Regulator mocy RGN Bolecki

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Awatar użytkownika
huzin
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2019-08-13, 20:49

Regulator mocy RGN Bolecki

Post autor: huzin » 2019-10-07, 11:21

Pierwsze dwa procesy na nowej maszynie za mną, i zrodziło się pytanie. Grzałki mam podłączone przez regulator mocy RGN, możliwość regulacji grzania od 0 - 100% mocy. Przy grzaniu na 100% grzałki chodzą bez przerwy, ale w każdej pośredniej pozycji (1 - 99% mocy) grzeją pulsacyjnie, tj. mniej więcej 2 sekundy grzania, 1 sekunda przerwy, i tak w kółko. Czy takie działanie jest normalne? Jeśli tak, to czy jest możliwość ustawienia regulatora aby działał w sposób ciągły? Oczywiście przy takim pulsacyjnym działaniu grzałki robią robotę, ale jeśli jest włączone światło, to jego migotanie przez kilka godzin jest dość irytujące.. Da radę coś z tym zrobić, czy pozostaje przyzwyczaić się, lub zakupić zapas świec ? Nie wiem czy link będzie działał, ale jeśli tak ,to krótki filmik o co mi chodzi

https://youtu.be/8q9V36B7L0I

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Ostatnio zmieniony 2019-10-07, 11:21 przez huzin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
NeRWuS
50%
50%
Posty: 117
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Regulator mocy RGN Bolecki

Post autor: NeRWuS » 2019-10-07, 11:32

Jest to normalne zjawisko. Taki urok grupowego sterownika mocy. Nie obniża on napięcia do sterowania mocą tylko pracuje z przerwą. Można zmienić "czas cyklu" w ustawieniach, lecz im mniejszy tym powinno działać lepiej (z punktu widzenia procesu) lecz będzie bardziej irytujące.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Awatar użytkownika
huzin
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2019-08-13, 20:49

Re: Regulator mocy RGN Bolecki

Post autor: huzin » 2019-10-07, 11:41

Dzięki za odpowiedź. W takim razie pozostaje działać za dnia, lub w nocy kiedy już wszyscy śpią..

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
NeRWuS
50%
50%
Posty: 117
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Regulator mocy RGN Bolecki

Post autor: NeRWuS » 2019-10-07, 12:30

Ja w domu rodzinnym mam instalacje rozdzieloną zaraz za licznikiem na garaż i dom - wtedy nawet podłączenie 6kW do JEDNEJ FAZY (test robiony jedynie kilka minut - jedna grzałka na stałe do sieci a druga do sterownika na 50% bo wtedy najlepiej widać migotanie) i w garażu miganie duże, a w domu nic nie było widać. Po rozłożeniu dwóch grzałek na dwie fazy - nie mogą nic.
Drugi przypadek to u teścia - grube przewody do licznika (6mm²) i względnie duże do miejsca podłączenia grzałek 2,5mm²) to daje miganie jedynie w pomieszczeniu gdzie prowadzony jest proces.
Początkowo w garażu potrzebowałem przedłużaczy do podłączenia grzałek i znalazłem w domu przedłużacz o średnicy przewodów 2,5mm² i po 10min był już gorący obciążając go grzałką o mocy 4kW, co nie miało prawa mieć miejsca.
Czyli instalacja (przekrój i jakość przewodów oraz sposób doprowadzenia prądu) ma wpływ na migotanie ale i bezpieczeństwo. Także uważaj na to i powodzenia w "pracy" :)
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Awatar użytkownika
huzin
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2019-08-13, 20:49

Re: Regulator mocy RGN Bolecki

Post autor: huzin » 2019-10-07, 13:01

Ja niestety nie mam tego komfortu, mam do dyspozycji tylko jedną fazę. Obie grzałki (2×2kW wg sprzedawcy, nie wiem, nie mierzyłem), mam podpięte pod regulator. Podczas pracy na 100% robi się ciepły, ale nie na tyle, żeby się niepokoić, przy pracy na mocy roboczej (60%) jest ledwie letni, choć może to być spowodowane tym, że umieszczony jest ok 10cm nad zbiornikiem, którego jeszcze nie ociepliłem. Regulator podłączony do gniazdka hermetycznego, ani gniazdko, ani przewody podczas pracy się nie grzeją.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
NeRWuS
50%
50%
Posty: 117
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Regulator mocy RGN Bolecki

Post autor: NeRWuS » 2019-10-07, 14:19

Ten sterownik w instrukcji ma napisane, że należy pracować z maksymalną mocą 3,5kW. Z jaką mocą (wg regulatora prowadzisz proces?
Bo można zasugerować rozdzielenie grzałek (każda na innym przewodzie) dzięki czemu jedna by mogła działać "na krótko" czyli bezpośrednio do gniazdka sieci, a druga grzałka poprzez sterownik. Największą zaletą będzie zmniejszenie migania światła - sterownik będzie włączał i wyłączał się będąc obciążony mniejszą mocą. Mniejszą (ale jednak zaletą) będzie rozłożenie napięcia w gniazdkach - najczęściej to one są najsłabszym ogniwem jeśli chodzi o nagrzewanie się - tanie gniazdka z marketów są często przystosowanie do mocy około 2,5kW w ciągłej pracy.

Tylko ten zabieg (jedna grzałka na krotko a druga poprzez sterownik) odpada w przypadku grzania mniejszą mocą niż 55÷60% wg regulatora (w moim odczuciu).
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Awatar użytkownika
huzin
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2019-08-13, 20:49

Re: Regulator mocy RGN Bolecki

Post autor: huzin » 2019-10-07, 18:06

Tak, wiem że RGN jest przystosowany do pracy przy obciążeniu do ~3.5kW, wertując jednak fora (to i sąsiednie), wyczytałem, że większość grzałek nie ma pełnej mocy deklarowanej przez producenta/sprzedawcę. Zakładam zatem, że obie mają ~3.7kW, i regulator jakoś to zniesie, tym bardziej, że na pełnej mocy chodzi około godziny, póki nie rozgrzeje wsadu. Jak tylko dowiem się czym, i w jaki sposób zmierzyć ich rzeczywistą moc, na pewno to zrobię. Gdzieś to już nawet było na forum, ale tak na szybko nie potrafię znaleźć. Mam kolumnę o średnicy 63.5mm, i z tego co wyczytałem, można ją grzać 2.4kW. Jeśli rzeczywiście grzałki miały by po 2kW, to przy podłączeniu ich osobno, druga grzałka na regulatorze chodziła by podczas procesu na 20% mocy

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Ostatnio zmieniony 2019-10-07, 18:06 przez huzin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
degu
30%
30%
Posty: 46
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44

Re: Regulator mocy RGN Bolecki

Post autor: degu » 2019-10-07, 18:59

Jeżeli nie masz spadków napięcia, to można przyjąć, że grzałki pracują z mocą nominalną.
Mam grzałki 2x2kW i przy napięciu 230V wychodzi z pomiaru 2000W +/- kilka watów na obu jednakowo.
Wszystkie urządzenia elektryczne działają na dym.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać...

Awatar użytkownika
NeRWuS
50%
50%
Posty: 117
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Regulator mocy RGN Bolecki

Post autor: NeRWuS » 2019-10-07, 21:47

Migotanie światła najczęściej świadczy właśnie o spadku napięcia.
Jeżeli proces jest prowadzony na 2,4kW to daje ustawienie 60% na sterowniku, więc ja bym rozważył połączenie ich na dwa obwody. 400W buforu (wartość ustawiana na drugiej grzałce) pozwoli na to, że nie ważne jak mocno wypełnienie się ubije to będzie można ustawić wartość tak by nie zalało kolumny. Im mniejsza wartość na sterowniku tym mniejsze miganie światła będzie, a o tym mówimy i ten problem staramy się wyeliminować :) mniejszą wartość regulowana (czyli jedna, a nie dwie grzałki) da mniejszy skok - czyli zmiana o 1% zmieni noc o 20W a nie o 40W - pozwala to bardziej zbliżyć się pod próg zalania, czyli zwiększa się efektywność wypełnienia.
Kolejny plus - jedna grzałka podłączoną jedynie do regulatora pozwoli na destylację z małą mocą w trybie PotStill - znam jedną osobę co destylujac śliwkę w zależności od temperatury wsadu temperatura na głowicy ma się zgadzać co do 0,1 stopnia - także też MOŻE się przydać dokładniejsza regulacja mocy :)
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

polar
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2011-04-29, 14:22

Re: Regulator mocy RGN Bolecki

Post autor: polar » 2019-10-07, 22:10

Nie sama średnica rury ma tu coś do powiedzenia. Ważne jest również jakie masz wypełnienie i jak ono jest ułożone.
Osobiście nie jestem zwolennikiem pozostawienia jednej grzałki poza regulatorem. Nie masz wówczas żadnego wpływu na jej działanie. W teorii zakładamy, że jak grzałka ma 2kW nominalnie to, że tak jest a często jest inaczej.

Awatar użytkownika
NeRWuS
50%
50%
Posty: 117
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Regulator mocy RGN Bolecki

Post autor: NeRWuS » 2019-10-07, 22:41

No fakt - to jest wada, że regulator się wyłączy po przekroczeniu określonej temperatury - a ta druga już nie
Aczkolwiek ja jestem zwolennikiem tego, że aparatury i całego procesu należy nieustannie pilnować - to ma być hobby i sposób na relaks. Dla tych którzy tak nie uważają są sterowniki automatyczne.
Zaznaczam drugi raz - że to jest tylko moje zdanie i moje posty są też tym patrzeniem uwarunkowane
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Awatar użytkownika
degu
30%
30%
Posty: 46
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44

Re: Regulator mocy RGN Bolecki

Post autor: degu » 2019-10-07, 23:19

Ja póki co działam "ręcznie", bo nie mam czasu na dokończenie sterownika, w związku z tym trzymam zasadę, że jeśli oddalam się na dłużej niż 10 minut - to zmieniam naczynie na odbiorze - tak na wszelki wypadek destabilizacji, bo szkoda zchrzanić urobek kilkom kroplami "dziegciu", ale nie wyobrażam sobie zostawienia procesu na pastwę sterownika...
Wszystkie urządzenia elektryczne działają na dym.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać...

Awatar użytkownika
huzin
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2019-08-13, 20:49

Re: Regulator mocy RGN Bolecki

Post autor: huzin » 2019-10-08, 08:21

Wychodzi więc na to, że trzeba rozdzielić grzałki na dwa osobne przewody. Jeśli dzięki temu efekt migotania światła się zmniejszy, to tak zostawię, choć nie ukrywam, że podłączenie obu grzałek przez RGN wydaje się wygodniejsze. Co do samego prowadzenia procesu, to wychodzę z założenia, że cała zabawa polega na tym, żeby wszystkiego dopilnować samemu, podejść co kilka - kilkanaście minut, sprawdzić czy wszystko ok, a międzyczasie można zająć się drobnymi pracami wokół..

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości