Zacieranie na lenia

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Zacieranie na lenia

Post autor: Loki » 2020-10-09, 11:13

Witam Mam pytanie dotyczace zacieranie na lenia jaka beczke wybrac zeby wsam raz bylo na kega 50L? Czy wytwarza sie duza piana podczas fermentacji? Myslalem o beczce 85L.
48L wody + 16kg ziarna = 57L byloby wtedy 28L na piane starczy?

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Zacieranie na lenia

Post autor: fuutro » 2020-10-09, 20:12

Do kega 50l 50-ciu litrów nie wpakujesz. Kup enzym "antypiana" - robi naprawdę cuda i w zacierach.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Zacieranie na lenia

Post autor: Loki » 2020-10-09, 20:24

@fuutro Nie no nie mowie zeby 50L pakowac :D ale tak jak z obliczen 48L wody + 16kg ziarna = 57.6~L bym mial wtedy 27L na piane wolnego miejsca , po fermentacji troche osadu zostanie + ziarno wsiaknie to wiadomo zostanie tego zacieru z 45~L, mam beczke 60L obecnie ale wlasnie nie wiem czy nie zmienic na 85L wtedy chyba by bylo wsam raz zeby do kega wlac z 40-45L zacieru w 60L jak liczylem to moze 39L zacieru gotowego by mi wyszlo (13kg zboza 39L wody = 46.8L to byl mial 13litrow wolnego miejsca w beczce na piane chyba troche malo ?) wplanie mam kupowac polkowa I do tego kulisty dyspenser piany

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości