Jak destylować zaciery zbożowe?

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Krzysztof63
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Krzysztof63 » 2019-04-04, 17:49

terni pisze:
2019-04-04, 14:33
Smołą piwowarską pokrywano wnętrza betonowych kadzi fermentacyjnych i stalowych ( lecz nie z INOX czy z KO ) tanków do leżakowania piwa w browarach. By tanki nie oddawały posmaku rdzy a kadzie posmaku cementu do piwa. Dąb ma oddawać ten swój charakterystyczny posmak...
W piwie żadna beczka nic nie może oddawać. Smołę piwowarską (w Polsce była popularna nazwa "smoła okocimska") stosowano jeszcze na początku lat osiemdziesiątych w browarach, w których jeszcze w obiegu były dębowe beczki (np. w Chojnowie, Radkowie, Ziębicach). Fotki ze smołowania beczek można sobie obejrzeć w albumach pamiątkowych z Okocimia i Tych. Smoła miała za zadanie nie tylko oddzielić piwo od drewna, ale przede wszystkim odizolować piwo od powietrza, bo o ile na destylat zbożowy lub słodowy o mocy 50% kontakt z drewnem i powietrzem wpływa zbawiennie, to na piwo o mocy 3 - 4 % wręcz przeciwnie - piwo bardzo szybko kwaśnieje. W zwykłym, jasnym piwie smaki pochodzące z drewna są po prostu obrzydliwe, chociaż zapewne jak dobrze poszukać, to znajdą się smakosze taniny z chmielem.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: magas » 2019-04-04, 19:08

Krzysztof63 pisze:
2019-04-04, 17:49
w Chojnowie, Radkowie, Ziębicach
Moje okolice mimo lekkiego rozrzutu, bo ja siedzę w środku :wink:

Krzysztof63
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Krzysztof63 » 2019-04-04, 20:29

No to dodam jeszcze Sobótkę i Boguszów, ale z tych browarów beczki dębowe wycofano w latach siedemdziesiątych.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: magas » 2019-04-04, 22:03

Do Boguszowa mam rzut beretem, ale od dawna piwa tam się nie robi.

Krzysztof63
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Krzysztof63 » 2019-04-09, 21:45

Kolejne pytania:
1. jak będą się różnić destylaty zbożowe i słodowe - np. pszeniczny z ziarna i słodu oraz żytni z ziarna i słodu?
2. jaki efekt dadzą drożdże whisky w destylatach czystych zbożowych, niedębionych?

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Doody » 2019-04-09, 23:23

Mogę odp. Ad1
Bardzo często zacieram jęczmień niesłodowany oraz słód jęczmienny. Słód destyluję w kierunku whisky czyli mniej oczyszczam na półkowej. Jęczmień niesłodowany destyluję na półkowej w kierunku spirytusu zbożowego (tak na 92-93%) rozcieńczam do 42% i dodaję odrobinę dębu. Następnie starzeję w kamionkach. Destylat ze słodu leję w mbeczkę.
Pozdrawiam
Darek

Krzysztof63
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Krzysztof63 » 2019-04-10, 10:20

No dobra, ale czym się różnią destylaty słodowe od zbożowych in statu nascendi, czyli w chwili powstawania?

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Doody » 2019-04-10, 11:00

Quidquid latine dictum sit altum videtur :-)
No cóż, zaraz po destylacji...wydaje mi się, że obydwa trunki są na tyle świeże, że ich pijalność jest wątpliwa. Ale gdybym musiał wypić coś bezpośrednio po destylacji wybrałbym trunek ze słodu. Ale nie jestem tego do końca pewny :wink:
Pozdrawiam
Darek

Krzysztof63
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Krzysztof63 » 2019-04-10, 14:04

Czymś muszą się różnić, skoro różnią się whisky malt i grain, chyba że to chłyt martetingowy.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Citizen Kane » 2019-04-10, 14:57

Weź w końcu te Gozdawy, które kupiłeś i sprawdź...

Krzysztof63
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Krzysztof63 » 2019-04-10, 21:23

Zawsze jest wątpliwość, po co kolejny raz wynajdować proch? Na pewno są tacy, co przeszli już tę drogę. Gdyby udało mi się znaleźć coś na ten temat, nie pytałbym.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: magas » 2019-04-10, 21:32

Trudno odpowiada się na takie pytania, jak ci napiszę, że się różnią to przecież to wiesz, jak napiszę że słód mniejsza wydajność niż niesłodowane ziarno to też wiesz, pytanie jak kto destyluje, bo przecież jak puścimy jęczmień ziarno na prostym aparacie na dwa razy na graina, to będzie miało więcej lekkich niż słód jęczmienny tak samo puszczony. Jest bardzo dużo zmiennych przy destylacji, ja nie umie tego ująć w kilku słowach, może łatwiej będzie innym ci odpisać jak napiszesz co planujesz.

Krzysztof63
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Krzysztof63 » 2019-04-11, 09:09

Znalazłem info, że pszenica i jęczmień dają destylaty łagodne w smaku, żyto charakterystyczny, dość ostry smak, a kukurydza łagodny i słodki. Szczerze mówiąc - niewiele, jak na dwa fora z pierdylionami postów. Ja nie jestem w stanie zrobić badań porównawczych, bo nie mam warunków do tego - wymagałoby to wielu dni pracy przy dbałości o porównywalne warunki. To robota dla kogoś, kto bawi się tym często, ma odpowiedni sprzęt i najlepiej osobne pomieszczenie.

Gdybym jednak kiedyś jakimś cudem uzyskał takie warunki (patrz -> Lotto), to zrobiłbym trzy kierunki badań:
1. porównanie destylatów z zacierów ziarnowych i słodowych, zacieranych w identycznych warunkach,
2. porównanie destylatów, uzyskanych z jednego zacieru przy pomocy różnych drożdży,
3. wpływ słodów palonych i karmelowych na smak destylatu.
Na razie muszę zadowolić się teoretyzowaniem i pytaniami.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Doody » 2019-04-11, 09:25

Nawet jeżeli ktoś przeprowadziłby takie destylacje w warunkach idealnych i odpowiedział by na Twoje pytania, nic byś nie zyskał, gdyż nie mógłbyś powtórzyć tych warunków u siebie. Różnica w ziarnie w wodzie, w temperaturze zacierania, temperaturze fermentacji, sposobu przeprowadzenia destylacji, rodzaju aparatury itd itp. Zmiennych jest tak wiele, że nie sposób odtworzyć takich procesów. Dzięki temu mamy taką różnorodność produktów, w zależności od miejsca pochodzenia danego trunku. Laphroaig przeprowadził kiedyś eksperyment z użyciem innej wody do zacierania i produkt nie przypominał tego z czego ta wytwórnia słynie.
Pozdrawiam
Darek

Krzysztof63
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Jak destylować zaciery zbożowe?

Post autor: Krzysztof63 » 2019-04-11, 09:47

To jest oczywiste, co mówisz, ale gdy zna się cel, łatwiej dobierać warunki pod kątem jego otrzymania. W piwie nie mam z tym problemów, zajmuję się piwowarstwem tak długo, że jak ktoś mi mówi, co chce mieć, to dobieram skład słodów, dodatki do wody, program temperaturowy zacierania, odpowiednie chmiele i drożdże, i otrzymuję mniej więcej to, co chcę. A w tej branży - echo. Wiem mniej więcej, co chcę otrzymać, ale z czego i jak - już nie bardzo, bo nie wiem podstawowych rzeczy i nikt nie potrafi odpowiedzieć na moje pytania. Prosta sprawa - zobacz, jak bardzo różnią się opisy drożdży piwnych od gorzelniczych. W piwnych masz dokładnie podane, jakie efekty teoretycznie otrzymasz - estry, fenole, flokulacja, charakter chmielowy czy słodowy. W gorzelniczych tego nie ma, więc jedyne kryterium, jakie można zastosować, to nazwa.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości