Pierwsze próby destylacji

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2011-12-16, 15:45

a_priv pisze: ...Proponuję przeczytać cały wątek i dopiero wtedy zabierać głos...
Też proponuję, i ze zrozumieniem.
Kol. Matylda1978 wspomniał iż ma podobny zestaw do mojego (ten sam producent), wiec skoro mój termometr ma próbkowanie co 1s to myślę, że jego również :!:

Awatar użytkownika
Matylda1978
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2011-11-23, 17:55
Lokalizacja: PL

Post autor: Matylda1978 » 2011-12-16, 18:01

Odszukałem "kwity" od sprzętu i jest napisane, że termometr ma odświeżanie co 1s. Poprawność odczytu sprawdzę przy najbliższej sposobności na wrzątku oraz na wskazaniu innego termometru. Nie mniej jednak ja z tym problemu nie mam, lecz niepotrzebnie dążyłem do utrzymywania stałej temp. w okolicy 78,3*C choć mogłem mieć mniejszą temp. odbioru. Spowodowane to było wcześniej zacytowanym opisem, ale sprawa ta została wyjaśniona. Także czystość destylatu nie jest już dla mnie problemem, bo odebranie mętnego przedgonu przy pierwszym uruchomieniu sprzętu było spowodowane jego oczyszczeniem się i obecnie odbieram kryształ. Największym zmartwieniem był zapach spirytusu, który za drugim razem poprawił się i sądzę, że przy kolejnych bryknięciach będzie coraz lepiej, bo sprzęt i operator się dotrą :mrgreen: Problemem też był brak możliwości porównania z innym wyrobem i to co dla mnie pachniało jak gotowane jajko, dla innego mogłoby być normalnym zapachem domowego spirytu bez dodatku chemii. Obecnie trunki się przegryzły i trudno mi się oprzeć, żeby nie popatrzeć na kryształ w butelce, odkręcić korek i powąchać. Na pewno nie zamieniłbym tego na kupne ze sklepu. Nawet moja Matylda pijąc drinka nie kręci nosem, choć jest bardzoooooo wybredna.
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi.

Awatar użytkownika
Matylda1978
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2011-11-23, 17:55
Lokalizacja: PL

Post autor: Matylda1978 » 2011-12-16, 19:21

Podanie nicku żony to chyba jeszcze nie dekonspiracja, co?
A co powiesz o koledze Brzydal, który podaje swoje geograficzne namiary? Ale raczej jest to ściema z jego strony.
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi.

gruszka.lux
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2012-03-21, 08:04
Lokalizacja: Wołomin

Post autor: gruszka.lux » 2012-03-27, 08:31

Ale... Wg. mnie, smród jajek to nic innego jak drożdże, szybki proces, ja zawsze daję minimalną ilość, ale potrzeba więcej cierpliwości.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gruszka.lux, łącznie zmieniany 1 raz.

alemusial
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2013-08-24, 09:19

Post autor: alemusial » 2013-08-25, 22:06

Witam,
odświeżę stary temat ale chcę być pewny, że proces rektyfikacji AAbratkiem h=170cm (z wewnętrznym refluksem, termometr w kegu, 2/3 h kolumny i w głowicy, bo takowy zamierzam zrobić) rozumiem dobrze, więc poprawcie mnie jeśli głupoty wypiszę:
1. rozpoczynam podgrzewanie, gdy temp w głowicy ok 60 st chyba że wcześniej - powiedzcie, puszczam wodę na chłodnicę (woda ze studni nie używanej na działce więc nie muszę oszczędzać), odbiór maksymalny
2. po odbiorze +- 100 (dla pewności) ml metanolu, zamykam odbiór, zmniejszam grzanie o połowę i rozpoczynam stabilizację kolumny (podstawiam zbiorniczek na alkohol), w tym miejscu rozumiem, że temperatura powinna zacząć spadać z około 80 st lub wyższej do temperatury stabilizacji +- 78st i się przestać zmieniać, czyli zestaw prawidłowo się ustabilizował, wszystko ładnie się kręci we własnym sosie, że tak powiem
3. wówczas przytrzymać ten stan ok 10-20 min i powoli otworzyć zawór odbioru i zlać 200ml przedgonu (powinien śmierdzieć i w smaku fuuuu, czy tak?), zmiana naczynia i dalszy odbiór gonu właściwego z pomiarem alko w trakcie co by się upewnić,
[czy uważacie, że na początku swej kariery powinienem zmieniać naczynia przy odbiorze gonu częściej, np co 200 ml i na bieżąco sprawdzać alko, rozumiem, że jak nie szczędzę wody w chłodnicy to odbiór nie będzie za ciepły, tak około 20 st byłoby w sam raz do mierzenia alko na bieżąco]
5. układ dalej pracuje aż temp w 2/3 H kolumny nie wzrośnie o 0,1 st wówczas powinienem zmniejszyć odbiór ( czy zamknąć całkowicie ) aż się ponownie ustabilizuje i pozownie odbierać
6. pkt 5 powtarzać do jakiego momentu, aż temp w kegu osiągnie określoną wysokość, czy jak zacznie śmierdzieć z odbioru?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez alemusial, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-08-25, 22:17


Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2013-08-26, 00:52

Hmmmmm.
Coś mi się widzi, że kolega się chce przesiąść ze starego na nowsze, ale mało doczytał.
Proponuję rozpocząć "przygodę" z zapoznaniem się z wiedzą z zakresu rektyfikacji i dopiero wtedy "rozdziewiczać" aabratka.
Jazda obowiązkowa, a także ten temat.
czytam nie pytam

regie
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2014-05-28, 12:42
Lokalizacja: z Sudetów

Post autor: regie » 2014-06-11, 20:36

berbelucha pisze:Brak miedzi nie jest przyczyną.
Ale jeśli zapach siarkowodoru jest, to miedź go powinna usunąć.

Witam :) jestem nowy, a nawet bardzo świeżak, keg 50l 2Kw i 1,5Kw pod komputrem, odświeżanko co 0,1 sec kolumna 120cm 75mm średnicy, 5 zimnych palców, 2 odstojniki i chłodnia 3m fi10 w kolumnie 10 zmywaków i też taki dziwny zapaszek wyskoczył z 25 litrów cukrówki 4,5l 90%
a pytanie brzmi czy wspomniana miedź to mogą być takie sprężynki ze skrawarki od tokarza ??
dziękuję i pozdrawiam

regie
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2014-05-28, 12:42
Lokalizacja: z Sudetów

Post autor: regie » 2014-06-11, 21:25

:shock:
Citizen Kane pisze:kW
:shock: :D
a tak poza tym to mogą być wyskrobki od tokarza??
wyparzyć to i wsadzić razem z druciakami ??

regie
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2014-05-28, 12:42
Lokalizacja: z Sudetów

Post autor: regie » 2014-06-11, 21:37

dobra mea kulpa :P
to dam to od tokarza, bo się dziś nie dowiem :nie_wiem

regie
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2014-05-28, 12:42
Lokalizacja: z Sudetów

Post autor: regie » 2014-06-11, 21:41

Ok
Przepraszam
Mój błąd - zrozumiałem :)
Pozdrawiam :oops:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-06-11, 21:48

Jako katalizator wióry miedziane mogą być, ale mają słabe parametry do rektyfikacji. Do burbonów, to możesz wiórami zastąpić zmywaki, ale na czystą potrzebne jest lepsze wypełnienie, a destylat z cukrówki o mocy 90% nie można nazywać czyściochą, to smakówka, duch buraka cukrowego.

regie
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2014-05-28, 12:42
Lokalizacja: z Sudetów

Post autor: regie » 2014-06-11, 21:52

Dziękuję za jasną wypowiedź :)
To byłą moja pierwsza cukrówka i badanie sprzętu, przy kolejnym postaram się być lepszy :D
Bo to na bieżące potrzeby :lol:
A "łyski" to już plany długoterminowe :slinka
Pozdrawiam

regie
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2014-05-28, 12:42
Lokalizacja: z Sudetów

Post autor: regie » 2014-06-12, 16:17

jurii pisze: Aleś wtopił kasę... Zaworu bezpieczeństwa i termometru tarczowego w zestawie nie było? A może chociaż termostacik do grzałeczek? Tyle lat, tle pisania, a ludzie dalej taki złom kupują...
termostacik oczywiscie (komputrek) :D
a tarczówka oczywiście na szczycie kolumny
wszystko jest jak należy tylko uczyć się trzeba ;)
kolejne próby i kolejne, ale ubaw mam z tego największy i satysfakcja gwarantowana
polecam wszystkim :slinka
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2014-06-13, 19:48 przez regie, łącznie zmieniany 3 razy.

pulse86

Post autor: pulse86 » 2014-06-15, 19:04

Termometry tarczowe nadają się tylko do pot stilla. Do rektyfikacji mają za duże błędy odczytu i tym samym nie nadają się. Tylko co reguluje ten Twój komputerek? Jeśli temperaturę w kegu co wiele razy się spotkałem to niestety nic z tego nie będzie.
Szkoda Twoich pieniędzy. Zacznij od czytania i popraw błędy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości