Dwa pytania od nowicjusza

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
dudek
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2019-02-14, 17:42

Dwa pytania od nowicjusza

Post autor: dudek » 2019-02-24, 20:23

Mam dwa pytania do starszych kolegów po fachu.
-czy jest możliwość zwiększenia ilości spirytusu z jednorazowego gotowania? U mnie z 45 l zacieru wychodzi ok 5 L-88 % i 2 L 70 %.Skład zacieru to woda, koncentrat pomidorowy, drożdże i 16 kg cukru.
-chciałbym wykonać zacier w beczce 200 l.ze względu że będzie stał w chłodnym miejscu to zanurze grzałkę z termostatem nastawioną na 25 st. I pytanie czy zanurzyć jakąś pompkę aby temperatura była w obiegu czy samo da rade się jakoś cyrkulować?
Jestem nowy, więc jeszcze długa droga przede mną

polar
50%
50%
Posty: 132
Rejestracja: 2011-04-29, 14:22

Re: Dwa pytania od nowicjusza

Post autor: polar » 2019-02-24, 20:41

Generalnie przyjmuje się, że z 1kg cukru uzyskujesz 0,5 L spirytusu. I aby odpowiedzieć Ci co zrobić aby zwiększyć wydajność napisz na czym to robisz i jakie Blg masz w momencie gdy wlewasz nastaw do kotła.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Dwa pytania od nowicjusza

Post autor: Doody » 2019-02-24, 20:44

Jeżeli przez "zacier" rozumiesz faktycznie zacier zbożowy lub ziemniaczany, to jeżeli będzie on przefiltrowany przed fermentacją, spokojnie wystarczy grzałka zanurzona w cieczy w okolice kilku cm nad dnem. Jeżeli masz na myśli nastaw cukrowy, również grzałka się sprawdzi. Problemem może być zacier niefiltrowany, fermentowany razem z młótem. Grzałka może ugrzęznąć w młócie i nie rozprowadzić ciepła po całej objętości zacieru.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Dwa pytania od nowicjusza

Post autor: magas » 2019-02-24, 20:57

Dużo cukru jak na objętość 45l, ale ja nie robię cukru, to może teraz tak się daje.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Dwa pytania od nowicjusza

Post autor: Doody » 2019-02-24, 21:15

Teraz widzę, że nie doczytałem. Pisząc zacier masz na myśli nastaw cukrowy. Grzałka będzie ok. Magas ma rację, na taką ilość wody maksymalnie 13kg cukru.
Pozdrawiam
Darek

dudek
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2019-02-14, 17:42

Re: Dwa pytania od nowicjusza

Post autor: dudek » 2019-02-24, 21:36

Czy zmniejszenie ilości cukru nie spowoduje zmniejszenie % lub ilości gotowego spirytusu ? Przepraszam za pomyłkę, chodziło mi o nastaw a nie zacier .A co z tą grzałką? bez cyrkulacji ogarnie całą beczkę?
Jestem nowy, więc jeszcze długa droga przede mną

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Dwa pytania od nowicjusza

Post autor: Doody » 2019-02-24, 21:44

Drożdże po prostu nie poradzą sobie ze zbyt dużą ilością cukru i nie przerobią go do końca. Szkoda cukru. Grzałka da radę.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Dwa pytania od nowicjusza

Post autor: magas » 2019-02-24, 21:45

Będzie mieszać się samo, ale wypadało by pomyśleć nad przerobieniem aparatu do destylacji, w dzisiejszych czasach jak się robi z cukru to już się nie schodzi poniżej 96% i % ma się nie zmieniać od początku do końca, dzięki temu też wyciągniesz cały alkohol z kotła.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości