Woda destylowana

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Woda destylowana

Post autor: lesgo58 » 2012-01-05, 19:43

Witam .
Próbowałem zaspokoić moją ciekawość w sprawie wody destylowanej ale wyszukiwarka za każdym razem wyrzucała mi dziesiątki tematów, gdzie nic nie mogłem znalężć.
W czym problem?
Otóż na tym forum wielu uczestników poleca do rozcieńczania surówki jak i destylatów przed następnym gotowaniem używać wody raz destylowanej , raz demineralizowanej.
To samo dotyczy rozcieńczania spirytusu do otrzymywania wódki konsumpcyjnej.
Pytanie pierwsze - jaka różnica jest między tymi płynami?
Pytanie drugie - czy woda przedestylowana na naszej kolumnie spełniałaby wymogi do w/w operacji?
Pytanie trzecie - czy jest jakiś specjalny sposób destylowania wody , aby otrzymać potrzebny produkt -spełniający wymogi do naszej działalności.?

Awatar użytkownika
exarkun
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2010-11-29, 13:11
Lokalizacja: Kamyk, Śląskie

Post autor: exarkun » 2012-01-05, 19:54

Destylowana to woda odparowana i skroplona. Na kolumnach całkowicie nieopłacalne jest destylowanie. Ciężko dostać wodę destylowaną gdyż w większości przypadków zastąpiła ja woda właśnie zdeminaralizowana. Używana w akumulatorach itp. Jest czysta pod względem fizyko-chemicznym. Można kupić filtr RO i mieć taka wodę w domu.

Pozdrawiam.
Ciężko jest żyć lekko.

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2012-01-05, 23:37

Exarkun jak ja lubię takie skróty.
Filtr RO. A BE albo FE się nie nada? A może lepiej użyć filtra FUJ :-)
Pozdrawiam!

jacuś
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-01-11, 20:48

Post autor: jacuś » 2012-01-06, 00:08

berbelucha pisze:Exarkun jak ja lubię takie skróty.
Filtr RO. A BE albo FE się nie nada? A może lepiej użyć filtra FUJ :-)
Pozdrawiam!
Berbelucha masz 100% racji. Sam filtr RO nie jest wcale dobrym wyjściem. Dopiero w połączeniu z wymiennikiem AK, daje dobre efekty. Ale zamiast tego możesz pomyśleć o filtrze EDI, ten jest wystarczająco skuteczny bez dodatkowego modułu doczyszczającego. I to wcale nie jest żart. Przekonasz się o tym pytając wujka Gugla o filtr RO, wymiennik dwujonitowy czyli AK (anionit + kationit) czy ElektroDeJonizację.
Pozdrawiam Jacek.

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2012-01-06, 01:41

RO- Reversed Osmosis, filtr odwróconej osmozy.

Co do tematu- rozcieńczanie demineralizowaną/destylowaną gwarantuje brak zmętnienia, ale nie daje dobrego smaku wódki. Dlatego najwięksi producenci wódek korzystają z wód źródlanych, o niskiej mineralizacji. Woda to duża część smaku wódki.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-01-06, 08:19

Faktycznie ...Do rozcieńczania spirytusu używałem dotychczas wody Żywca i przynosiło to dobre rezultaty.
W pytaniu,które zadałem w pierwszym poście bardzie mi chodziło o rozcieńczanie surówki do dalszego gotowania...
Spotkałem się z sugestiami, że to poprawia smak otrzymywanego destylatu.(a ja będąc ciągle w fazie eksperymentów - z racji mojego stażu jako destylatora - dążę do otrzymywania destylatu o maksymalnych walorach konsupcyjnych )
Ostatnio zmieniony 2012-01-06, 16:15 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
exarkun
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2010-11-29, 13:11
Lokalizacja: Kamyk, Śląskie

Post autor: exarkun » 2012-01-06, 16:07

Co do skrótu RO to wystarczy w googlach wpisać i od razu wyskakuje co i jak. Jest to bardzo popularny skrót.

Koledzy widzę, że sie na filtrach znają to mam pytanie ;)

Filtr 5 stopniowy RO:
2 filtry polipropylenowe, filtr węglowy, membrana osmotyczna, końcowy filtr węglowy,
do tego filtr demineralizacyjny(DI) z żywicą, na koniec lampa UV sterylizująca.

Takie coś wystarczy ??

A co do tego czego używają producenci wódek to dla mnie marketing. Tak jak z wodą w butelkach. Według badań 50% takiej wody to kranówa a (nie pamiętam jaki % ale znaczny) jest gorsza od kranówy. Pisanie o czystej wodzie źródlanej której używa piwo Żywiec, czy wody do wódek to reklama. Smirnoff używa wody z odwróconej osmozy.

Pozdrawiam.
Ciężko jest żyć lekko.

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2012-01-06, 19:56

Odpuscil bym sobie ten filtr z zywica,jezeli zagotujesz taka wode zrozumiesz dlaczego,od lat uzywam tylko wody RO, tylko takiej wody uzywa sie w akwarystyce morskiej,a przy okazji uzywamy jej do picia gotowania itd

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2012-01-06, 20:02

XXX

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2012-01-07, 01:21

exarkun pisze: A co do tego czego używają producenci wódek to dla mnie marketing. Tak jak z wodą w butelkach. Według badań 50% takiej wody to kranówa a (nie pamiętam jaki % ale znaczny) jest gorsza od kranówy.
?? Co znaczy "kranówa"? Przykład lublina- woda cisowianka i nałęczowianka pobierane są ze studni głębinowych (złoża kredowe). Te same złoża służą też za źródła wody dla całego miasta Lublina. Czy dzięki temu cisowianka to kranówa?

Woda ma określone parametry i uwierz, że każdemu producentowi bardzie opłaca się mieć własne ujęcie niz płacić miastu wg. wodomierza. A czy to, że ujęcie jest wwiercone w 99% przypadkach w tą sama warstę wodonośną- no cóż- czy to czyni wode w butelkach "kranówą"? Na każdej butelce masz określone parametry które powinne być prawdziwe dla danej partii wody ( i w znacznej większość są). Możesz sam dokonywać wyboru. Skąd wiesz jakiej wody używa Smirnoff?

Awatar użytkownika
exarkun
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2010-11-29, 13:11
Lokalizacja: Kamyk, Śląskie

Post autor: exarkun » 2012-01-07, 01:23

A co z tą żywicą jest nie tak. Bo jak zagotuje to będzie po faworkach ;) czyt. będzie po zakupie :D

A z tymi rozwiązaniami: EDI, AK to oczywiście można tak dalej pisać i iść w tysiące. Bo tanie te ustrojstwa nie są. A odwrócona osmoza + demineralizator i lampa UV to można do naszych celów zmieścić się miedzy 500-1000 zł. Chyba nie będzie wielkiej różnicy jak otrzymamy
99,999% H2O a 99,9%. Chyba, że się mylę. Ale to pytanie do znawców tematu.

Pozdrawiam.
Ciężko jest żyć lekko.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości