Jak destylować zaciery zbożowe?

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Krzysztof63
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Krzysztof63 » 2019-03-31, 23:07

Pytanie główne : w jaki sposób destylować zaciery zbożowe, aby uzyskać najlepszy efekt smakowo - aromatyczny?

Sprzęt: będzie jakiś prosty potstill w miedzi. Czy dobrze myślę, że pierwszy raz trzeba wydestylować całe procenty do zera, a dopiero za drugim razem oddzielać serce od przedgonów i pogonów? Jak sterować temperaturą? W czym i jak długo leżakować, żeby efekt był optymalny?

I pytanie dodatkowe: jakie charakterystyczne efekty smakowe będą miały destylaty z pięciu podstawowych zbóż (pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza).

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Doody » 2019-03-31, 23:20

Ja wykonuję pierwszy odpęd przy użyciu 20cm kolumny wypełnionej miedzią. Zaworek w kolumnie całkowicie otwarty i odbiór destylatu bez podziału a frakcje, aż do 99,7 - 99,8 stopni w kegu. Druga destylacja na kolumnie półkowej, na 4 półkach. Krótka stabilizacja, kropelkowy odbiór przedgonów i odbiór serca w zakresie temp. 89 - 90 stopni. Próbowałem wszystkich zbóż ale najczęściej używam słodu jęczmiennego (pale ale, pilzneński oraz wędzony tortem) oraz jęczmienia i żyta niesłodowanego.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: oktogenek » 2019-04-01, 19:38

Krzysztof63 pisze:
2019-03-31, 23:07
I pytanie dodatkowe: jakie charakterystyczne efekty smakowe będą miały destylaty z pięciu podstawowych zbóż (pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza).
Tak na szybko:
pszenica - dość łagodny i mało wyrazisty destylat, coś mi tutaj brakuje
jęczmień - robią z tego whisky więc wiadomo :)
żyto - dla mnie ok. wyrazisty smak, taka krzepka :)
owies - nie wiem, nic nie robiłem na nim
kukurydza - dla mnie odpada, jak bym nie zrobił i co bym nie nacudował czuję w finalnym produkcie aceton :/

Okti

Krzysztof63
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Krzysztof63 » 2019-04-03, 23:29

W czym to leżakować, aby efekty był najlepszy?

Mafiej
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2017-12-19, 22:41

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Mafiej » 2019-04-04, 02:23

Masz kilka wariantów:
1- słój z szczapkami, kostkami dębowymi
2- kamionka z tym co wyżej
3- beczka dębowa
Można też użyć innego gatunku drzewa.
Temat rzeka, poczytaj, na tym forum jak i w Internecie jest bardzo dużo informacji. Dla mnie najlepsza będzie beczka.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: terni » 2019-04-04, 07:44

Tylko jęczmień i żyto. Pszenica, owies i kukurydza odpadają. Leżakowanie tylko w beczce dębowej.
Róbmy Swoje

Krzysztof63
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Krzysztof63 » 2019-04-04, 10:19

To będzie smakowało dębiną, a nie zbożem, tak mi się wydaje. Czyste smakowo zbożówki mają leżeć w dębie?

Na beczkę nie będę miał wystarczająco dużo materiału, nie mam takich ambicji. Jeśli już, to na początek słój i wiórki.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: mlody » 2019-04-04, 10:48

Czyste smakowo zbożówki mają leżeć w dębie?
Jeśli mają być czyste smakowo to tylko kamionki Ci pozostają.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: terni » 2019-04-04, 11:27

Zbożówki dobrze komponują się z dębem. Zresztą dąb pasuje też do winiaków i piwa. Koniak, armaniak czy łyski nie do pomyślenia bez dębu. Piwo dawniej trzymano wyłącznie w beczkach dębowych. Teraz w kegach i czuć go co nieco stalą.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Citizen Kane » 2019-04-04, 11:56

Przechowywanie w kegach nie jest powodem wyczuwania żelaza w piwie. Za efekt ten odpowiada browar ze swoim, ogólnie mówiąc, osprzętem lub / i wodą użytą do produkcji.

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Zalobik » 2019-04-04, 12:04

O ile dobrze kojarzę, to beczki drewniane do piwa były lakowane smołą piowarską i piwo nie miało bezpośredniego kontaktu z drewnem.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Doody » 2019-04-04, 12:11

Citizen Kane pisze:
2019-04-04, 11:56
Przechowywanie w kegach nie jest powodem wyczuwania żelaza w piwie. Za efekt ten odpowiada browar ze swoim, ogólnie mówiąc, osprzętem lub / i wodą użytą do produkcji.
CK ma rację. Nawet Tomek Kopyra tłumaczył w których browarach jest posmak żelaza w piwie a w których udało się tą wadę całkowicie wyeliminować.
Pozdrawiam
Darek

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: terni » 2019-04-04, 14:33

Smołą piwowarską pokrywano wnętrza betonowych kadzi fermentacyjnych i stalowych ( lecz nie z INOX czy z KO ) tanków do leżakowania piwa w browarach. By tanki nie oddawały posmaku rdzy a kadzie posmaku cementu do piwa. Dąb ma oddawać ten swój charakterystyczny posmak i dlatego to właśnie dąb a nie sosna, jesion czy jodła jest do tego wykorzystywany. Nadaje się też podobno do tego morwa. Z braku beczki dębowej do pojemników z innych materiałów ( szkło, KO, kamionka ) dodaje się nieco wiórków dębowych by uzyskać imitację beczkowych, dębowych aromatów. A tak naprawdę to smoła piwowarska to nie smoła tylko mieszanina wosku lub parafiny z kalafonią i terpentyną. Nie jest podobna do smoły węglowej czy bitumicznego asfaltu.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Zalobik » 2019-04-04, 16:59

Przepraszam Twórcę tematu za OT, ale ten gość chyba wie co mówi: pzdr
http://katowice.wyborcza.pl/katowice/1, ... 49861.html
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Krzysztof63
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Krzysztof63 » 2019-04-04, 17:37

mlody pisze:
2019-04-04, 10:48
Czyste smakowo zbożówki mają leżeć w dębie?
Jeśli mają być czyste smakowo to tylko kamionki Ci pozostają.
Tak, chodziło mi o czyste smakowo. Z innych trunków tylko whisky, ale w tej materii podstawy teoretyczne mam opanowane.
Jak długo taka zbożówka musi leżeć, aby osiągnęła minimum przyzwoitości?
terni pisze:
2019-04-04, 11:27
... Teraz w kegach i czuć go co nieco stalą.
Widziałem takich, którym żelazem trąciło piwo z petainerów. To bajki z tym żelazem.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości