Bimber z kukurydzy

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
lares121
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2018-03-02, 14:53

Bimber z kukurydzy

Post autor: lares121 » 2018-03-02, 15:06

Witam, do beczki 60l wsypałem ok 15kg śruty kukurydzianej, 12kg rozpuszczonego cukru i całość zalałem wodą do ok 90% objętości. Drożdże jakie użyłem to WHISKY ALCOTEC które są na 25- 30 l. Moje pytanie to czy te drożdże wystarczą na taką ilość zacieru? I co można ewentualnie dodać, poprawić. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: bimber z kukurydzy

Post autor: fuutro » 2018-03-02, 15:39

To zacier typu wino ryżowe. Kukurydzę dałeś tylko dla aromatu ale nic nie zatarłeś, cukier masz nie ze skrobii ale z buraka. Drożdże raczej go zjedzą.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 239
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: Benek » 2018-03-02, 15:43

To nie zacier, to nastaw. Jak dla mnie to zmarnowana kukurydza. Co poprawić - następnym razem zatrzeć kukurydzę enzymami lub słodem.

lares121
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2018-03-02, 14:53

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: lares121 » 2018-03-02, 15:44

Czyli nic z tego nie będzie?

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 239
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: Benek » 2018-03-02, 15:45

Nie no, bez paniki. Jakiś napitek z tego wyjdzie.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: wawaldek11 » 2018-03-02, 16:43

Zastanawiam się po co do tych drożdży dodawany jest enzym scukrzający? Powinien trochę zadziałać, ale kukurydza powinna być wcześniej skleikowana.
Lares - nie mogłeś się wcześniej zapytać co i jak?
Pozdrawiam,
Waldek

lares121
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2018-03-02, 14:53

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: lares121 » 2018-03-02, 16:47

Już się trochę dokształciłem odnosnie zacierów ze zbóż dzieki temu forum,trochę szkoda mi tej kukurydzy i cukru ale cóż człowiek uczy sie na błedach, byle by wyszło coś z procentem po czy nie zdechne na drugi dzień hehe to będzie dobrze

Awatar użytkownika
imar42
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2016-09-17, 19:30

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: imar42 » 2018-03-02, 17:01

Poczytaj trochę na sąsiednim forum na temat: "Łatwy kwaśny zacier wujka Jessie"
:arrow: http://alkohole-domowe.com/forum/post966.html#p966
Aabratek 60,3mm, Kolumna 130cm, sprężynki pryzmatyczne KO, zbiornik 66l, grzałka 2000 + 1000 + 500 W.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: Doody » 2018-03-02, 17:24

imar42 pisze:
2018-03-02, 17:01
Poczytaj trochę na sąsiednim forum na temat: "Łatwy kwaśny zacier wujka Jessie"
Należy jednak pamiętać, że wyżej wymieniony jest nastawem a nie zacierem. Tam spirytus pochodzi od cukru, nie zaś od scukrzonej skrobi. Kukurydza stanowi tylko dodatek smakowy.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: kmarian » 2018-03-02, 18:17

lares121 pisze:
2018-03-02, 15:44
Czyli nic z tego nie będzie?
Wręcz przeciwnie. Wyjdzie Ci bardzo dobry destylat. Poczytaj za radą Kolegi imar42 podany wątek (przynajmniej pierwszych 50 postów i ostatnich tyleż). Trochę za dużo drożdży dałeś, ale to szkodzić nie powinno. Wykorzystując dunder za radą Kolegi Juliusza i zgodnie z przepisem z powyższego wątku, uzyskasz namiastkę pysznej "Łysky". Pisze powyższe bo robiłem i wiem. :twisted:

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: fuutro » 2018-03-02, 19:02

A potem może spróbować zatrzeć pozostałą śrutę ;)
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: kmarian » 2018-03-02, 21:23

Popieram. Resztę śruty zatrzeć.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: OLO 69 » 2018-03-03, 11:00

Kiedyś takie coś zrobiłem i mi nie podeszło na czysto. Do takiego bimbru dodałem śliwek suszonych i jakoś się to wypiło, ale na kolana nie powalało.
OLO 69

Krzysztofi
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2019-04-03, 10:01

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: Krzysztofi » 2019-04-03, 10:19

Tu masz link do zacieru zbożoweg, wszystko dobrze wytłumaczone https://youtu.be/tN61g4GCmKM lub ten też na temat https://youtu.be/hyaV-QdE8yQ

Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Re: Bimber z kukurydzy

Post autor: oktogenek » 2019-04-03, 21:29

Kolego poczytaj o zacieraniu kukurydzy, łatwiej idzie z mąką kukurydzianą lub kaszką kukurydzianą, no i ja się pytam po co ten cukier tfuuuuu :facepalm cukier buraczany to złoooooo :) enzym scukrzający w tych drożdżach to w moim mniemaniu taki chwyt marketingowy, przy tak niskich temperaturach prędzej drożdże zdechną, niż enzym scukrzy skrobię w śrucie kukurydzianej, gdyby to jeszcze była mąka to byłbym w stanie uwierzyć że coś tam może pomóc ale śruty nie ruszy.

pozdrawiam
Okti

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości