Mieszanie pogony i serce
Mieszanie pogony i serce
Czy moge wymieszac pogony ze spirytusem 95 do drugiego pedzenia?
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Właśnie tu chyba tkwi mój problem związany z efektem końcowym. Ja właśnie mieszam-odbieram spirytus wraz z pogonami tj. do temperatury w kegu 98.5'C przy gotowaniu cukrówki. Gotując drugi raz, odcinam te pogony przy 96'C na kegu, ale z wódeczki jakoś do końca nie jestem zadowolony i być może za radą @wawaldek11 jakość u mnie się poprawi.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Ja wczoraj zrobiłem drugie pędzenie i jak na pierwszy raz jestem zadowolony 96. 4,3L spirytusu rozrobiłem z 15L wody musiałem tak dużo zęby grzałkę mi przykryło, temp. stabilna 78.5C, odebrałem 200ml zmywacza i 500ml pogonów. Cały etap trwał 6,5godz (+- stabilizacja w trakcie). Z początku odbierałem z prędkością 20ml/min pod koniec zwolniłem do 15ml/min. Pogony zacząłem odbierać jak temp na szczycie wzrosła o 0.2C i leciałem tak do 98C na kegu. Jak mnie ocenicie czy jest ok?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez barth0, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozpocząłeś dobrze a zakończyłeś byle jak.barth0 pisze:Jak mnie ocenicie czy jest ok?
Mógłbyś odebrać więcej serca, a i w kegu zostało jeszcze trochę spirytusu.
Podstawą rektyfikacji jest utrzymanie temp. i RR na tym samym poziomie - prawie do końca. Jest to dobre ćwiczenie na cierpliwość. Ale się opłaca. pod względem ilości i jakości serca.
Same pogony ( zależy co masz na myśli) to raczej nie.Czy moge wymieszac pogony ze spirytusem 95 do drugiego pedzenia?
Na drugi raz jak będziesz destylował na dwa razy - to surówkę spokojnie możesz ciągnąć do całkowitego odparowania etanolu z kega (oczywiście z zachowaniem zasad prawidłowej rektyfikacji). A dopiero drugie gotowanie z prawidłowym odcięciem przed i pogonów. Bardzo pomocnym w dokładnej rektyfikacji jest termometr na dole kolumny ( piszę tak, bo nie wiem czy go posiadasz w tym miejscu). Wtedy ilość pogonów przestaje być problemem.
Jak na szczycie rośnie temp. to urobek jest do ponownej obróbki. Załatw sobie termometr tak z 40cm od dołu a większość problemów zniknie.
RR jest to stosunek powrotu flegmy do odbioru. Najbardziej optymalnym jest 1:4. Wyliczasz go z wydajności kolumną, którą obliczasz mierząc maksymalny wypływ urobku w ciągu minuty. Dzielisz na pięć i masz wyliczony maksymalny odbiór z jakim możesz zacząć rektyfikację. Później w miarę ubywania etanolu z kega zmniejszasz ilość odbioru spirytusu. Gdy tego nie zrobisz to kolumna ulegnie destabilizacji co objawi się podwyższeniem temp na termometrach w kolumnie. Im niżej masz umieszczony termometr w kolumnie tym to jest korzystniejsze dla rektyfikacji i jakości urobku.
Jak poszperasz na forum to jest dużo na ten temat.
Co do zasadności drugiego gotowania - jest jak najbardziej wskazanie gdy Twoim celem jest czysty spirytus.
RR jest to stosunek powrotu flegmy do odbioru. Najbardziej optymalnym jest 1:4. Wyliczasz go z wydajności kolumną, którą obliczasz mierząc maksymalny wypływ urobku w ciągu minuty. Dzielisz na pięć i masz wyliczony maksymalny odbiór z jakim możesz zacząć rektyfikację. Później w miarę ubywania etanolu z kega zmniejszasz ilość odbioru spirytusu. Gdy tego nie zrobisz to kolumna ulegnie destabilizacji co objawi się podwyższeniem temp na termometrach w kolumnie. Im niżej masz umieszczony termometr w kolumnie tym to jest korzystniejsze dla rektyfikacji i jakości urobku.
Jak poszperasz na forum to jest dużo na ten temat.
Co do zasadności drugiego gotowania - jest jak najbardziej wskazanie gdy Twoim celem jest czysty spirytus.
Wypływ urobku miałem 20ml/min. A ten termometr 40cm od dołu jak on bedzie wskazywał , bedzie stabilna temp. i jaka powinna tam byc? Tak jak pisalem pod koniec odbor mialem 15ml/min zmniejszylem odbior.
Oprocz tego potrzebuje przepis na 50L keg. Bo ostatnio zrobilem 40L na 12kg wyszlo mi 47L okolo i troszke zaduzo do kega pedzilem na dwa razy. moze 36L na 11L nie za duzo?
Oprocz tego potrzebuje przepis na 50L keg. Bo ostatnio zrobilem 40L na 12kg wyszlo mi 47L okolo i troszke zaduzo do kega pedzilem na dwa razy. moze 36L na 11L nie za duzo?
To dołączę do głosu kolegów, żebyś się zaopatrzył w takowy. ~40cm nad kegiem.barth0 pisze:...Na dole kolumny prawda nie mam termometru...
Czemu? Popatrz sobie na moje wykresy w wątku "Termometr 4 punktowy z podłączeniem do PC" oraz "Jak prowadzę swój proces".
W zasadzie to, co leci (przy stabilnej głowicy) od momentu, kiedy wypełnienie ulegnie końcowemu zalaniu, nadaje się albo na węgiel, albo z powrotem do kotła, bo śmierdzi. (węgiel akurat na to pomaga).
Dodatkowo wiesz wcześniej kiedy się czego spodziewać, a to cenne. No i możesz użyć mojego termometru
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości