Witam Mam pytanie dotyczace zacieranie na lenia jaka beczke wybrac zeby wsam raz bylo na kega 50L? Czy wytwarza sie duza piana podczas fermentacji? Myslalem o beczce 85L.
48L wody + 16kg ziarna = 57L byloby wtedy 28L na piane starczy?
Zacieranie na lenia
Re: Zacieranie na lenia
Do kega 50l 50-ciu litrów nie wpakujesz. Kup enzym "antypiana" - robi naprawdę cuda i w zacierach.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Zacieranie na lenia
@fuutro Nie no nie mowie zeby 50L pakowac ale tak jak z obliczen 48L wody + 16kg ziarna = 57.6~L bym mial wtedy 27L na piane wolnego miejsca , po fermentacji troche osadu zostanie + ziarno wsiaknie to wiadomo zostanie tego zacieru z 45~L, mam beczke 60L obecnie ale wlasnie nie wiem czy nie zmienic na 85L wtedy chyba by bylo wsam raz zeby do kega wlac z 40-45L zacieru w 60L jak liczylem to moze 39L zacieru gotowego by mi wyszlo (13kg zboza 39L wody = 46.8L to byl mial 13litrow wolnego miejsca w beczce na piane chyba troche malo ?) wplanie mam kupowac polkowa I do tego kulisty dyspenser piany
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości