Zacier
Re: Zacier
2xTAK
Byle nie w beczce po ogórkach lub kapuście
Byle nie w beczce po ogórkach lub kapuście
Ostatnio zmieniony 2019-12-12, 20:33 przez Pablitos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 10%
- Posty: 14
- Rejestracja: 2018-06-26, 21:24
Re: Zacier
Powiem tak.... Otóż my kule, uważamy że nawet trzeba
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Re: Zacier
dzięki
Wolałem zapytać zanim będzie transportowane przez pół Polski
Wolałem zapytać zanim będzie transportowane przez pół Polski
-
- 10%
- Posty: 14
- Rejestracja: 2018-06-26, 21:24
Re: Zacier
Tylko przed transportem, najpierw polecam zlać znad osadu, coby się w transporcie już nie mieszało
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Re: Zacier
Ja ze swojej strony mam kilka zastrzeżeń co do transportu PRZEZ PÓŁ POLSKI. Znaczy się jedno zastrzeżenie i ciągnie ono za sobą kilka inych.
Zacier/nastaw musi być dobrze odgazowany, bo jak się to zacznie bujać w transporcie i gaz zacznie opuszczać nastaw/zacier to może Ci wysadzić zakrętkę i żeby nie było za dużo sprzątania potem. Trzeba sprawdzić uszczelkę w deklu - kupiłem dwie beczki (używane) i jedna miała taką miękką uszczelkę i jest to super szczelne, a druga beczka miała gumową uszczelkę i ona jakoś się zwulkanizowała i jest teraz twarda jak plastik. Jak się można domyślić - nie jest to w ogóle szczelne
Zacier/nastaw musi być dobrze odgazowany, bo jak się to zacznie bujać w transporcie i gaz zacznie opuszczać nastaw/zacier to może Ci wysadzić zakrętkę i żeby nie było za dużo sprzątania potem. Trzeba sprawdzić uszczelkę w deklu - kupiłem dwie beczki (używane) i jedna miała taką miękką uszczelkę i jest to super szczelne, a druga beczka miała gumową uszczelkę i ona jakoś się zwulkanizowała i jest teraz twarda jak plastik. Jak się można domyślić - nie jest to w ogóle szczelne
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: Zacier
Mi to wygląda na nastaw cukrowy i jego charakterystyczną pianę. Jak nieźle szumi i wygląda, jakby się gotował, to nie musisz się martwić
Re: Zacier
Tak to nastaw cukrowy i szumi, nie głośno ale szumi
Re: Zacier
Taka pianka na nastawie cukrowym, robi się pod koniec fermentacji. Za dwa, trzy dni będzie znikać i fermentacja dobiegnie końca
Spiritus flat ubi vult
Re: Zacier
Potwierdzam. Jak nastaw cukrowy to u mnie tworzy się podczas burzliwej fermentacji (przy bardzo słabo napowietrzonym nastawie nie miałem w ogóle tej piany, czyli de facto oznacza ona PRAWIDŁOWĄ fermentację). Jeśli chodzi o zacier zbożowy to obserwować, czy piana nie rośnie (może rosnąć i rosnąć aż zacier podwoi objętość). Co do zwalczania to są antypiany (jako środek do dodania do zacieru), można rozpuścić tabletkę pokroju espumisan, albo (nie testowane) rozpylić olej (jadalny oczywiście - np rzepakowy) na pianę i to znacznie osłabi jej powstawanie.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: Zacier
Można...tylko dobrze byłoby sprawdzić blg tego nastawu i pozwolić mu się sklarować.
Re: Zacier
Najważniejsze by nie pracowało - ja na ostatni moment zakładam rurkę fermentacyjną i wtedy ładnie widać czy wydziela się gaz
Potem czekać na sklarowanie.
Oczywiście można już teraz aczkolwiek może wyjść napitek gorszej jakości - będzie czuć w smaku/zapachu spaleniznę w przypadku braku sklarowania. Jeśli jeszcze pracuje to wtedy oznacza, że jest tam cukier czyli będzie słabszy uzysk
Potem czekać na sklarowanie.
Oczywiście można już teraz aczkolwiek może wyjść napitek gorszej jakości - będzie czuć w smaku/zapachu spaleniznę w przypadku braku sklarowania. Jeśli jeszcze pracuje to wtedy oznacza, że jest tam cukier czyli będzie słabszy uzysk
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości