Dobre procenciki

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Dobre procenciki

Post autor: jogi30 » 2013-03-24, 12:09

Witam wszystkich, jestem tu od niedawna i szukam a nie mogę znalezć ile powinien mieć % dobry bimberek do spożycia? a rozumiem że mocny jest nie do picia :furious , czy może ktoś ma wypróbowany pomiar tegoż specyfiku :slinka
Ostatnio zmieniony 2013-03-24, 12:22 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-03-24, 12:21

_faq

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Dobre procenciki

Post autor: Citizen Kane » 2013-03-24, 12:51

jogi30 pisze:czy może ktoś ma wypróbowany pomiar tegoż specyfiku :slinka
Dolewasz wody i wstrząsasz. Oglądasz bąbelki i na podstawie ich wyglądu określasz procent. Fachowcy są podobno w stanie dojść do dokładności ±1%.

wajzer

Post autor: wajzer » 2013-03-24, 12:59

Ej nooo kto by tam liczył bąbelki, normalnie bierzesz na łyżeczkę i jak się pali to dobry :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: i wtedy po płomieniu już można powiedzieć dużo :1st

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-03-24, 13:13

No fakt, o płomieniu zapomniałem :oops: Niestety w ten sposób określimy tylko, że jest mocny, nie poznamy dokładnie procentowości. 8)

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2013-03-24, 13:30

A ja określam na podstawie szybkości sedymentacji rozpuszczonej w bimbrze kredy :mrgreen:
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Dobre procenciki

Post autor: winiarek5 » 2013-03-24, 13:41

Citizen Kane pisze:Oglądasz bąbelki i na podstawie ich wyglądu określasz procent.
To nie żart :idea:
Dodam jeszcze, że wiele mówi widok sposobu zwilżania ścianek naczynia po wstrząśnięciu butelką oraz "pianka" na powierzchni roztworu :idea:
Podobnie, jeśli mamy szklaną chłodnicę to widać co leci.

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2013-03-24, 13:51

Przebijam... ja mierzę szybkością infuzji, pomiar idealny jak tylko uda się wstrzelić w pik egzotermiczny.
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-03-24, 14:17

Tyle fajnych i dokładnych sposobów a ja głupim alkoholomierzem sprawdzam... :oops:

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-03-24, 14:18

A ja po prostu mierzę alkoholomierzem. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Dobre procenciki

Post autor: Citizen Kane » 2013-03-24, 16:27

winiarek5 pisze:To nie żart :idea:
Wiem, kwestionowałbym tylko legendarną dokładność tego sposobu.

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-03-24, 16:32

Jak robiłem na potstillu to procenty mierzyłem za pomocą areometru. Oczywiście wcześnie miałem zapisane przy jakich wskazaniach blg jest jeszcze dobry procent. Ta metoda ma taki plus, że do pomiaru wystarczy jedna kropelka destylatu.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Dobre procenty

Post autor: jogi30 » 2013-03-25, 11:23

No tak, wszyscy tu piszą jak sprawdzić procenty a mi bardziej chodziło o procenty najlepsze do spożywania czy np. 55% jest wystarczające, ja rozumiem, że to również kwestia gustu danego smakosza.

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Re: Dobre procenty

Post autor: Fenol » 2013-03-25, 12:06

Jogi, toż sławny rosyjski uczony Mendelejew (tak, tak, ten od układu okresowego) rozprawił się z tą kwestią ustalając najbardziej mniamniuśny skład trunku na 40% ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Fenol, łącznie zmieniany 1 raz.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Dobre procenty

Post autor: jogi30 » 2013-03-25, 13:13

Toż to ja wiedziałem tylko myślałem że to odnosi się do spirytusu a bimberek powinien posiadać więcej np. 50-tke. Bynajmniej dzięki za rady

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości