Zacier

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
kmicic
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2019-12-12, 20:23

Zacier

Post autor: kmicic » 2019-12-12, 20:31

Witam wszystkich
Pytanko mam.
Czy zacier można przygotować w takowej beczce?
Obrazek

A drugie pytanko :)
Czy gotowy już zacier można transportować? Nie wiem czy wyrobie się do świąt z zamknięciem tematu :)

Z góry dziękuję za informację :)

Awatar użytkownika
Pablitos
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2019-11-30, 10:14
Lokalizacja: Błędów

Re: Zacier

Post autor: Pablitos » 2019-12-12, 20:33

2xTAK
Byle nie w beczce po ogórkach lub kapuście
Ostatnio zmieniony 2019-12-12, 20:33 przez Pablitos, łącznie zmieniany 1 raz.

doncarlito206
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2018-06-26, 21:24

Re: Zacier

Post autor: doncarlito206 » 2019-12-12, 20:34

Powiem tak.... Otóż my kule, uważamy że nawet trzeba ;)

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

kmicic
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2019-12-12, 20:23

Re: Zacier

Post autor: kmicic » 2019-12-12, 20:40

:) dzięki ;)
Wolałem zapytać zanim będzie transportowane przez pół Polski :drinks

doncarlito206
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2018-06-26, 21:24

Re: Zacier

Post autor: doncarlito206 » 2019-12-12, 20:43

Tylko przed transportem, najpierw polecam zlać znad osadu, coby się w transporcie już nie mieszało ;)

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
NeRWuS
101%
101%
Posty: 403
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zacier

Post autor: NeRWuS » 2019-12-12, 20:47

Ja ze swojej strony mam kilka zastrzeżeń co do transportu PRZEZ PÓŁ POLSKI. Znaczy się jedno zastrzeżenie i ciągnie ono za sobą kilka inych.
Zacier/nastaw musi być dobrze odgazowany, bo jak się to zacznie bujać w transporcie i gaz zacznie opuszczać nastaw/zacier to może Ci wysadzić zakrętkę i żeby nie było za dużo sprzątania potem. Trzeba sprawdzić uszczelkę w deklu - kupiłem dwie beczki (używane) i jedna miała taką miękką uszczelkę i jest to super szczelne, a druga beczka miała gumową uszczelkę i ona jakoś się zwulkanizowała i jest teraz twarda jak plastik. Jak się można domyślić - nie jest to w ogóle szczelne
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

kmicic
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2019-12-12, 20:23

Re: Zacier

Post autor: kmicic » 2019-12-16, 17:17

Nie otwierając nowego tematu kolejne pytanie ;)
Czy to dobry prognostyk ??
Tj ta piana...
Kolega twierdzi że jak robi zacier piana się nie tworzy .... :argue
Obrazek

Awatar użytkownika
Pablitos
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2019-11-30, 10:14
Lokalizacja: Błędów

Re: Zacier

Post autor: Pablitos » 2019-12-16, 18:37

Mi to wygląda na nastaw cukrowy i jego charakterystyczną pianę. Jak nieźle szumi i wygląda, jakby się gotował, to nie musisz się martwić

kmicic
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2019-12-12, 20:23

Re: Zacier

Post autor: kmicic » 2019-12-16, 19:40

Tak to nastaw cukrowy i szumi, nie głośno ale szumi :D

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zacier

Post autor: radius » 2019-12-16, 19:51

Taka pianka na nastawie cukrowym, robi się pod koniec fermentacji. Za dwa, trzy dni będzie znikać i fermentacja dobiegnie końca :oki
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
NeRWuS
101%
101%
Posty: 403
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zacier

Post autor: NeRWuS » 2019-12-16, 19:59

Potwierdzam. Jak nastaw cukrowy to u mnie tworzy się podczas burzliwej fermentacji (przy bardzo słabo napowietrzonym nastawie nie miałem w ogóle tej piany, czyli de facto oznacza ona PRAWIDŁOWĄ fermentację). Jeśli chodzi o zacier zbożowy to obserwować, czy piana nie rośnie (może rosnąć i rosnąć aż zacier podwoi objętość). Co do zwalczania to są antypiany (jako środek do dodania do zacieru), można rozpuścić tabletkę pokroju espumisan, albo (nie testowane) rozpylić olej (jadalny oczywiście - np rzepakowy) na pianę i to znacznie osłabi jej powstawanie.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

kmicic
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2019-12-12, 20:23

Re: Zacier

Post autor: kmicic » 2019-12-16, 20:19

Dziękuję :)

kmicic
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2019-12-12, 20:23

Re: Zacier

Post autor: kmicic » 2019-12-22, 18:03

9 dzień :)
Obrazek

Można już jutro gotować ?? :)

polar
50%
50%
Posty: 132
Rejestracja: 2011-04-29, 14:22

Re: Zacier

Post autor: polar » 2019-12-22, 21:47

Można...tylko dobrze byłoby sprawdzić blg tego nastawu i pozwolić mu się sklarować.

Awatar użytkownika
NeRWuS
101%
101%
Posty: 403
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zacier

Post autor: NeRWuS » 2019-12-22, 22:58

Najważniejsze by nie pracowało - ja na ostatni moment zakładam rurkę fermentacyjną i wtedy ładnie widać czy wydziela się gaz
Potem czekać na sklarowanie.
Oczywiście można już teraz aczkolwiek może wyjść napitek gorszej jakości - będzie czuć w smaku/zapachu spaleniznę w przypadku braku sklarowania. Jeśli jeszcze pracuje to wtedy oznacza, że jest tam cukier czyli będzie słabszy uzysk :)
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości