Witam. Chciałbym z góry zaznaczyć, że w tych tematach jestem lajkonikiem . Jest to pierwsze mój post więc proszę o litość w komentarzach . Otóż mam dostęp do około 20-30l soku z granatu. A rzecz jasna, gdy nie wiadomo co z tym zrobić od razu nasuwa się myśl żeby to przepędzić. Więc kieruję się do Was z kilkoma pytaniami.
- Czy jest możliwość coś z tego zrobić (słyszało się że ze wszystkiego co ma cukier da się uzyskać alkohol ) jeśli tak to:
-Czy zna ktoś jakiś przepis na zrobienie z tego zacieru
- Jaki alkohol można by było z tego ukręcić (chodzi mi o ilość %)
-Jaki okres czasu jest na to potrzebny , dodatki rodzaj drożdży itp
-Jakieś porady dla lajkonika
A teraz o produkcie jest napisane, że sok jest w 100% z owoców z granatu, pasteryzowany.
Wartości odżywcze:
węglowodany 15g/100 ml (w tym cukry 14,8g)
białko 0,3g/100ml
sól 0,01g /100ml
I najważniejsza kwestia soki te są po terminie około 1 rok, leżały w chłodnym, suchym, zaciemnionym miejscu. Nie widać w nich żadnej pleśni ani nic podobnego, nie były otwierane.
Za wszystkie rady oraz odpowiedzi dziękuję. Pozdrawiam wszystkich użytkowników oraz administrację.
Alkohol z soków z granatu
Re: Alkohol z soków z granatu
Miałem do czynienia z syropami z granatów. Potrafiły leżeć latami w butelkach bez śladów zepsucia.
Nie wnikałem czym konserwowane.
Tak czy inaczej warto zmierzyć ekstrakt.
Jeśli to zrobisz to napisz lub od razu zrób roztwór z wodą o ekstrakcie nie większym niż 25Blg i poddaj fermentacji.
Nie wnikałem czym konserwowane.
Tak czy inaczej warto zmierzyć ekstrakt.
Jeśli to zrobisz to napisz lub od razu zrób roztwór z wodą o ekstrakcie nie większym niż 25Blg i poddaj fermentacji.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Re: Alkohol z soków z granatu
Wychodzi na to, że w jednym litrze znajduje się 148 gram cukrów, czyli dokładnie 14 Blg (g/kgx10). Ja bym zadał drożdże i co wyjdzie.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: Alkohol z soków z granatu
Z tego co czytałem z etykiety tego, skład wychodził by że jest to w 100% z owoców (nie jest to syrop) i że wyciśnięte z x kg owoców. Jutro sprawdzę dokładnie jak to wygląda. Czy Jakieś konkretne drożdże są tu polecane? I jak można zmierzyć ten ekstrakt (mówcie do mnie jak do tłuka). Za wszelką pomoc dziękuję.
-
- 0%
- Posty: 6
- Rejestracja: 2017-09-27, 00:02
- Lokalizacja: Dublin
Re: Alkohol z soków z granatu
Z tego co Zbynek policzył wychodzi~ 6,5% w nastawie czyli 1.8 l alkoholu absolutnego.
https://zapodaj.net/21cf8bdcca8ca.png.html co do drożdży to najlepiej do nastawów winnych (jeśli chcesz uzyskać smaczny, pachnący granatem destylat), lub zwykłe turbo jeśli nie masz dużo czasu i nie zależy ci na smaku i zapachu. Ekstrakt zmierzysz cukromierzem (balingometr) 20zeta na alledrogo.
Ostatnio bawię się w syropy, wiec ogarniam w miarę temat, a że z niektórych soków czy syropów wychodzą fajne destylaty to gra warta eksperymentu. Zawsze można puścić drugi raz.
https://zapodaj.net/21cf8bdcca8ca.png.html co do drożdży to najlepiej do nastawów winnych (jeśli chcesz uzyskać smaczny, pachnący granatem destylat), lub zwykłe turbo jeśli nie masz dużo czasu i nie zależy ci na smaku i zapachu. Ekstrakt zmierzysz cukromierzem (balingometr) 20zeta na alledrogo.
Ostatnio bawię się w syropy, wiec ogarniam w miarę temat, a że z niektórych soków czy syropów wychodzą fajne destylaty to gra warta eksperymentu. Zawsze można puścić drugi raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości