Strona 1 z 1
Jak długo może stać gotowy zacier?
: 2018-09-05, 22:55
autor: gizmo
Witajcie,
pytanie pewnie tendencyjne, ale czy zacier (woda drożdże i cukier) który wg instrukcji na drożdżach stoi 5 dni i załóżmy przestanie pracować traci coś na wartości "odżywczej" jeśli nie zostanie od razu przerobiony na produkt "właściwy"
?
Pytam bo chciałem nastawić a nie wiem czy będę w stanie od razu przerobić.
Pozdrawiam
Re: jak długo może stać gotowy zacier ?
: 2018-09-05, 22:57
autor: Legion
To nie zacier tylko nastaw i jeśli jest czysto zrobiony i o odpowiedniej mocy to może stać nawet latami.
Re: jak długo może stać gotowy zacier ?
: 2018-09-05, 22:59
autor: gizmo
Dzięki za poprawkę i wskazówkę. Chodzi o max tydzień zwłoki...
Pozdrawiam,
Re: Jak długo może stać gotowy zacier?
: 2018-09-06, 10:14
autor: mimazy
gizmo pisze: ↑2018-09-05, 22:55
stoi 5 dni i załóżmy przestanie pracować traci coś na wartości "odżywczej" jeśli nie zostanie od razu przerobiony na produkt "właściwy"
?
Wręcz odwrotnie, polepszy się- drożdze osiądą na dno a nastaw będzie bardziej klarowny.
Pod warunkiem że nie będzie dostępu powietrza, bo wtedy przy słabszych nastawach mogą zachodzić wtórne fermentacje octowa czy acetonowa.
Re: Jak długo może stać gotowy zacier?
: 2018-09-06, 10:17
autor: Doody
Jak jest prawidłowo sklarowany, to tak jak napisał Legion, latami. Oczywiście szczelnie zamknięty.
Re: Jak długo może stać gotowy zacier?
: 2018-09-06, 10:27
autor: gizmo
Pojemniki pożyczyłem średnio szczelne... jak na ogórki z plastikowymi nakręcanymi deklami, w zasadzie z zamysłem nastawienia i od razu przerobienia. W zasadzie pierwsza moja próba:) nie czytam za dużo, bo wiadomości od groma...a bez testów i własnego sprzętu nie sposób przyjąć taką wiedzę
zerknąłem na podstawy a spróbuję skorzystać z gotowych rad właściciela sprzętu może się uda...
Pozdrawiam i dzięki za info, oczywiście dalsze wskazówki mile widziane.