Super to wygląda, będę się musiał zaopatrzyć w takie fajne "cuś"
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
-
- 40%
- Posty: 99
- Rejestracja: 2019-01-28, 20:15
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Tak dobrze to nie jest. Trzydzieści parę litrów czystej brzeczki piwnej chłodzi się kilkanaście - kilkadziesiąt minut. Gęsty zacier (z ziarnem) schładza się zdecydowanie wolniej, z powodu dużo wolniejszej wymiany ciepła w samym zacierze. W zasadzie czas schładzania można sobie orientacyjnie policzyć, znając temperatury wyjściowe zacieru i wody oraz wydajność źródła wody.
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Żyto tak niestety ma. Bujałem się z tym w temacie sour mash. Wyjściem jest zakwaszenie zacieru. Nawet do pH 4. Jak spadnie za nisko zawsze można wodą wapienną podnieść.
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
No szczerze mówiąc zapomniałem o pH...
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Dzień dobry, mam pytanie jaką powinienem utrzymywać temperaturę wody (czujnik przy wyjściu) która chłodzi kolumnę? Czy to ma wpływ na jakość destylatu?
Destylator aabratek miedziany.
Destylator aabratek miedziany.
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Dla bezpieczeństwa możesz utrzymywać okolicę 60 stopni. Refluks jest wystarczająco gorący, a jednocześnie nie martwisz się o ulatnianie się nieskroplonych oparów.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości