Zacier z owoców
Zacier z owoców
Witam, mam pytanie dotyczące zacieru z owoców, jako ze doświadczenie złapałem juz z samego zacieru z cukru i drożdży gorzelniczych to teraz czas na owoce bo z tego co wiem to z owoców lepszy smak niż np.dodawanie syropu wiśniowego do bimbru. Ile taki zacier musi stać? Słyszałem również ze jak dodam do tego zacieru z owoców drożdże to zacier straci smak jeżeli go pózniej przedestyluje. Jakie macie proporcje mam 30l wiadro , ile na takie wiadro dać owoców ile cukru i ewentualnie ile drożdży jeżeli nie zepsują smaku bimbru:) z gory wszystkim dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
Re: Zacier z owoców
Zacieranie polega na enzymatyczny rozkładzie skrobi do cukrów fermentowalnych. W owocach i buraku są już takie cukry, wystarczy więc nastawić
viewforum.php?f=24
viewforum.php?f=24
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Re: Zacier z owoców
Drożdże wg mnie musisz dodać. Najlepiej dedykowane do owoców. Cukru nie dawaj albo minimalnie - to on ci zepsuje smak.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości