Pomoc w ocenie sprzętu
Pomoc w ocenie sprzętu
Dzień dobry wszystkim,
Jestem nowym użytkownikiem, choć czytam Was od 6 miesięcy. Nadszedł czas na zakup, czy to http://stalowkasklep.pl/kolumna-aabrate ... p-819.html jest dobre swej ceny na robienie smakówek (głównie śliwowica i Calvados) oraz rzadko cukrówkę?
Będę wdzięczny za ocenę.
Pozdrawiam,
Hubertus
Jestem nowym użytkownikiem, choć czytam Was od 6 miesięcy. Nadszedł czas na zakup, czy to http://stalowkasklep.pl/kolumna-aabrate ... p-819.html jest dobre swej ceny na robienie smakówek (głównie śliwowica i Calvados) oraz rzadko cukrówkę?
Będę wdzięczny za ocenę.
Pozdrawiam,
Hubertus
I port (choćby zaślepiony) termometru w GŁOWICY.Legion pisze:Poprosił bym o zmianę na kega 50l.
Ważne, żeby porty były takie, żeby można (potem?) zainstalować w nich zakute DS18B20.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
- robert4you
- 80%
- Posty: 432
- Rejestracja: 2016-04-01, 10:24
Nie tyle ważny co raczej opcjonalny. Zależy jak kto prowadzi destylację. Jesli na wskazania termometru to jest ważny. Jeśli na moc kapiącego urobku termometr jest już tylko poglądowy, a nawet zbędny.robert4you pisze:A czemu port w głowicy jest taki ważny?
Uzupełnienie.
Pisząc o porcie w ten sposób zasugerowałem się postem kol. Legion'a myśląc, że Twoje pytanie dotyczy tego miejsca. A ty pytałeś się o port w głowicy.
Reasumując. Port w głowicy to raczej punkt opcjonalny i poglądowy. I raczej przydaje się co najwyżej - tak jak pisałem wyżej - do prowadzenia destylacji na wskazania termometru. Jego ważność do rektyfikacji skończyła się wraz z obniżeniem termometru prowadzącego na tzw. 10 półkę.
Ostatnio zmieniony 2017-01-10, 20:08 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
vHubert1 pisze:Do smakówek nie będzie to przeinwestowany sprzęt?
Kula /producent/ siedzi na forum i po prostu z nim pogadaj, bo warto. Potrafi doradzić, jak sobie personalizujesz kolumnę.
Zamawiając kolumnę patrz pod kątem tego, jakie zmiany będziesz miał możliwość wprowadzić. Na kegu (najlepiej z zaworem na dole) i łączeniach elementów kolumny nie ma co oszczędzać. Z dzisiejszą wiedzą - do owocówek brałbym "fajną kolumnę" i ze względów budżetowych skróconą. Dokupienie modułu/wydłużenia do cukrówki to przecież żadne problem.
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Pokażcie takiego co od razu był i jest nadal zadowolony z tego co kupił/zrobił. Nic nie przerabiał i nie miał takiego zamiaru Nie ma sprzętu idealnego do wszystkiego i każdego. Dopiero po pewnym czasie samemu się dochodzi do własnych wniosków. Ogólne założenia tak, szczegóły trzeba samemu dopracować.
Wojtek
Wojtek
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Tak czy tak, koszt dodatkowego portu jest niewielki i warto go od razu mieć, niż potem bujać się w poszukiwaniem spawacza. Te porty od kuli mają (miały) oryginalnie za mały otwór pod zakute DS-y i trzeba je rozwiercać.lesgo58 pisze:Nie tyle ważny co raczej opcjonalny. Zależy jak kto prowadzi destylację.
Wysokość rury dobrałbym też do wysokości pomieszczenia. Nie powinno być z tym raczej problemów.
Porty które wkładam do kolumn jak i sprzedaję w sklepie są uniwersalne. Bez przerabiania można włożyć sondę 6mm jak i od termometru tablicowego (zmiana uszczelki).
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości