Podstawowe wyposażenie

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Podstawowe wyposażenie

Post autor: janus » 2013-08-14, 22:53

Witam
Jeśli jest taki temat to wybaczcie ale szukałem i nigdzie nic pasującego nie znalazłem. Mianowicie jako początkujący składam swojego pierwszego aabratka na chwilę obecną mam gotową kolumnę z chłodnicą, sprzęt składam sukcesywnie i nie śpieszę się w międzyczasie czytam forum. Jedną z rzeczy nad jaką się zastanawiam to sprawa tego co kupić. Przeglądam sklepy internetowe poświęcone tematyce bimbrowania i wszystkich produktów jest cała masa. Mam pytanie do zaawansowanych forumowiczów, którzy nie jedno pędzenie mają za sobą jakie wyposażenie powinna mieć osoba zajmująca się produkcją %. (pomijam kwestę kolumny). Temat o tyle istotny bo nie chciał bym zamawiać do chwilę jakiś rzeczy przez net bo niestety w mojej okolicy nie ma dobrze zaopatrzonych sklepów. Przypuszczam, że na pewno alkoholomierz, cukromierz, węgiel aktywny ale co jeszcze ? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-08-14, 23:22

Coś, w czym będziesz fermentował. Ja przeszedłem od balonów szklanych, przez kanistry hdpe do beczki hdpe. Konieczny też będzie termometr, bo uwadnianie drożdży na oko może się źle skończyć :wink: Przydaje się też lejek z szerokim wlewem, no i zestaw wężyków do przelewania. Do bieżącego zlewania destylatu stosuję damy 5l .
Ostatnio zmieniony 2013-08-14, 23:31 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
gdymar
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2012-09-05, 20:13

Post autor: gdymar » 2013-08-14, 23:24

Wygodnym przyborem, który Możesz wykonać samodzielnie, jest "papuga",
służąca do ciągłego pomiaru stężenia alkoholu, wypływającego na końcu
instalacji.
Wzorów, bezliku na naszym forum.
pozdro
Bimbrofil

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-08-14, 23:28

Kolega wspomniał o kolumnie, więc papuga do niczego mu raczej nie będzie potrzebna.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-08-14, 23:33

Przy Aabratku raczej się nie przyda, po pierwsze destylat leci ciepły, chyba, że zamontuje dodatkową chłodnice, a papugę będzie używał do destylacji smakówek, a do czystej to już zupełnie sensu nie ma, bo od początku do końca leci ten sam %. Ja bym kupił jakąś tanią mini wagę http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... jubilerska+

[ Dodano: 2013-08-14, 23:35 ]
Znów się spóźniłem :mrgreen:

Awatar użytkownika
gdymar
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2012-09-05, 20:13

Post autor: gdymar » 2013-08-14, 23:44

Na odbiorze, założyłem chłodnicę szklaną, dochładzającą, ciepły destylat a pod nią, "papugę"
Przy produkcji spirytusu, zdaje egzamin.
pozdro
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gdymar, łącznie zmieniany 2 razy.
Bimbrofil

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-08-14, 23:45

Ale do czego. Przy kolumnie destylat praktycznie cały czas ma ten sam procent. Alkoholomierz mierzy ok tylko w konkretnej temperaturze, więc Twoje dochładzanie daje wyniki mniej niż na oko poprawne. Lepiej już odebrać próbkę, schłodzić do wymaganej wartości i zmierzyć %.

Awatar użytkownika
gdymar
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2012-09-05, 20:13

Post autor: gdymar » 2013-08-14, 23:52

CK Masz rację.
Może jeszcze, jestem zaaferowany aparatem Kermita? :mrgreen: :wallangry
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gdymar, łącznie zmieniany 1 raz.
Bimbrofil

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2013-08-15, 05:58

Jakaś chemia do dezynfekcji i cylinder miarowy. Najlepiej szklany z
dokładna podziałką.
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2013-08-15, 06:57

Jakieś mieszadło do nastawów (ja mam "wiosła" w kilku rozmiarach), z 10 butelek np po małym Frugo do dokładnego oddzielenia przedgonów.
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-08-15, 07:44

Dużo cierpliwości i zdrowego rozsądku. :D

Wrobello
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2012-11-26, 00:31

Post autor: Wrobello » 2013-08-18, 13:20

Do tego zależnie gdzie będziesz fermentował w zimę - czy w domu czy w garażu/piwnicy - przydałaby się grzałka akwarystyczna z regulatorem temperatury - termostatem.
Do tego kilka szklanych naczyń typu duży słoik 4 litrowy, bądź dama 5l własnie na odbiory destylatów, do tego jakieś większe szkło typu balon 10 czy 15 litrów na maceracje nalewek.
Po maceracji jakoś trzeba oddzielić stałe frakcje od płynnych - więc worek nylonowy na przykład. Kilka lejków i kilka naczyń z podziałką - do odmierzania ilości alkoholu i wody do maceracji nalewek. Tak ja to widzę. I oczywiście to co koledzy wymienili wyżej.

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: janus » 2013-09-02, 21:56

Jeśli chodzi o chemie do dezynfekcji rozumiem, że chodzi o preparaty do czyszczenia np keg'a po pędzeniu ?

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2013-09-02, 22:13

Oczywiście że chemia tak, czyli soda kaustyczna (kret), perhydrol, kwasek cytrynowy, a do odkażania fermentatorów wystarczą ci przedgony, jak zaczniesz tworzyć, to będziesz miał ich w p.....
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: janus » 2013-09-03, 08:53

Tak troszkę z innej beczki co robicie później ze zużytą sodą kaustyczną czy perhydrolem w sensie jak go utylizować można do kanału? W sumie kreta chyba można :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości