Pomoc w ocenie sprzętu

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Hubert1
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2017-01-10, 16:19

Pomoc w ocenie sprzętu

Post autor: Hubert1 » 2017-01-10, 16:23

Dzień dobry wszystkim,

Jestem nowym użytkownikiem, choć czytam Was od 6 miesięcy. Nadszedł czas na zakup, czy to http://stalowkasklep.pl/kolumna-aabrate ... p-819.html jest dobre swej ceny na robienie smakówek (głównie śliwowica i Calvados) oraz rzadko cukrówkę?
Będę wdzięczny za ocenę.

Pozdrawiam,
Hubertus

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2017-01-10, 16:31

Na tym sprzęcie zrobisz wszystko. Polecam.
OLO 69

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2017-01-10, 16:33

Poprosił bym o zmianę na kega 50l.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Hubert1
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2017-01-10, 16:19

Post autor: Hubert1 » 2017-01-10, 16:42

Do smakówek nie będzie to przeinwestowany sprzęt?

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2017-01-10, 16:48

Pamiętaj, że w miarę jedzenia apetyt rośnie. Jeśli masz kasę to bierz od razu kompletną.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2017-01-10, 18:06

Legion pisze:Poprosił bym o zmianę na kega 50l.
I port (choćby zaślepiony) termometru w GŁOWICY.
Ważne, żeby porty były takie, żeby można (potem?) zainstalować w nich zakute DS18B20.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
robert4you
80%
80%
Posty: 432
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Post autor: robert4you » 2017-01-10, 19:06

A czemu port w głowicy jest taki ważny?

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2017-01-10, 19:10

Port w głowicy OLM dla mnie niezbędny do destylatów smakowych.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2017-01-10, 19:27

robert4you pisze:A czemu port w głowicy jest taki ważny?
Nie tyle ważny co raczej opcjonalny. Zależy jak kto prowadzi destylację. Jesli na wskazania termometru to jest ważny. Jeśli na moc kapiącego urobku termometr jest już tylko poglądowy, a nawet zbędny.
Uzupełnienie.
Pisząc o porcie w ten sposób zasugerowałem się postem kol. Legion'a myśląc, że Twoje pytanie dotyczy tego miejsca. A ty pytałeś się o port w głowicy.
Reasumując. Port w głowicy to raczej punkt opcjonalny i poglądowy. I raczej przydaje się co najwyżej - tak jak pisałem wyżej - do prowadzenia destylacji na wskazania termometru. Jego ważność do rektyfikacji skończyła się wraz z obniżeniem termometru prowadzącego na tzw. 10 półkę.
Ostatnio zmieniony 2017-01-10, 20:08 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.

major
101%
101%
Posty: 107
Rejestracja: 2012-02-21, 16:06

Post autor: major » 2017-01-10, 19:34

Hubert1 pisze:Do smakówek nie będzie to przeinwestowany sprzęt?
v
Kula /producent/ siedzi na forum i po prostu z nim pogadaj, bo warto. Potrafi doradzić, jak sobie personalizujesz kolumnę.

Zamawiając kolumnę patrz pod kątem tego, jakie zmiany będziesz miał możliwość wprowadzić. Na kegu (najlepiej z zaworem na dole) i łączeniach elementów kolumny nie ma co oszczędzać. Z dzisiejszą wiedzą - do owocówek brałbym "fajną kolumnę" i ze względów budżetowych skróconą. Dokupienie modułu/wydłużenia do cukrówki to przecież żadne problem.

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-01-10, 19:55

Pokażcie takiego co od razu był i jest nadal zadowolony z tego co kupił/zrobił. Nic nie przerabiał i nie miał takiego zamiaru :D Nie ma sprzętu idealnego do wszystkiego i każdego. Dopiero po pewnym czasie samemu się dochodzi do własnych wniosków. Ogólne założenia tak, szczegóły trzeba samemu dopracować.
Wojtek

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Post autor: seneka » 2017-01-10, 20:17

Hubert1 dobrze koledzy piszą bierz kolumnę i nie kombinuj. Na takim sprzęcie zrobisz wszystko a uwierz mi potstill będzie Cie mocno ograniczał.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-01-10, 20:24

lesgo58 pisze:Nie tyle ważny co raczej opcjonalny. Zależy jak kto prowadzi destylację.
Tak czy tak, koszt dodatkowego portu jest niewielki i warto go od razu mieć, niż potem bujać się w poszukiwaniem spawacza. Te porty od kuli mają (miały) oryginalnie za mały otwór pod zakute DS-y i trzeba je rozwiercać.

Wysokość rury dobrałbym też do wysokości pomieszczenia. Nie powinno być z tym raczej problemów.

Awatar użytkownika
kula
101%
101%
Posty: 575
Rejestracja: 2010-08-16, 10:00
Lokalizacja: z pod lasu
Kontaktowanie:

Post autor: kula » 2017-01-10, 20:28

Porty które wkładam do kolumn jak i sprzedaję w sklepie są uniwersalne. Bez przerabiania można włożyć sondę 6mm jak i od termometru tablicowego (zmiana uszczelki).
Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-01-10, 20:30

No to się zmieniło, bo swoje musiałem rozwiercać na ø6.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości