Areometr

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
morusek
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2010-02-08, 13:51
Lokalizacja: lubelskie

Areometr

Post autor: morusek » 2010-03-20, 10:34

Może koledzy znacie przelicznik stopnie blg/gęstość w gramach/cm3
mam areometr z pracy 1.000-1.100 i 1.100-1.200 chciałbym go wykorzystać do pomiaru cukru w zacierze :nie_wiem
Ostatnio zmieniony 2010-03-20, 15:01 przez morusek, łącznie zmieniany 1 raz.
morusek

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: Areometr

Post autor: pluton » 2010-03-20, 12:21

morusek pisze:przelicznik stopnie blg/gęstość w gramach/cm3
ro=261,3/(261,3 - blg)

Ale sprawdz ten wzor, bo mogłem zle zapamiętać stałą - wydaje mi sie
ze gdzies widzialem 266.

Kilogram cukru zajmuje po rozpuszczeniu w wodzie 0.6 litra, reszte latwo obliczysz.


pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

morusek
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2010-02-08, 13:51
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: morusek » 2010-03-20, 17:03

@ inspiracje
chodziło mi o może "koleżeńskie" często nad nim bywam :wink:
kolega nie wie" gdzie ono leży? "

[ Dodano: 2010-03-20, 17:11 ]
@ pluton
mógłbyś kolego wyjaśnić mi bardziej szczegółowo coś nie czaje :nie_wiem jestem wczorajszy :wall
morusek

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-03-20, 19:06

morusek pisze: mógłbyś kolego wyjaśnić mi bardziej szczegółowo
No mogę, bo w googlu są sprzeczne zeznania.

Stopień Ballinga to 10g sacharozy w kilogramie roztworu.

Weźmy kilogram wody i kilogram cukru. d= 2kg/1.6 litra = 1.25 g/cm3
1000g cukru w 2000g roztworu to 50Blg.

1.25 g/cm3 = 50 Blg

Pamiętajmy przy okazji o nieprzekraczaniu 25BLg, co daje około 17% alkoholu.
Powyżej tego Blg drożdze będą słabo się sprawować.

Jeżeli to samo obliczenie wykonamy dla np. 4 kg wody i 1 kg cukru, to mamy:

20 Blg ( 1000 g cukru w 5000 g roztworu ) = 1.087 g/cm3 (5kg/4.6 litra)

No i teraz trzeba znaleźć funkcję, która odwzoruje 20 na 1.087 oraz
50 odwzoruje na 1.25

Łatwo zauwazyć, ze jest to funkcja Blg = (ro-1)/ro*250

50 = 0.25/1.25 *250
20 = 0.087/1.087 *250

A więc ta stała to 250.

Myślę , ze przyda ci się jeszcze tabelka przeliczająca Blg na %alkoholu,
ale to już łatwo wyguglasz.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
alex
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2008-06-23, 14:50
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: alex » 2010-03-21, 08:58

Podaje link do tabeli przeliczającej Plato na SG
http://plato.montanahomebrewers.org/

morusek
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2010-02-08, 13:51
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: morusek » 2010-03-21, 10:29

Wielkie dzięki koledzy


@ pluton
wyłożyłeś kawe na ławe :brawo
pozdrawiam
morusek

jacuś
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-01-11, 20:48

Post autor: jacuś » 2010-03-21, 21:14

Witam.
Może taka tabela przyda Ci się.
Pozdrawiam Jacek.
Załączniki
Skale cukrowe1.xls
(17.5 KiB) Pobrany 198 razy

morusek
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2010-02-08, 13:51
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: morusek » 2010-03-22, 22:48

wszystko co na temat się przyda
dzięki Jacek
morusek

jacuś
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-01-11, 20:48

Post autor: jacuś » 2010-03-23, 22:21

morusek pisze:...wszystko co na temat się przyda...
Jeżeli tak, to jeszcze takie cosik.

Dla szybkiego oszacowania gęstości roztworu cukru o znanym Blg, z powodzeniem można stosować przybliżoną zależność między skalą Balinga, skalą Oeschla i gęstością roztworu. Blg roztworu pomnożony przez 4 to nic innego jak tysięczne częsci grama gęstości danego roztworu. Dla rozjaśnienia przykłady:
mamy roztwór o gęstości np. 1,100 g/l. Tysięcznych grama jest 100, podzielić na 4, wychodzi 25 Blg.
I na odwrót. Mamy roztwór o zawartości cukru np. 15 Blg, pomnożyć przez 4 daje 60, to oznacza że gęstość roztworu wynosi 1,060 g/l.
Proste, a co najwazniejsze: dla naszych celów zupełnie wystarczająca dokładość.
I jeszcze jedno, w powyższych przykładach liczby 100 i 60 to wyrażenie zawartości cukru w skali Oeschla.
Fizyka też jest wielka!
Pozdrawiam Jacek.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości