Strona 10 z 13

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-04-12, 08:39
autor: terni
Mi alcoteci 48 zeszły do -4°Blg po czterech dniach. Ale u mnie fermentację zaczęły przy 35°C, a skończyły czwartego dnia przy 25°C. Beczka była rzecz jasna zaizolowana i zalana ciepłą wodą. Dziwne że przy 13°C alcoteci chcą jeszcze pracować. W instrukcji pisze wyraźnie że zapewnić im należy temperaturę 25°C przez cały okres fermentacji. Przy tak niskiej temperaturze mogą nigdy nie zakończyć fermentacji i staną na tych 7 Blg. Więc jak masz czym to podgrzej nastaw do 25 st. C. Może to je ożywi i dokończą dzieła. W nazwie drożdży jest 48, co oznacza że w optymalnych warunkach wyrabiają się w 48 godzin. Natomiast Turbo 24 potrafią to zrobić w 24 godziny. Muszą mieć jednak zapewnioną odpowiednią temperaturę i nie należy zaprzęgać ich do przesadnie dużych nastawów bo to znacznie wydłuża fermentację, albo ją zatrzyma.

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-04-12, 09:36
autor: Krzysztof63
W zasadzie drożdże gorzelnicze nie powinny pracować w temperaturze niższej niż 20 st. C. Najlepiej stosować się do instrukcji producenta, a temperaturę dostosować, uwzględniając zasadę - im wyższa temperatura, tym krótsza fermentacja, ale więcej śmieci. Jeśli chcesz otrzymać możliwie czystą surówkę, drożdże powinny pracować w dolnym zakresie temperatury.

W twoim przypadku oprócz podniesienia temperatury może być potrzebne jeszcze natlenienie - wystarczy przelać zacier kilkanaście razy chochlą.

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-04-12, 11:35
autor: terni
Coś to natlenienie mi nie pasuje. Po co więc stosuje się rurki fermentacyjne? Chyba po to by dwutlenek węgla opuścił fermentor, a powietrze do niego się nie dostało. Muszki również. Również czas fermentacji zależy od temperatury, ale i rodzaju drożdży. Szybka fermentacja niekoniecznie oznacza gorszy destylat. Gorzelnie fermentują trzy dni. A z ich surówek powstają spirytusy luksusowe, wyborowe i czysta zwykła. To zależy od obróbki która wszystkie niepożądane śmieci oddzieli.

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-04-12, 11:43
autor: jurii
Drożdże potrzebują tlenu do namnożenia, a fermentacja przebiega potem beztlenowo. Dlatego najpierw napowietrzamy, a potem zamykamy szczelnie.

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-04-12, 12:08
autor: Krzysztof63
terni pisze:
2019-04-12, 11:35
Coś to natlenienie mi nie pasuje.
Dopóki w zacierze są żywe drożdże, nic mu nie grozi. Drożdże zużywają tlen do rozmnażania. W przypadku, o którym dyskutujemy, czyli ustania fermentacji w wynika zaniżonej temperatury może być tak, że zostało zbyt mało drożdży, by wznowić fermentację. Natlenienie rozmnoży drożdże, które wznowią fermentację.

To żadne halo, w piwowarstwie amatorskim bardzo często stosuje się dodatkowe natlenianie, gdy fermentacja szwankuje. Co więcej, dzięki drożdżom takie piwo bez problemów wytrzymuje kilkanaście lat w butelce, bo pozostałe w piwie drożdże zeżrą każdy atom tlenu, który dostanie się do butelki.
terni pisze:
2019-04-12, 11:35
To zależy od obróbki która wszystkie niepożądane śmieci oddzieli.
Część śmieci może w ogóle nie powstać, zwiększając wydajność docelową (mniej pogonów).

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-04-12, 13:03
autor: Rupert8
Sprawdzałem przed godziną, drożdże słabo pracują ale blg spadło do 5

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-04-12, 17:37
autor: terni
Przeziębiły się i dlatego tak słabo pracują. Tobie w takiej temperaturze też by się robić nie chciało. :lol:

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-04-12, 23:03
autor: cameleonn
Rupert8 pisze:
2019-04-12, 13:03
Sprawdzałem przed godziną, drożdże słabo pracują ale blg spadło do 5
Tak jak mówiłem, jak masz czas to poczekaj, jak chcesz przyspieszyć to podgrzej... nie ma co filozofować
W dobę 2Blg, także zwolniły, ale pracują :dobranoc

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-04-13, 07:19
autor: terni
Tu nie chodzi tylko o czas. Balansowanie na dolnej granicy temperatury jest ryzykowne. Kwiecień to nie środek lata. W nocy temperatury mogą nawet spadać poniżej zera. Przeziębione drożdże paść mogą i w nastawie pozostanie nie strawiony cukier. Jak nie ma ogrzewanego pomieszczenia to drożdże zadać należy w temperaturze ok. 35 - 30°C, beczkę ustawić na styropianie i opatulić czymś trzymającym ciepło. Może to być koc, kołdra, kożuchy, kurtki zimowe, kufajki lub suche trociny. Zależy co kto ma pod ręką. Reakcja egzotermiczna w czasie fermentacji podnosi temperaturę i zanim nastaw ostygnie to Blg dojdzie do -4°.

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-04-20, 20:01
autor: Rupert8
Witam, mam pytanko od sąsiada :D
Sąsiad zrobił sobie sobie trunek z cukru, ale nie dość że fermentacja nie ustała bo fermentowało 6 dni, do tego jeszcze tego nie sklarował i poszło wszystko z drożdżami do szybkowara :D śmierdzi to jak cholera i moje pytanie :?: czy spożycie tego nie zagraża zdrowiu :?:
Tłumaczę mu żeby jeszcze raz przedestylował, ale on twierdzi że nie ma czasu bo święta :D

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-04-20, 20:24
autor: szadok34
Hmm...mało się jeszcze znam ale.....cukrówka,niesklarowana i do tego puszczona na prostym aparacie? Nic z tego dobrego wyjść nie może.Zdrowiu raczej nie zagraża,ale pić taką berbeluchę to żadna przyjemność :shock:
Kolega powinien pójść w stronę owocówek.

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-04-20, 20:33
autor: Benek
Rupert8 pisze:
2019-04-20, 20:01
czy spożycie tego nie zagraża zdrowiu :?:
Nie, o ile przekroczy się dawki przy, której sam etanol będzie już trucizną.

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-04-20, 20:39
autor: szadok34
No tak, ale w takim przypadku jest bez znaczenia czy pijemy berbeluchę czy dobry trunek.
Więc jeśli ma dojść do strucia to dobrym trunkiem :D

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-04-20, 22:24
autor: dynio1977
Nawet na prostym aparacie po kilku gonitwach da się zrobić dobry bimberek.
Jeżeli wali tzn że operator nie przyłożył sie do poprawnego odcięcia przedgonów i pogonów...

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka


Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-04-21, 00:00
autor: magas
dynio1977 pisze:
2019-04-20, 22:24
po kilku gonitwach
Minimum dwóch, operator puszczał na prostym raz.