Zacier z owoców

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Krisstow
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2019-02-17, 23:13

Zacier z owoców

Post autor: Krisstow » 2019-02-17, 23:18

Witam, mam pytanie dotyczące zacieru z owoców, jako ze doświadczenie złapałem juz z samego zacieru z cukru i drożdży gorzelniczych to teraz czas na owoce bo z tego co wiem to z owoców lepszy smak niż np.dodawanie syropu wiśniowego do bimbru. Ile taki zacier musi stać? Słyszałem również ze jak dodam do tego zacieru z owoców drożdże to zacier straci smak jeżeli go pózniej przedestyluje. Jakie macie proporcje mam 30l wiadro , ile na takie wiadro dać owoców ile cukru i ewentualnie ile drożdży jeżeli nie zepsują smaku bimbru:) z gory wszystkim dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Zacier z owoców

Post autor: ogurek » 2019-02-18, 08:30

Zacieranie polega na enzymatyczny rozkładzie skrobi do cukrów fermentowalnych. W owocach i buraku są już takie cukry, wystarczy więc nastawić
viewforum.php?f=24
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

trutlen
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2008-07-31, 14:53

Re: Zacier z owoców

Post autor: trutlen » 2019-02-19, 09:30

Krisstow pisze:
2019-02-17, 23:18
Słyszałem również ze jak dodam do tego zacieru z owoców drożdże to zacier straci smak jeżeli go pózniej przedestyluje.
Nie bardzo rozumiem, chcesz zrobić kompot owocowy (skoro bez drożdży), wino (bez destylowania) czy destylat?

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Zacier z owoców

Post autor: Twonk » 2019-02-19, 20:14

Drożdże wg mnie musisz dodać. Najlepiej dedykowane do owoców. Cukru nie dawaj albo minimalnie - to on ci zepsuje smak.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości