury może być tak, że zostało zbyt mało drożdży, by wznowić fermentację. Natlenienie rozmnoży drożdże, które wznowią fermentację.
To żadne halo, w piwowarstwie amatorskim bardzo często stosuje się dodatkowe natlenianie, gdy fermentacja szwankuje. Co więcej, dzięki drożdżom takie piwo bez problemów wytrzymuje kilkanaście lat w butelce, bo pozostałe w piwie drożdże zeżrą każdy atom tlenu, który dostanie się do butelki.
Część śmieci może w ogóle nie powstać, zwiększając wydajność docelową (mniej pogonów).
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Sprawdzałem przed godziną, drożdże słabo pracują ale blg spadło do 5
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Przeziębiły się i dlatego tak słabo pracują. Tobie w takiej temperaturze też by się robić nie chciało.
Róbmy Swoje
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Tak jak mówiłem, jak masz czas to poczekaj, jak chcesz przyspieszyć to podgrzej... nie ma co filozofować
W dobę 2Blg, także zwolniły, ale pracują
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Tu nie chodzi tylko o czas. Balansowanie na dolnej granicy temperatury jest ryzykowne. Kwiecień to nie środek lata. W nocy temperatury mogą nawet spadać poniżej zera. Przeziębione drożdże paść mogą i w nastawie pozostanie nie strawiony cukier. Jak nie ma ogrzewanego pomieszczenia to drożdże zadać należy w temperaturze ok. 35 - 30°C, beczkę ustawić na styropianie i opatulić czymś trzymającym ciepło. Może to być koc, kołdra, kożuchy, kurtki zimowe, kufajki lub suche trociny. Zależy co kto ma pod ręką. Reakcja egzotermiczna w czasie fermentacji podnosi temperaturę i zanim nastaw ostygnie to Blg dojdzie do -4°.
Róbmy Swoje
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Witam, mam pytanko od sąsiada
Sąsiad zrobił sobie sobie trunek z cukru, ale nie dość że fermentacja nie ustała bo fermentowało 6 dni, do tego jeszcze tego nie sklarował i poszło wszystko z drożdżami do szybkowara śmierdzi to jak cholera i moje pytanie czy spożycie tego nie zagraża zdrowiu
Tłumaczę mu żeby jeszcze raz przedestylował, ale on twierdzi że nie ma czasu bo święta
Sąsiad zrobił sobie sobie trunek z cukru, ale nie dość że fermentacja nie ustała bo fermentowało 6 dni, do tego jeszcze tego nie sklarował i poszło wszystko z drożdżami do szybkowara śmierdzi to jak cholera i moje pytanie czy spożycie tego nie zagraża zdrowiu
Tłumaczę mu żeby jeszcze raz przedestylował, ale on twierdzi że nie ma czasu bo święta
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Hmm...mało się jeszcze znam ale.....cukrówka,niesklarowana i do tego puszczona na prostym aparacie? Nic z tego dobrego wyjść nie może.Zdrowiu raczej nie zagraża,ale pić taką berbeluchę to żadna przyjemność
Kolega powinien pójść w stronę owocówek.
Kolega powinien pójść w stronę owocówek.
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
No tak, ale w takim przypadku jest bez znaczenia czy pijemy berbeluchę czy dobry trunek.
Więc jeśli ma dojść do strucia to dobrym trunkiem
Więc jeśli ma dojść do strucia to dobrym trunkiem
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Nawet na prostym aparacie po kilku gonitwach da się zrobić dobry bimberek.
Jeżeli wali tzn że operator nie przyłożył sie do poprawnego odcięcia przedgonów i pogonów...
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Jeżeli wali tzn że operator nie przyłożył sie do poprawnego odcięcia przedgonów i pogonów...
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 63 gości