Problem z odstojnikami
Problem z odstojnikami
Chciałbym poradzić się doświadczonych kolegów w sprawie gotowania poprzez kolumnę z dwoma odstojnikami. Sprzęt kupiłem używany ze 3 msc temu. Na początku wszystko było w normie czyli podczas gotowania 45 L zacieru uzyskiwałem 7L dobrego produktu + ok 1 L śmieci z odstojników. A teraz coś się zmieniło że bimbru robi się 5 L a śmieci 3 L. Dlatego proszę o pomoc może ktoś miał taki przypadek i wie jak temu zaradzić. Temperatura utrzymywana za pomocą komputera.
Jestem nowy, więc jeszcze długa droga przede mną
Re: Problem z odstojnikami
Do głowy przychodzi i brak płukania sprzętu po gonieniu oraz skądinąd brak powtarzalności nastawów.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Problem z odstojnikami
A może zbyt duże ciśnienie wody do schładzania?
Jestem nowy, więc jeszcze długa droga przede mną
Re: Problem z odstojnikami
A jak wyczyścić te odstojniki ? Z jednej strony są dospawane a z drugiej zawór z przekrłetłem.
Jestem nowy, więc jeszcze długa droga przede mną
Re: Problem z odstojnikami
jedna grzałka 2 K. sterowana elektryczne nastawiona na 99 %. 2 czujniki kocioł i rura
Jestem nowy, więc jeszcze długa droga przede mną
Re: Problem z odstojnikami
Im słabiej grzejesz tym więcej skropli się w odstojnikach. Znaczenie ma też temperatura otoczenia. Im chłodniej w pomieszczeniu, tym więcej skroplin w odstojnikach. Grzej większą mocą. Nie patrz na termometry. Temperatura wrzenia zależy od stężenia alkoholu w nastawie a nie od mocy grzania. Sama woda wrze w normalnym ciśnieniu w 100°C i bez znaczenia jest jaką mocą ją gotujesz. Za słabo będziesz grzał, nie będzie się gotować. Przy pełnej mocy grzania temperatura nie wzrośnie tylko gotowanie będzie bardziej intensywne.
Róbmy Swoje
Re: Problem z odstojnikami
A powiedz Terni jeszcze jak z chłodzeniem? Kurek na full czy tylko ma kapać z węża.
Powiedzcie jeszcze koledzy co z tym towarem z odstojników? Przegotować jeszcze raz czy do czarnej dziury?
Powiedzcie jeszcze koledzy co z tym towarem z odstojników? Przegotować jeszcze raz czy do czarnej dziury?
Jestem nowy, więc jeszcze długa droga przede mną
Re: Problem z odstojnikami
W odstojnikach nie ma alkoholu więc cała zawartość do zlewu. Wodę do chłodnicy nie ustawiaj na full bo wodę należy oszczędzać. Jeśli puścisz szybki przepływ wody, to para skropli się już tuż po wejściu do chłodnicy. Jeżeli woda będzie tylko śliwić z chłodnicy i wyciekać będzie gorąca, to znaczy że para skrapla się całkowicie dopiero na samym dole, tuż przed wyjściem z chłodnicy. Najlepiej tak ustaw przepływ by wyciekająca woda była tylko lekko ciepła. Przy ustawieniu na full będzie całkiem zimna na wylocie i dużo jej się niepotrzebnie marnuje.
Róbmy Swoje
Re: Problem z odstojnikami
No właśnie Terni i w tym jest problem bo to co ściągam z odstojników to ma 70 %. Potrafię nawet 2 L dobrego towaru z odstojników ściągnąć. Dlatego szukam przyczyny co robię źle że bokiem idzie spirytus. Mogę tylko przypuszczać że za duże chłodzenie daje i w pomieszczeniu jest zimno.
Jestem nowy, więc jeszcze długa droga przede mną
Re: Problem z odstojnikami
A uważasz, że odstojnik to jakiś magiczny filtr, co syf zostawi a dobre puści dalej? Traktuj to jak chłodnice wstępną, a co tam zostanie to już nie odparuje do końca bo nowe pary tego tak nie podgrzeją. Zabiorą ze sobą to, co bardziej lotne /czyli syfiaste/ a reszta zostanie. I jescze ten komputer, co temperaturę Ci trzyma jest zapewne termoregulatorem podłączonym do grzałek. W jednym sprzęcie masz wszystko to od czego wszyscy chcą uciekać.
Re: Problem z odstojnikami
Zwiększ do maksimum moc grzania i nie pisz postu pod postem który napisałeś dwie minuty wcześniej. Zawsze możesz dopisać coś, edytować po kliknięciu na ikonkę ołówka przy swoim poście. Jeżeli w odstojniku masz 70% ( czy pomiar wykonany był w temperaturze 20 st C? ) to ile leci z chłodnicy? Może lecieć 96% lub nawet nic bo wszystko skropli się w odstojnikach. W odstojnikach skroplić powinny się tylko fuzle i alkohole ciężkie. Pary etanolu przez odstojniki powinny przejść i skraplać się dopiero w chłodnicy. Wniosek: Za słabo grzejesz. Przez odstojnik najbardziej lotna para czyli para etanolu przejdzie, nawet jeśli się wstępnie tam skropliła. Odparuje ponownie i przejdzie do chłodnicy. Zostaną tam tylko cięższe syfy które wymagają wyższych niż etanol temperatur koniecznych do odparowania. Pary które tam napływają są coraz to gorętsze w miarę ubywania alkoholu w nastawie i na końcu osiągają już 100 st C, gdy zostaje już tylko sama woda. Do tych odstojników jak się okazuje, pary dochodzą już zbyt mocno schłodzone i skrapla się tam wszystko co tam trafi. Odłącz komputer od sterowania temperaturą. Jest całkiem niepotrzebny. Grzej na max a temperatura sama się ustawi w zależności od mocy zacieru czy nastawu.
Ostatnio zmieniony 2019-02-15, 11:13 przez terni, łącznie zmieniany 4 razy.
Róbmy Swoje
Re: Problem z odstojnikami
Dziękuję wszystkim za podpowiedź, jak uda mi się zmniejszyć zdjęcie to podrzucę jak wygląda cały sprzęt. No i wielkie przeprosiny za problemy techniczne z pisownią postów.
Ostatnio zmieniony 2019-02-15, 18:37 przez dudek, łącznie zmieniany 4 razy.
Jestem nowy, więc jeszcze długa droga przede mną
Re: Problem z odstojnikami
Czytam ten temat i mam niezły ubaw, koledzy którzy dajecie rady, pracowaliście kiedyś na odstojnikach ? Wrzuć kolego fotkę tej maszyny, bo z twoich opisów też wynika wiele nieścisłości, chyba, że zapomniałeś napisać, że maszyna też posiada zimne palce, koniecznie pokaż też ten kompiuter.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości