Alkohol z soków z granatu

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Dymek40
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2019-02-27, 15:46

Alkohol z soków z granatu

Post autor: Dymek40 » 2019-02-27, 15:47

Witam. Chciałbym z góry zaznaczyć, że w tych tematach jestem lajkonikiem :| . Jest to pierwsze mój post więc proszę o litość w komentarzach :) . Otóż mam dostęp do około 20-30l soku z granatu. A rzecz jasna, gdy nie wiadomo co z tym zrobić od razu nasuwa się myśl żeby to przepędzić. Więc kieruję się do Was z kilkoma pytaniami.
- Czy jest możliwość coś z tego zrobić (słyszało się że ze wszystkiego co ma cukier da się uzyskać alkohol ) jeśli tak to:
-Czy zna ktoś jakiś przepis na zrobienie z tego zacieru
- Jaki alkohol można by było z tego ukręcić (chodzi mi o ilość %)
-Jaki okres czasu jest na to potrzebny , dodatki rodzaj drożdży itp
-Jakieś porady dla lajkonika :)


A teraz o produkcie jest napisane, że sok jest w 100% z owoców z granatu, pasteryzowany.
Wartości odżywcze:
węglowodany 15g/100 ml (w tym cukry 14,8g)
białko 0,3g/100ml
sól 0,01g /100ml

I najważniejsza kwestia soki te są po terminie około 1 rok, leżały w chłodnym, suchym, zaciemnionym miejscu. Nie widać w nich żadnej pleśni ani nic podobnego, nie były otwierane.

Za wszystkie rady oraz odpowiedzi dziękuję. Pozdrawiam wszystkich użytkowników oraz administrację.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: Alkohol z soków z granatu

Post autor: Legion » 2019-02-27, 19:54

Miałem do czynienia z syropami z granatów. Potrafiły leżeć latami w butelkach bez śladów zepsucia.
Nie wnikałem czym konserwowane.
Tak czy inaczej warto zmierzyć ekstrakt.
Jeśli to zrobisz to napisz lub od razu zrób roztwór z wodą o ekstrakcie nie większym niż 25Blg i poddaj fermentacji.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Alkohol z soków z granatu

Post autor: zbynek » 2019-02-27, 20:00

Dymek40 pisze:
2019-02-27, 15:47
...węglowodany 15g/100 ml (w tym cukry 14,8g)...
Wychodzi na to, że w jednym litrze znajduje się 148 gram cukrów, czyli dokładnie 14 Blg (g/kgx10). Ja bym zadał drożdże i co wyjdzie. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Dymek40
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2019-02-27, 15:46

Re: Alkohol z soków z granatu

Post autor: Dymek40 » 2019-02-28, 18:30

Z tego co czytałem z etykiety tego, skład wychodził by że jest to w 100% z owoców (nie jest to syrop) i że wyciśnięte z x kg owoców. Jutro sprawdzę dokładnie jak to wygląda. Czy Jakieś konkretne drożdże są tu polecane? I jak można zmierzyć ten ekstrakt (mówcie do mnie jak do tłuka). Za wszelką pomoc dziękuję.

majster.zet
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2017-09-27, 00:02
Lokalizacja: Dublin

Re: Alkohol z soków z granatu

Post autor: majster.zet » 2019-03-01, 16:20

Z tego co Zbynek policzył wychodzi~ 6,5% w nastawie czyli 1.8 l alkoholu absolutnego.
https://zapodaj.net/21cf8bdcca8ca.png.html co do drożdży to najlepiej do nastawów winnych (jeśli chcesz uzyskać smaczny, pachnący granatem destylat), lub zwykłe turbo jeśli nie masz dużo czasu i nie zależy ci na smaku i zapachu. Ekstrakt zmierzysz cukromierzem (balingometr) 20zeta na alledrogo.
Ostatnio bawię się w syropy, wiec ogarniam w miarę temat, a że z niektórych soków czy syropów wychodzą fajne destylaty to gra warta eksperymentu. Zawsze można puścić drugi raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości