Dobre procenciki
Dobre procenciki
Witam wszystkich, jestem tu od niedawna i szukam a nie mogę znalezć ile powinien mieć % dobry bimberek do spożycia? a rozumiem że mocny jest nie do picia , czy może ktoś ma wypróbowany pomiar tegoż specyfiku
Ostatnio zmieniony 2013-03-24, 12:22 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Dobre procenciki
Dolewasz wody i wstrząsasz. Oglądasz bąbelki i na podstawie ich wyglądu określasz procent. Fachowcy są podobno w stanie dojść do dokładności ±1%.jogi30 pisze:czy może ktoś ma wypróbowany pomiar tegoż specyfiku
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Dobre procenciki
To nie żartCitizen Kane pisze:Oglądasz bąbelki i na podstawie ich wyglądu określasz procent.
Dodam jeszcze, że wiele mówi widok sposobu zwilżania ścianek naczynia po wstrząśnięciu butelką oraz "pianka" na powierzchni roztworu
Podobnie, jeśli mamy szklaną chłodnicę to widać co leci.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Dobre procenciki
Wiem, kwestionowałbym tylko legendarną dokładność tego sposobu.winiarek5 pisze:To nie żart
Jak robiłem na potstillu to procenty mierzyłem za pomocą areometru. Oczywiście wcześnie miałem zapisane przy jakich wskazaniach blg jest jeszcze dobry procent. Ta metoda ma taki plus, że do pomiaru wystarczy jedna kropelka destylatu.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
Dobre procenty
No tak, wszyscy tu piszą jak sprawdzić procenty a mi bardziej chodziło o procenty najlepsze do spożywania czy np. 55% jest wystarczające, ja rozumiem, że to również kwestia gustu danego smakosza.
Re: Dobre procenty
Jogi, toż sławny rosyjski uczony Mendelejew (tak, tak, ten od układu okresowego) rozprawił się z tą kwestią ustalając najbardziej mniamniuśny skład trunku na 40%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Fenol, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobre procenty
Toż to ja wiedziałem tylko myślałem że to odnosi się do spirytusu a bimberek powinien posiadać więcej np. 50-tke. Bynajmniej dzięki za rady
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości