Wspomagający, uzupełniający, pomocniczy (enzym)

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Awatar użytkownika
Carski
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2016-10-18, 09:08

Wspomagający, uzupełniający, pomocniczy (enzym)

Post autor: Carski » 2016-10-27, 08:16

Witam Wszystkich Forumowiczów,
jestem zupełnie świeży w materii, czytam sobie forum od niedawna i przymierzam się do pierwszego nastawu (zbożowego z mąki). Mam pytanie... W przepisach pojawia się czasem termin „enzym wspomagający” lub „uzupełniający, pomocniczy” - co to jest? W internecie znalazłem śladowe wiadomości na ten temat.
Można powiedzieć, że pierwszy nastaw już popełniłem ale ech... szkoda gadać – do niczego.
-
Carski
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Carski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-10-27, 09:33

Krotko mówiąc, jest to enzym dodatkowo rozrzedzający zacier. Wystarczy dodać około 1 ml na 40 litrów zacieru.
OLO 69

Awatar użytkownika
Carski
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2016-10-18, 09:08

Post autor: Carski » 2016-10-27, 10:27

Czy można to kupić w sklepie i ew. pod jaka nazwą?
-
Carski

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-10-27, 10:38

Enzym redukujący lepkość.
Ostatnio zmieniony 2016-10-27, 15:28 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2016-10-27, 19:11

Enzym wspomagający docina jeszcze bardziej dokładnie łańcuchy skrobi, równolegle z enzymem scukrzającym. Na masową skalę stosuje się go aby praca pomp przepompowujących zacier miała lżejszą "robotę" - obniża lepkość tak jak Dyrektor C.K. napisał ;) .

pozdrawiam

98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 2 razy.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
Carski
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2016-10-18, 09:08

Post autor: Carski » 2016-10-27, 20:20

Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi. Już się trochę zorientowałem i nawet widzę, że można bez problemu kupić. A o moim pierwszym nastawienie - w oddzielnym wątku.
-
Carski

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-10-28, 14:44

98% pisze: Na masową skalę stosuje się go aby praca pomp przepompowujących zacie
W domu zaś może się przydać przy gęstych zacierach. Rzadszy zacier to lepszy transport ciepła z płaszcza do środka kega. Działa to w praktyce? Bo osobiście tego enzymu jeszcze nie stosowalem.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-10-28, 17:48

Działa bardzo dobrze.
OLO 69

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-10-28, 18:24

Dobrze, to nie za wiele mówi 8) Nie chodzi mi o to, że zacier jest rzadszy, bo musi być po dodaniu tego enzymu. Ale jaka jest różnica temperatur np. w fazie rozgrzewania, między medium w płaszczu, a środkiem kega.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości