Strona 13 z 13

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-09-02, 23:02
autor: krisslook
Super to wygląda, będę się musiał zaopatrzyć w takie fajne "cuś"

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka


Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-09-02, 23:08
autor: Krzysztof63
magas pisze:
2019-09-02, 20:42
... kilka minut ...
Tak dobrze to nie jest. Trzydzieści parę litrów czystej brzeczki piwnej chłodzi się kilkanaście - kilkadziesiąt minut. Gęsty zacier (z ziarnem) schładza się zdecydowanie wolniej, z powodu dużo wolniejszej wymiany ciepła w samym zacierze. W zasadzie czas schładzania można sobie orientacyjnie policzyć, znając temperatury wyjściowe zacieru i wody oraz wydajność źródła wody.

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-09-03, 13:14
autor: kwik44
Żyto tak niestety ma. Bujałem się z tym w temacie sour mash. Wyjściem jest zakwaszenie zacieru. Nawet do pH 4. Jak spadnie za nisko zawsze można wodą wapienną podnieść.

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2019-09-03, 16:18
autor: krisslook
No szczerze mówiąc zapomniałem o pH...

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka


Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2022-05-09, 18:35
autor: Bonus
Dzień dobry, mam pytanie jaką powinienem utrzymywać temperaturę wody (czujnik przy wyjściu) która chłodzi kolumnę? Czy to ma wpływ na jakość destylatu?

Destylator aabratek miedziany.

Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.

: 2022-05-09, 20:57
autor: Doody
Dla bezpieczeństwa możesz utrzymywać okolicę 60 stopni. Refluks jest wystarczająco gorący, a jednocześnie nie martwisz się o ulatnianie się nieskroplonych oparów.