Ilość zacieru a keg

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
ksu87
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-11-15, 23:44

Ilość zacieru a keg

Post autor: ksu87 » 2009-12-19, 00:42

Witam. Szykuję się do pierwszej destylacji.
Mój problem jest następujący. Mam 15l wina które chce przedestylować i keg 50 litrowy,
ale 15l wina to za mało żeby nie bać się o grzałkę.
Więc teraz pytanie. Czy jak doleje do wina wody destylowaniej, tak żeby grzałka była w pełni zakryta to będzie git czy nie za bardzo? Chodzi mi o to czy bedzie jakaś różnica w końcowym produkcie.

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2009-12-19, 08:30

Różnicy nie będzie a woda wcale nie musi być destylowana. Wystarczy zwykła kranówka.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
slim24
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2009-12-05, 11:37
Lokalizacja: Polska

Re: Ilość zacieru a keg

Post autor: slim24 » 2009-12-21, 20:44

ksu87 pisze:Czy jak doleje do wina wody destylowaniej, tak żeby grzałka była w pełni zakryta to będzie git czy nie za bardzo? Chodzi mi o to czy będzie jakaś różnica w końcowym produkcie.
Musisz dolać wody trochę więcej niż samo zakrycie grzałek bo część towaru powędruje w górę i już nie wróci do kegu a wtedy grzałki się odkryją i mogą popękać.

W teorii z 1kg cukru jest 0.6l alk. zgodnie z przepisem 1410 na każdy kilogram jest 4 litry wody, 16 litrów to ~4kg cukru 4x0.6= 2.4l. To są proporcje cukrówki a na winie może być podobnie lub trochę mniej.
Myślę że z 15l to do góry nie powinno polecieć więcej niż 4,5l po pierwszym tłoczeniu na destylatorze a jeżeli chodzi o brykanie kolumny to max te 2,4l więc przynajmniej tyle więcej powinno być ponad grzałki. Ale to wszystko teoria a w praktyce to nigdy aż tyle chyba nie da się wyciągnąć.

Wody destylowanej nie musi być a keg i tak nigdy kamieniem nie zajdzie bo nastawy przeważnie są kwaśne a kamień w kwaśnych płynach nie powinien się osadzać.

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Ilość zacieru a keg

Post autor: Tofi » 2009-12-24, 00:09

ksu87 pisze:Chodzi mi o to czy bedzie jakaś różnica w końcowym produkcie.
Jedyna różnica będzie wynikać z krzywej destylacji. Rozcieńczasz przed destylacją, czyli efekt końcowy liczony w % też będzie niższy, jeżeli nie masz wystarczającej liczby półek teoretycznych.

ksu87
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-11-15, 23:44

Post autor: ksu87 » 2009-12-24, 13:08

Dzięki wszystkim za odpowiedź

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości