Witam - może wypowiem się tutaj na ten temat choć moja wiedza jest "początkjąca " ... w tym temacie ......
a wiec oczywiście nie podważam "zacierania " zboża bez użycia enzymów - jest to wykonalne - historia o tym pisze ... nie mniej jest to większe poświęcenie - gotować tak aby nie było papki itp.. pilnować temperatury itp.. ważne aby skrobie wykazywała "formę skleikowaną"
ale ciężko w 98% wyczuć ten "moment" - idąc dłużej- gotują można przypalić i śrutę i garnek nie daj boże naszej ozdoby ...
to by było najpierw
potem
a na końcu **** , ***** ,****** ,****** i generalnie powrót do
.
nie mniej praca z enzymami jest bezpieczna - to nie chemia Koledzy -Ci którzy maja obawy co to za "twory " te enzymy - zapraszam do "
" - czytaj " google" .... ,
druga sprawa to zacieranie i inne "obrzędy "
tak potwierdzam praca ze zbożem jest /wymaga większego nakładu pracy i "precyzji" - ale przekłada się w pierwszej kolejności - bynajmniej z mojego osobistego punktu ( nikt nie musi się z tym zgodzić ) :
- rewanżuje to smakiem zdecydowanie bogatym i .... ( sprawdźcie sami
)
- ekonomia - tutaj dla oszczędnych - pomimo że każde hobby jest kosztowne i nie piszemy i nie pisaliśmy jak "to" zrobić aby było jak najtaniej i możne było "odlecieć " - bo każda taka wypowiedz / zapytanie - spowoduje odpowiedz - "idź do sklepu i kup wiśniówkę za 3.98 zł i baw się do rana a z rana po następną .... ) .
piszę tutaj bo często piszecie do mnie na p.w. z pytaniami czy do jest chemiczne czy to jest "zabójcze " że mnie to "przerasta " itp.... - a szkoda że nie byliście na II zlocie gdzie dzięki "współpracy " i po prośbie kolegi @Inżyniera wyjaśnił ze szczegółami co i jak - dysponując bardzo "zaawansowana technologią z nasa " - czyli garnek , łycha , termometr
wyjaśniliśmy krok po kroku co i jak ...
nie mniej przy udzielaniu porad / uwag odradzam wszystkim co nie posiadają paszcza - bo tutaj drogą "zakręca " - trzeba to filtrować z czego to co odrzucamy to pierwszej klasy towar itp... nie mniej jakość wyrobu przy ekonomii bije na "łeb i szyję " - jednak każdy ma inny gust a o gustach się nie dyskutuje z chociażby własnej kultury i poszanowania innego uczestnika tego forum .
pozdrawiam
98%