Sprzęt do oceny

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
leevvy
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2010-01-31, 11:57

Sprzęt do oceny

Post autor: leevvy » 2010-10-13, 13:31

Witam poczyniłem kolumnę jak na zdjęciach jest jeszcze ona w fazie budowy ale proszę was o podpowiedz czy zadziała taka konstrukcja czy należałoby coś zmienić.
Keg 50 litrów wyposażony w termometr tarczowy oraz zawór bezpieczeństwa 1,5 bara (keg ma ciśnienie robocze 3 bary) Całość ogrzewana dwoma grzałkami elektrycznymi (1,4kW i 2kW) podłączonymi równolegle na dwóch niezależnych obwodach. Kolumna o średnicy wewnętrznej 40mm jej wysokość 160cm wypełnienie (wióry z tokarki oczywiście stal KO) na odcinku 140 cm. Zimne palce w ilości sześciu wykonane z rurki o średnicy zewnętrznej 10mm grubość ścianki 1mm. Na szczycie kolumny czujnik elektronicznego termometru. Do całości dołączona chłodnica szklana pochodzenia nie pamiętam. Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Re: Sprzęt do oceny

Post autor: SRG » 2010-10-13, 15:06

leevvy pisze:czy zadziała taka konstrukcja
Powinna zadziałać. Aczkolwiek długo się jej będziesz musiał uczyć.
Keg wyposażony w termometr tarczowy oraz zawór bezpieczeństwa
Po co??? Termometr o takiej "czułości" (+-5°C) jest moim zdaniem, całkowicie nieprzydatny.
ZP w ilości sześciu z rurki o średnicy zewnętrznej 10mm grubość ścianki 1mm.
(To daje 24 cm długości rurki) Na tym odcinku kolumny zmieścił by się deflegmator z rurki karbowanej o wielokrotnie większej powierzchni chłodzącej.
Na szczycie kolumny czujnik elektronicznego termometru.
Co on ma mierzyć??? Moim zdaniem powinien on mierzyć temp. par przed deflegmacją, czyli powinien być pod ZP.
No cóż, ja mogę się jednak mylić... :wink:
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.

Awatar użytkownika
kula
101%
101%
Posty: 575
Rejestracja: 2010-08-16, 10:00
Lokalizacja: z pod lasu
Kontaktowanie:

Post autor: kula » 2010-10-13, 15:39

@SRG
Ja (i nie tylko ja) mam kolumnę typu zimne palce gdzie termometr jest umieszczony nad deflegmatorem. Działa i nie widzę konieczności przerabiania. Mierzy on temperaturę par wychodzących z kolumny.
Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-10-13, 16:11

kula_ws pisze: ...termometr jest umieszczony nad deflegmatorem. Działa i nie widzę konieczności przerabiania. Mierzy on temperaturę par wychodzących z kolumny.
To że działa to mnie nie dziwi. :mrgreen:
Ja na przykład nie używam termometru. (Od czasu jak się stłukł obywam się bez niego.) Ale.... Nie każdy może widzieć to co się dzieje na głowicy. (Ja mam ciągle jeszcze szkło :wink: )
(Osobiście uważam ZP za rozwiązanie przestarzałe oraz trudne w obsłudze, więc mogę być mało obiektywny)
@leevvy
Pozwoliłem sobie "przebudować" Twoją kolumnę. Jest teraz 5 cm niższa. :)
Załączniki
kolumna-.JPG
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

palce

Post autor: man111 » 2010-10-13, 21:38

Jak najbardziej poprawna konstrukcja,ale moim zdaniem za mała średnica palców i bedzie problem z dużym zużyciem wody bo moze byc na poziomie nawet 400l na jeden keg.Zasilaj oddzielnie palce i chłodnice.Termometr nad palcami jest wystarczający.zawór bezpieczeństwa i termometr w kegu to dla mnie bajery.Jeśli wszystko zrobiłeś według reguł to obsługa jest bardzo prosta.Powodzenia.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2010-10-13, 21:44

Ociepl rurę i startuj z produkcją.
Jeśli masz czystą kolumnę w środku!

Powodzenia.

Awatar użytkownika
Korona
60%
60%
Posty: 234
Rejestracja: 2009-08-24, 11:39

Post autor: Korona » 2010-10-14, 07:48

Zrób płynną regulacje zasilania na jednej grzałce a druga wyłączaj.
1400 KW może zalewać kolumnę a na pewno zaleje jak będziesz destylował drugi raz 50%.
I ciekawy jestem czemu wybrałeś konstrukcje ZP????
Powodzenia

leevvy
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2010-01-31, 11:57

Post autor: leevvy » 2010-10-14, 07:58

Dzięki Panowie za wszystkie uwagi i wskazówki, dlaczego wybrałem ZP hmmm pojęcia nie mam ale mam już drugą rurę i pewnie poczynie Abratka JanK podpowiedz czym można wyczyścić kolumnę. Jeszcze raz dzięki za komentarze.

jarekm
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2009-12-23, 10:12

Post autor: jarekm » 2010-10-14, 08:05

Z moich obserwacji i Kolegów z forum kolumna tak naprawdę wyczyści się po pierwszej destylacji . termometr w kegu i to dokładny jest bardzo przydatny np. żeby określić moment w którym trzeba puścić wodę na chłodnicę ,ile mamy jeszcze w nastawie alkoholu czyli przybliżony czas do końca procesu itp. .
Pozdrawiam

leevvy
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2010-01-31, 11:57

Post autor: leevvy » 2010-10-14, 08:08

No właśnie chyba zakupię jeszcze jeden taki sam jak na szczycie kolumny. Sprawdzałem wczoraj ze bez zbytnich przeróbek zamontuję go w miejscu tego tarczowego.

jarekm
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2009-12-23, 10:12

Post autor: jarekm » 2010-10-14, 08:16

Ważne, aby termometr był znużony w cieczy a nie w parach nad wsadem w kegu

marti19
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2009-12-17, 14:07

Post autor: marti19 » 2010-10-14, 08:37

jarekm pisze:Ważne, aby termometr był znużony w cieczy a nie w parach nad wsadem w kegu
A to dlaczego? Moim zdaniem może być tak jak jest, tylko zmień na 0,1 rozdzielczości...
pozdrawiam Marcin

leevvy
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2010-01-31, 11:57

Post autor: leevvy » 2010-10-14, 09:16

Czyli elektroniczny bo tarczowy taki dokładny nie będzie.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2010-10-14, 09:21

Witam!
@marti19: Dlatego, że skład i temperatura par nad wsadem jest zupełnie różna od składu i temperatury wrzenia wsadu, a istotną informację niesie tylko ta ostatnia.
Z temperatury wrzenia wsadu można ściśle wyznaczyć skład wsadu (% zawartości alkoholu) w każdym momencie pracy, od startu do zakończenia.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2010-10-14, 10:06

Astemio pisze:Witam!
@marti19: Dlatego, że skład i temperatura par nad wsadem jest zupełnie różna od składu i temperatury wrzenia wsadu, .
:shock: :shock: :shock:
a mogę poznać źródło tej wiedzy?
pozdrawiam - inżynier

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 34 gości