Bimber z kukurydzy

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Krzysztofi
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2019-04-03, 10:01

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: Krzysztofi » 2019-04-03, 22:20

Ewentualnie drożdże Angel, a tu link do filmu https://youtu.be/jDUHZREruko. Na tym filmie sama kukurydza i drożdże Angel https://youtu.be/Vop0v1xs9N0

Jakub 1982
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2021-06-04, 11:14

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: Jakub 1982 » 2021-06-17, 09:18

Witam, w tej chwili nie mam możliwości przerobić prawidłowego zacieru z kukurydzy,więc postanowiłem zrobić nastaw z cukru i śrutowanej kuku.Dylemat mam jakie zastosować proporcje ziarna ,cukru i wody, czy mieszanina składników z pierwszego posta będzie prawidłową? Wyda mnie się,że za mało będzie cukru.

Awatar użytkownika
jakis1234
50%
50%
Posty: 176
Rejestracja: 2020-05-11, 11:54
Lokalizacja: opolskie

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: jakis1234 » 2021-06-17, 12:32

Jakub 1982 i co chcesz w ten sposób uzyskać?
Drożdże przerobią głównie cukier, kukurydza robiona w ten sposób niewiele wniesie.
Szkoda kukurydzy i pracy, lepiej zrobić normalną cukrówkę.
A zacieranie kukurydzy nie jest takie trudne, zwłaszcza, że masz ją ześrutowaną.
Będziesz miał możliwość to zatrzesz kukurydzę bez dodatku cukru i będziesz miał porządny efekt.

A jeżeli chodzi o proporcje, to na kg cukru powinno być około 3,5 -4 l wody.
Trzeba tę ilość zwiększyć o to co wchłonie śruta (około litr wody na kilogram śruty).
Pozdrawiam z opolskiego.

Jakub 1982
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2021-06-04, 11:14

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: Jakub 1982 » 2021-06-17, 17:05

Jakis1234,wiem że niewiele uzyskam w ten sposób, lecz na razie logistycznie nie dam rady zatrzeć kuku. Mieszkam w bloku, a do tego nie mam tak dużego naczynia, co innego na działce, mogę kocioł postawić na palenisku i do woli zacierać. Lecz istnieje problem z kociołkiem do gotowania nastawy, gdyż mam grzałki.Co prawda w innym temacie uzyskałem info, że da się dotować na grzałce z regulatorem mocy, ale jednak wstrzymam się do momentu wspawania drugiego dna. Nawiazujac do nastawy z kuku, to niedawno zrobiłem cukrowkę z ryżem i destylat wydawał się być "inny"niż czysta cukrówka, może to efekt placebo - nie wiem. Pozdrawiam

kujus
50%
50%
Posty: 157
Rejestracja: 2009-10-25, 14:00

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: kujus » 2021-06-17, 17:47

Jak już zatrzesz zboża czy ziemniaki tak jak trzeba bez dodatków cukru, to szybko uznasz że cukier jest bee i nadaje się tylko na wsad do nalewek i innych produktów leczniczych gdzie będzie po prostu etanolem. A do konsumpcji to tylko zboże i ziemniaki ale bez dodatków :D
Pędzę bo lubię to zajęcie :D

Awatar użytkownika
fartcz
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2022-03-17, 09:19

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: fartcz » 2023-04-27, 07:47

Dzień dobry. Zrobiłem 10 litrów 80% bimbru, zacier z samej kukurydzy (gnieciona, walcowana). Cukru wsypałem 1kg na początku na sam start. Co mam dalej robić z tym surowcem?

kujus
50%
50%
Posty: 157
Rejestracja: 2009-10-25, 14:00

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: kujus » 2023-04-27, 15:51

Oceń do czego się to nadaje organoleptycznie , jak posmakuje to do wypicia , jak niedobre to spowrotem do gara i destylować z cięciem na frakcje aż dojdziesz do sadysfakcjonujacego smaku. Kukurydze czym zacierałeś słód czy enzymy ?
Pędzę bo lubię to zajęcie :D

Awatar użytkownika
fartcz
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2022-03-17, 09:19

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: fartcz » 2023-04-27, 18:00

Kukurydzę zacierałem enzymami. Bimberek jest całkiem, całkiem smaczny ale nie mam z czym go porównać. Zastanawiałem się nad leżakowaniem z kostkami z beczki, mam po burbonie lub po czerwonym winie.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości