Dobre procenciki

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Re: Dobre procenty

Post autor: a_priv » 2013-03-25, 21:00

jogi30 pisze:[...]bimberek powinien posiadać więcej np. 50-[...]
Im gorszy jakościowo bimber, tym większą powinien posiadać "moc", aby nie odczuwać jego smrodu podczas picia. Alkohole w większych stężeniach bardziej blokują nam receptory smakowo-zapachowe, przez co wydają się lepsze niż są w rzeczywistości.


pzdr

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2013-04-01, 16:35

Ostatnio przepuściłem winko ponieważ nie wyszło takie jak chciałem a szkoda było wylać, przepuściłem 2 razy, zapach cudowny, owocowy i ogólna moc wynosi 60, znajomi sobie bardzo chwalą i nic nie mówią że za mocne albo tak wprawieni są, z tego co wiem to nazywa się winiak. pozdrawiam szczególnie początkujących jak ja.

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2013-10-06, 20:46

Marzy mi się winiaczek ;) Narobiłeś mi smaka ;)
Wódki przyjęło się, że występują w % 38, 40, 45.
Śliwowica np 62%.
Rozrób 2/3 butelki pół na pół woda przegotowaną albo demineralizowaną, posmakuj - jak za mocne dodaj 50ml wody jak za słabe 50ml spirytusu.
Dodam, że destylat destylatowi nie równy.
Po zmieszaniu z wodą powinien się przegryzać tydzień - co najmniej.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości