Dwa pytania od nowicjusza
Dwa pytania od nowicjusza
Mam dwa pytania do starszych kolegów po fachu.
-czy jest możliwość zwiększenia ilości spirytusu z jednorazowego gotowania? U mnie z 45 l zacieru wychodzi ok 5 L-88 % i 2 L 70 %.Skład zacieru to woda, koncentrat pomidorowy, drożdże i 16 kg cukru.
-chciałbym wykonać zacier w beczce 200 l.ze względu że będzie stał w chłodnym miejscu to zanurze grzałkę z termostatem nastawioną na 25 st. I pytanie czy zanurzyć jakąś pompkę aby temperatura była w obiegu czy samo da rade się jakoś cyrkulować?
-czy jest możliwość zwiększenia ilości spirytusu z jednorazowego gotowania? U mnie z 45 l zacieru wychodzi ok 5 L-88 % i 2 L 70 %.Skład zacieru to woda, koncentrat pomidorowy, drożdże i 16 kg cukru.
-chciałbym wykonać zacier w beczce 200 l.ze względu że będzie stał w chłodnym miejscu to zanurze grzałkę z termostatem nastawioną na 25 st. I pytanie czy zanurzyć jakąś pompkę aby temperatura była w obiegu czy samo da rade się jakoś cyrkulować?
Jestem nowy, więc jeszcze długa droga przede mną
Re: Dwa pytania od nowicjusza
Generalnie przyjmuje się, że z 1kg cukru uzyskujesz 0,5 L spirytusu. I aby odpowiedzieć Ci co zrobić aby zwiększyć wydajność napisz na czym to robisz i jakie Blg masz w momencie gdy wlewasz nastaw do kotła.
Re: Dwa pytania od nowicjusza
Jeżeli przez "zacier" rozumiesz faktycznie zacier zbożowy lub ziemniaczany, to jeżeli będzie on przefiltrowany przed fermentacją, spokojnie wystarczy grzałka zanurzona w cieczy w okolice kilku cm nad dnem. Jeżeli masz na myśli nastaw cukrowy, również grzałka się sprawdzi. Problemem może być zacier niefiltrowany, fermentowany razem z młótem. Grzałka może ugrzęznąć w młócie i nie rozprowadzić ciepła po całej objętości zacieru.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Dwa pytania od nowicjusza
Dużo cukru jak na objętość 45l, ale ja nie robię cukru, to może teraz tak się daje.
Re: Dwa pytania od nowicjusza
Teraz widzę, że nie doczytałem. Pisząc zacier masz na myśli nastaw cukrowy. Grzałka będzie ok. Magas ma rację, na taką ilość wody maksymalnie 13kg cukru.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Dwa pytania od nowicjusza
Czy zmniejszenie ilości cukru nie spowoduje zmniejszenie % lub ilości gotowego spirytusu ? Przepraszam za pomyłkę, chodziło mi o nastaw a nie zacier .A co z tą grzałką? bez cyrkulacji ogarnie całą beczkę?
Jestem nowy, więc jeszcze długa droga przede mną
Re: Dwa pytania od nowicjusza
Drożdże po prostu nie poradzą sobie ze zbyt dużą ilością cukru i nie przerobią go do końca. Szkoda cukru. Grzałka da radę.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Dwa pytania od nowicjusza
Będzie mieszać się samo, ale wypadało by pomyśleć nad przerobieniem aparatu do destylacji, w dzisiejszych czasach jak się robi z cukru to już się nie schodzi poniżej 96% i % ma się nie zmieniać od początku do końca, dzięki temu też wyciągniesz cały alkohol z kotła.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości