Ekstrakt kukurydziany

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
krzys59
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2013-09-04, 23:16

Ekstrakt kukurydziany

Post autor: krzys59 » 2014-02-04, 20:56

Czy ktoś próbował użyć do zacieru ekstraktu kukurydzianego? Wiem, że można zrobić zacier z kukurydzy, trochę z tym zabawy.
Zaciekawił mnie gotowy ekstrakt, czytałem gdzieś opracowanie, że spokojnie można po rozcieńczeniu poddać go fermentacji, jak normalny zacier. Ale czy ktoś, poza "piwotwórcami" próbował z tego zrobić alkohol?
Chodzi mi o coś takiego: Ekstrakt
Zastosowanie gotowca zdecydowanie ułatwiłoby wyrób wytworów "whiskopodobnych", pytanie tylko czy warto i jaka jest wydajność tego produktu, to znaczy ile potencjalnego zacieru można zrobić na takiej puszcze. Waga 1,7 kg, ale jak to ma się do gotowego zacieru nigdzie nie znalazłem.
Pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2014-02-04, 21:14

Do zrobienia 18-20l piwa o ekstrakcie 12°Blg potrzeba dwóch takich puch, czyli z jednej puchy będziesz miał jakieś 5l "zacieru" 24°Blg. Szału nie ma.
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2014-02-05, 10:32

Szału nie ma, ale może wyjdzie smaczne.
Też mam zamiar zrobić na ekstrakcie kukurydzianym nastaw. Robiłem na ekstraktach słodowych i rzeczywiście smak jest ciekawy - whiskypodobny :slinka
Nastaw trzeba by zrobić tak by początkowy balling miał nie więcej niż 20-22Blg. Pytanie też jakich drożdży użyć? Zwykłe turbo na pewno sobie poradzą ale czy warto zastosować drożdże WHISKY?

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2014-02-05, 12:34

Warto dać WHISKY, albo inne do zacierów zbożowych.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez panta_rei, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Sławomir

regie
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2014-05-28, 12:42
Lokalizacja: z Sudetów

Post autor: regie » 2014-06-11, 20:06

Szkoda, że tamacik tak szybko się urwał :cry: bo zaczynam dopiero a interesuje mnie bourbonik :lol: wujka Jim'a najbardziej red staga :slinka i chciałbym coś takiego kiedyś osiągnąć :roll: jak na razie zrobiłem pierwszą cukrówkę na turbo dla sprawdzenia sprzętu, no i działa :mrgreen: wyśmienicie :1st więc można zacząć kombinować. pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-06-11, 20:37

To poczytaj kolego jaki ma skład procentowy ma twój ulubiony burbon i zacieraj jak trzeba, zamiast interesować się ekstraktami. W temacie o łyski zbynek ostatnio opisał sposób zacierania i uzasadnił dlaczego tak, to idealny sposób na burbona, do tego jeszcze zaczniesz od małych porcji, by mieć szybko wodę odwarową (dunder) i nie potrzeba płaszcza, bo filtrujesz jak piwo.

regie
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2014-05-28, 12:42
Lokalizacja: z Sudetów

Post autor: regie » 2014-06-11, 20:44

DZiękuję
Czytałem troszkę tu na forum, i tak jak kojarzę tam było o smakach koloryzowaniu cukrem, smakach z beczki dębowej, ale na bank gorąco 8) nie mniej jednak zagłębię się w temacie :D pierwszy strzał poleciał z cukrem palonym część, część z miodzikiem i cytryną a kawałek z samą wodą na spróbunek i po 2 dniach wszystko było jak najbardziej ok :D
pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-06-11, 20:51

Skup się na procesie, nie kolorze, czy słodzeniu, bo to niepotrzebne. Na początek proponuję wyszukać w google jaki skład ma twój trunek, bo to będzie mieszanka dużo kukurydzy, trochę żyta, może pszenicy i słód jęczmienny, jak to znajdziesz, poczytaj jak wygląda proces.

regie
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2014-05-28, 12:42
Lokalizacja: z Sudetów

Post autor: regie » 2014-06-11, 20:54

Do tego zmierzam, czas mam, pobawić się lubię, więc z miłą chęcią zrobię coś jak trzeba :slinka
A dolać barwika, dosypać smaku i pomieszać chochlą od bigosu to każdy potrafi :P
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez regie, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości