Moj pierwszy nastaw

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Awatar użytkownika
Danius31
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2010-08-04, 21:10

Moj pierwszy nastaw

Post autor: Danius31 » 2010-08-22, 09:52

Pozdrawiam wszystkich kolegow postanowiłem wykonac swoj pierwszy w zyciu nastaw według przepisu rodzinnego 10l wody, 4 kg cukru,10dag drozdzy,1 paczka rodzynek,1 kg ryzu,uztkownik forum polecił mi drozdze T3 ktore zreszta zamowilem.Mam jednak troche watpliwosci czy moge uzyc tych drozdzy wyczytalem gdzies ze dodawane sa one ale do dosc duzych ilosci cukru ktory bardzo szybko przerabjaja mam juz mętlik w głowie.!!! Prosze o porade doswiadczonych kolegow z góry dziekuje!!!
Ostatnio zmieniony 2010-08-22, 12:14 przez Danius31, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-08-22, 14:00

T3 przerobią ten cukier w 2 dni

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2010-08-25, 02:10

He he.
Ten sam użytkownik podpowie Ci abyś do 4 kg cukru użył 1/4 paczki T3.
A tutaj masz potwierdzenie innych użytkwników T3
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Danius31
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2010-08-04, 21:10

nastaw

Post autor: Danius31 » 2010-09-14, 20:10

Witam kolegow !!! Wczoraj poznym popołudniem nadeszla wiekopomna chwila i rozrobilem 14,4L wody (Sugestia kolegi 'pluton') 4kg cukru i dodalem 70dkg T3 -tak radzil kolega Zbyszko, takze ogolem mam 17 L nastawu,cukier rozpuscilem w temp. około 48 C poczekalem az ostygnie.T3 drozdze dodalem w temp 23 C.Dzis bylem sprawdzic co sie dzieje i przemieszac calosc wyglada bardzo musujaco i słychac szum-ale nie ma zdnych blg? temperatura nastawu dzis to 30C nie jestem pewien czy te drozdze ruszyły!? jutro zamieszam i dodam rodzynki . Prosze o podpowiedzi z gory dziekuje żóltodziub!!!!!

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Re: nastaw

Post autor: robol69 » 2010-09-14, 21:38

Danius31 pisze: rozrobilem 14,4L wody (Sugestia kolegi 'pluton') 4kg cukru i dodalem 70dkg T3
Witam

70 dkg :shock: :shock: :shock: i żadnych blg nie ma ,
zaprawdę niepojęte .

A poważnie jak według Ciebie wyglądają blg ?

robol
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-09-14, 22:00

Słychać szum , wszystko musuje , a nie wiadomo czy drożdże ruszyły :D ruszyły kolego ruszyły , właśnie tak wygląda jak ruszą , chyba , że chciałeś napisać czy te drożdże wytrzymają jak temperatura jeszcze się podniesie, twój post ciężko rozszyfrować , wiadomo co autor napisał , ale nie wiadomo co miał na myśli , pani pluton radziła 14,4l wody reszta rad kolega zbyszko , domyślam się , że te 0,7kg drożdży to tylko literówka i napisz o co chodzi z tym poszukiwaniem blg , pozdro magas37

mihu7
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2009-03-08, 22:29
Lokalizacja: Lublin

Post autor: mihu7 » 2010-09-14, 23:32

Witam !

Literówka, nie-literówka (najpewniej cyfrówka), ja bym dorzucił z pół kilo piekarniczych.... Na pewno blg się pojawi...

A tak na poważnie, to czym Kolega @Danius31 te blg mierzy ? (bo w 70 dkg T3 do nastawu, jako podpowiedź Kolegów z Forum, to nie uwierzę...)

Pozdro !

Awatar użytkownika
Danius31
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2010-08-04, 21:10

nastaw

Post autor: Danius31 » 2010-09-15, 00:08

Do szanownych kolegow doswiadczonych !!!! przepis na powyzszy nastaw powstal ze wspolpracy z uzytkownikami tej strony, moze i nie dosc jasno to opisalem ale wszystko wina pospiechu. chodzilo mi o 70 g drozdzy T3. Co do blg =to wydaje mi sie ze to sa odglosy wychodzace z rurki fermentacyjnej dlateg napisalem ze nie ma zadnych , widac sie mylilem ....Dziekuje za wyrozumialosc .!

wajzer

Post autor: wajzer » 2010-09-15, 09:56

Czemu po prostu nie powiecie koledze że musi sobie kupić taki termometr do mierzenia cukru w nastawie którym to mierzy się blg .Drożdże zjadają cukier a termometr bardziej tonie i jak utonie więcej jak podziałka to gotowe :mrgreen:

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Re: nastaw

Post autor: Astemio » 2010-09-15, 13:16

Witam!
Danius31 pisze:...wydaje mi sie ze [blg] to sa odglosy wychodzace z rurki fermentacyjnej...

To było naprawdę dobre :D :D :D , udało Ci się!

Nie, to co dochodzi z rurki fermentacyjnej to są bulki, bulgi, bulgoty, bulknięcia, natomiast wychodzi dwutlenek węgla.
[Blg] może wygląda jak skrót tych quasi-jednostek pomiarowych (czyli bulki, bulgi, bulgoty, bulknięcia na minutę) ale to jest zupełnie co innego :D ...

Musisz kupić sobie areometr (gęstościomierz) do pomiaru stężenia cukru w roztworze wodnym, czyli cukromierz Ballinga (ballingomierz, ballingometr?)
I czytaj, czytaj Forum.
Danius31 pisze:...Dziekuje za wyrozumialosc .!
Nie ma sprawy, przynajmniej jest wesoło :mrgreen: .

PS: Częstą przyczyną braku [bulków, bulgów, bulgotów, bulknięć :D ] jest nieszczelność korek/gąsior lub nieszczelność korek/rurka fermentacyjna.
Po co gaz ma sie męczyć wypychając wodę w syfonie, kiedy łatwiej mu przez szczelinę w zamknięciu? Cwany jest.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
Danius31
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2010-08-04, 21:10

nastaw

Post autor: Danius31 » 2010-09-15, 20:45

To teraz juz wiem co to oznacza blg!? bez dwoch zdan troche sie zblażniłem,ale człowiek uczy sie na błedach,takze nie musze sie martwic ze nie slysze zadnych bulkniec z rurki troch mi ulzyło ,juz myslalem ze coś poszło nie tak. Pozdrawiam !!!

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2010-09-16, 01:34

@ Danius 31
Kolego czytaj ze zrozumieniem i ucz się , najlepiej zacznij od matematyki. :book
Napisałem " do 4 kg cukru użyj 1/4 paczki T3 ", i teraz zachodzę w głowę gdziś Ty kupił drożdże w tak dużej paczce? :wall :wall :wall
Blg :1st rozbrajajjjjjjjąceeeeeeeeee.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-03-22, 11:29

Ja tez mam pytanie z cyklu lekko glupich.
Mianowicie....

Czy typowa cukrowka ma ''termin waznosci'' ?

Sprawa wyglada tak.
Jestem w trakcie budowy aabratka 50l / fi76mm / 150cm / grzanie 3900W / zmywaki viledy 270g/l
Zanim go dokoncze, chcialbym sobie postawic cukrowke. Byloby tego okolo 100litrow - najpierw musze sprawdzic pojemnosc ''uzyteczna'' zbiornika i do tego ile keg (DIN) przyjmie na raz (45l ?)

Wiadomo, ze dobroc z pierwszego tloczenia bedzie miala posmaki metali itp itd, wiec od razu planuje to przepuszczac dwa razy. Plan dokladnie jest taki, aby zrobic 2x ~100l, czyli 4 pedzenia z uzyskiem okolo 20-25 litrow (jak sie uda...), czyli idealnie na rozrobienie do kolejnego pedzenia oczyszczajacego.

Tylko pytanie brzmi, czy moge sobie postawic cukrowke duzo wczesniej, aby sie samoczynnie sklarowala i czy moze ona wtedy spokojnie sobie stac w tym samym zbiorniku z osadem na dnie, powiedzmy przez miesiac ?

Logika mi podpowiada, ze nic jej sie nie powinno stac, bo w koncu to prawie jak wino, ale......
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-03-22, 11:39

Ale lepiej, jak się sklaruje, zlać znad osadu drożdżowego.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2011-03-22, 13:03

Witam!
To, co zalecił Ci powyżej Cemik, trzeba zrobić bezwzględnie (po wystarczającym sklarowaniu samoczynnym).
Ale i tak nie jest wskazane przetrzymywanie przefermentowanej cukrówki zbyt długo - np. dwumiesięczna może sprawić niemiłą niespodziankę - efektem często jest smrodliwy, ostry w smaku destylat.
Zapewne zależy to od gatunku zastosowanych drożdży, jedne mogą dawać ten efekt silniejszy, inne słabszy.
Z założenia nastawy na drożdżach gorzelnianych (szybkich) są przeznaczone do równie szybkiego przerobu; nie można zrównywać drożdży winiarskich i gorzelniczych - te pierwsze przeznaczone są do długiej pracy, nastaw (wino) powinno dojrzewać.
TeddyBeers pisze:...w koncu to prawie jak wino, ale...
Właśnie: ale...
"Prawie" robi wielką różnicę :)
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości