Jak destylować zaciery zbożowe?
-
- 40%
- Posty: 99
- Rejestracja: 2019-01-28, 20:15
Jak destylować zaciery zbożowe?
Pytanie główne : w jaki sposób destylować zaciery zbożowe, aby uzyskać najlepszy efekt smakowo - aromatyczny?
Sprzęt: będzie jakiś prosty potstill w miedzi. Czy dobrze myślę, że pierwszy raz trzeba wydestylować całe procenty do zera, a dopiero za drugim razem oddzielać serce od przedgonów i pogonów? Jak sterować temperaturą? W czym i jak długo leżakować, żeby efekt był optymalny?
I pytanie dodatkowe: jakie charakterystyczne efekty smakowe będą miały destylaty z pięciu podstawowych zbóż (pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza).
Sprzęt: będzie jakiś prosty potstill w miedzi. Czy dobrze myślę, że pierwszy raz trzeba wydestylować całe procenty do zera, a dopiero za drugim razem oddzielać serce od przedgonów i pogonów? Jak sterować temperaturą? W czym i jak długo leżakować, żeby efekt był optymalny?
I pytanie dodatkowe: jakie charakterystyczne efekty smakowe będą miały destylaty z pięciu podstawowych zbóż (pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza).
Re: jak destylować zaciery zbożowe?
Ja wykonuję pierwszy odpęd przy użyciu 20cm kolumny wypełnionej miedzią. Zaworek w kolumnie całkowicie otwarty i odbiór destylatu bez podziału a frakcje, aż do 99,7 - 99,8 stopni w kegu. Druga destylacja na kolumnie półkowej, na 4 półkach. Krótka stabilizacja, kropelkowy odbiór przedgonów i odbiór serca w zakresie temp. 89 - 90 stopni. Próbowałem wszystkich zbóż ale najczęściej używam słodu jęczmiennego (pale ale, pilzneński oraz wędzony tortem) oraz jęczmienia i żyta niesłodowanego.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jak destylować zaciery zbożowe?
Tak na szybko:Krzysztof63 pisze: ↑2019-03-31, 23:07I pytanie dodatkowe: jakie charakterystyczne efekty smakowe będą miały destylaty z pięciu podstawowych zbóż (pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza).
pszenica - dość łagodny i mało wyrazisty destylat, coś mi tutaj brakuje
jęczmień - robią z tego whisky więc wiadomo
żyto - dla mnie ok. wyrazisty smak, taka krzepka
owies - nie wiem, nic nie robiłem na nim
kukurydza - dla mnie odpada, jak bym nie zrobił i co bym nie nacudował czuję w finalnym produkcie aceton :/
Okti
-
- 40%
- Posty: 99
- Rejestracja: 2019-01-28, 20:15
Re: Jak destylować zaciery zbożowe?
W czym to leżakować, aby efekty był najlepszy?
Re: Jak destylować zaciery zbożowe?
Masz kilka wariantów:
1- słój z szczapkami, kostkami dębowymi
2- kamionka z tym co wyżej
3- beczka dębowa
Można też użyć innego gatunku drzewa.
Temat rzeka, poczytaj, na tym forum jak i w Internecie jest bardzo dużo informacji. Dla mnie najlepsza będzie beczka.
1- słój z szczapkami, kostkami dębowymi
2- kamionka z tym co wyżej
3- beczka dębowa
Można też użyć innego gatunku drzewa.
Temat rzeka, poczytaj, na tym forum jak i w Internecie jest bardzo dużo informacji. Dla mnie najlepsza będzie beczka.
Re: Jak destylować zaciery zbożowe?
Tylko jęczmień i żyto. Pszenica, owies i kukurydza odpadają. Leżakowanie tylko w beczce dębowej.
Róbmy Swoje
-
- 40%
- Posty: 99
- Rejestracja: 2019-01-28, 20:15
Re: Jak destylować zaciery zbożowe?
To będzie smakowało dębiną, a nie zbożem, tak mi się wydaje. Czyste smakowo zbożówki mają leżeć w dębie?
Na beczkę nie będę miał wystarczająco dużo materiału, nie mam takich ambicji. Jeśli już, to na początek słój i wiórki.
Na beczkę nie będę miał wystarczająco dużo materiału, nie mam takich ambicji. Jeśli już, to na początek słój i wiórki.
Re: Jak destylować zaciery zbożowe?
Czyste smakowo zbożówki mają leżeć w dębie?
Jeśli mają być czyste smakowo to tylko kamionki Ci pozostają.
Jeśli mają być czyste smakowo to tylko kamionki Ci pozostają.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
Re: Jak destylować zaciery zbożowe?
Zbożówki dobrze komponują się z dębem. Zresztą dąb pasuje też do winiaków i piwa. Koniak, armaniak czy łyski nie do pomyślenia bez dębu. Piwo dawniej trzymano wyłącznie w beczkach dębowych. Teraz w kegach i czuć go co nieco stalą.
Róbmy Swoje
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Jak destylować zaciery zbożowe?
Przechowywanie w kegach nie jest powodem wyczuwania żelaza w piwie. Za efekt ten odpowiada browar ze swoim, ogólnie mówiąc, osprzętem lub / i wodą użytą do produkcji.
Re: Jak destylować zaciery zbożowe?
O ile dobrze kojarzę, to beczki drewniane do piwa były lakowane smołą piowarską i piwo nie miało bezpośredniego kontaktu z drewnem.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.
Re: Jak destylować zaciery zbożowe?
CK ma rację. Nawet Tomek Kopyra tłumaczył w których browarach jest posmak żelaza w piwie a w których udało się tą wadę całkowicie wyeliminować.Citizen Kane pisze: ↑2019-04-04, 11:56Przechowywanie w kegach nie jest powodem wyczuwania żelaza w piwie. Za efekt ten odpowiada browar ze swoim, ogólnie mówiąc, osprzętem lub / i wodą użytą do produkcji.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jak destylować zaciery zbożowe?
Smołą piwowarską pokrywano wnętrza betonowych kadzi fermentacyjnych i stalowych ( lecz nie z INOX czy z KO ) tanków do leżakowania piwa w browarach. By tanki nie oddawały posmaku rdzy a kadzie posmaku cementu do piwa. Dąb ma oddawać ten swój charakterystyczny posmak i dlatego to właśnie dąb a nie sosna, jesion czy jodła jest do tego wykorzystywany. Nadaje się też podobno do tego morwa. Z braku beczki dębowej do pojemników z innych materiałów ( szkło, KO, kamionka ) dodaje się nieco wiórków dębowych by uzyskać imitację beczkowych, dębowych aromatów. A tak naprawdę to smoła piwowarska to nie smoła tylko mieszanina wosku lub parafiny z kalafonią i terpentyną. Nie jest podobna do smoły węglowej czy bitumicznego asfaltu.
Róbmy Swoje
Re: Jak destylować zaciery zbożowe?
Przepraszam Twórcę tematu za OT, ale ten gość chyba wie co mówi: pzdr
http://katowice.wyborcza.pl/katowice/1, ... 49861.html
http://katowice.wyborcza.pl/katowice/1, ... 49861.html
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.
-
- 40%
- Posty: 99
- Rejestracja: 2019-01-28, 20:15
Re: Jak destylować zaciery zbożowe?
Tak, chodziło mi o czyste smakowo. Z innych trunków tylko whisky, ale w tej materii podstawy teoretyczne mam opanowane.
Jak długo taka zbożówka musi leżeć, aby osiągnęła minimum przyzwoitości?
Widziałem takich, którym żelazem trąciło piwo z petainerów. To bajki z tym żelazem.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości